reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

2. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Pomalu pečené vepřové plecko

Pomalu pečené vepřové plecko

Recept na snadnou přípravu vepřové pečeně s chutí česneku. Mám ráda tento způsob pečení, protože maso je velmi chutné, uvnitř zůstává krásně šťavnaté a na povrchu má příjemně křupavou dobře vypečenou kůrčičku.


  • 3,8

    118×

    3,8 118
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 824 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 045 hodnocení

Jak na kynuté těsto?

31. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 765 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

31. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Palačinkový dort krok za krokem

31. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 804 hodnocení

Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši

30. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 298 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 705 hodnocení

KVÍZ: Jak hodně se vyznáte ve vínu? Vyzkoušejte se!

30. 10. 2020

Postup přípravy

Vepřové plecko v celku omyjeme, osušíme, ostrým dlouhým nožem s úzkou čepelí maso na více místech od povrchu do hloubky směrem dovnitř napíchneme a prošpikujeme celými stroužky česneku.

Potom maso vydatně z každé strany osolíme, přeložíme do pekáče a povrch posypeme celým kmínem. Přidáme asi 3 lžíce domácího vepřového sádla, podlijeme asi 100 ml studené vody a přikryjeme na těsno alobalem.

Pekáč s masem vložíme do trouby vyhřáté na 120 °C a pečeme do měkka celých 5 hodin. Během pečení už nepodléváme, ani nepřeléváme výpekem. V pekáči bude dost sádla a chutné vypečené šťávy, která se postupně uvolní pomalým pečením ze samotného plecka. Maso není potřeba ani otáčet.

Po uvedené době odstraníme alobal, zvýšíme teplotu trouby na 200 °C a dopečeme, až se na povrchu masa vytvoří pěkná červeno - hnědá a do křupava vypečená kůrčička - asi za 25 až 30 minut.

Upečené vepřové plecko vybereme na desku, přikryjeme alobalem a necháme asi 30 minut odpočívat, aby se uvnitř ustálily všechny šťávy. Potom maso pokrájíme na plátky asi 0,5 cm silné.

Pomalu pečené vepřové plecko servírujeme horké, obyčejně s dušeným sladko - kyselým zelím a domácí vařeným knedlíkem, ale výborně chutná i s pečenými jablky a bramborami pečenými na sádle.

Velmi dobře chutná i na studeno s čerstvě upečeným domácím chlebem a nakládanými domácími sladko - kyselými pikantními okurkami, domácí čalamádou anebo různou čerstvou sezónní zeleninou.

Sádlo s vypečenou šťávou z pekáče slijeme do sklenic. Když vychladne a ztuhne, natíráme ho na domácí chléb a doplníme pokrájenou cibulí. Je to velmi chutné a vhodné ke svačině s horkým čajem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pomalu pečené vepřové plecko

    Celkový počet komentářů: 7
    • Patrik
      Patrik

      Komentář k receptu Pomalu pečené vepřové plecko

      Zdravím Vás

      Myslím, že by jste se neměli trápit hodnocením, ale vlastními zkušenostmi. Je mi necelých 26 let a od 19 žiji sám a stále hledám co si uvařit aspoň na 3 dny. Tenhle recept mi vyskočil přímo do srdce a rád experimentuji. Díky Vám a dalším x lidem nemusím přemýšlet co budu vařit. Stačí kliknout sem napsat jaké maso nebo suroviny mám doma a jeto! Momentálně se vrhnu na tento recept a věřím, že bude výborný. Většina lidí je buď to závistivá nebo mají vysoké nároky na jejich představu. Posílám 5* a ať se Vám všem daří. :)

      02.04.2020 17:22:59

    • zuzi
      zuzi

      Dekuji za inspiraci a radu. Fakt se povedlo.

      21.03.2019 20:45:36

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Pomalu pečené vepřové plecko

      ahoj JArmilajar, promiň, že ruším, oznamuji, že včera uvřejněný recept Turecké Tepsi kebab byl mojimi " příznivci " do rána hodnocen až 14x jedničkou :-)
      a přitom jde o mimořádně chutný šťavnatý recept tradiční turecké kuchyně a ne muj recept. tak vidíš :-)
      rozumíš tomu???

      19.03.2017 08:06:20


      • jbandyova
        jbandyova

        Re: Komentář k receptu Pomalu pečené vepřové plecko

        Ahoj Libchen, teprve ted jsem si všimla,že mi bylo odpovězeno na můj komentář a chci ti ještě sdělit,že jsem si zatím zběžně prohlédla tvé další recepty a s radostí jsem zjistila,že jsem u tebe našla velkou inspiraci na každodenní vaření,poněvadž já bohužel vařím pro manžela a sebe denně a jak je známo,je občas těžké vymyslet,co zase vařit a u tebe jsem našla,že podle tebe budu mít co vařit každý den. Moc Děkuji a budu se těšit na další. Já totiž nejsem až tak dobrá kuchařka a proto jsem ráda za každou inspiraci. S pozdravem Jarmila

        28.03.2017 13:58:38

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Pomalu pečené vepřové plecko

      Ahoj JArmilajar, moje recepty budou vždycky hodnoceny jenom kolem 2 bodú, nedá se s tím nic dělat. Jen co recept ode mne vyjde, najdu tam nejmíň už 6 hodnocení číslem jedna, někdy i od víc použivatelú než 6, neznám je, nepohádala jsem se s nikým a netuším, proč to dělají. hvězdičkování je totiž anonymý a podle mého nevypovída o ničem, tak se tím ani netrápím, často jde ve skutočnesti o výborný receptkohokoliv z nás.
      stejně si myslím, že jestli moje recepty čte kdokoliv, kdo má dobrou chuťovou představivost a se mu líbí, tak je i vyskouší, napíše mi, jak byl spokojenej anebo neanonymě mi Řekne, třeba jak to dělá on a nejednou i poradí.
      Jarmilko, sdílím Tvúj názor, je to tak, jak píšeš. Děkuji za milý komentík a moc Té zdravím, hezký den přeji :-)

      17.03.2017 07:10:33

    • JArmilajar
      JArmilajar

      Dobrý den, je mi líto,že tento recept má jen 2 body,protože takto upečené maso je jedno z nejlepších. Je to chť masa a ne chuť kdejakého koření,ale opravdového masa. Taky to tak dělám a vždycky se na to moc těším. S pozdravem Jarmila

      16.03.2017 16:22:45


    Nalezeno receptů: 7

    Přidat příspěvek k receptu Pomalu pečené vepřové plecko

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.