reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pomalu pečená kotleta

Recept na pomalu pečenou kotletu s pastinákovým pyré, žemlovým knedlíčkem a kořenovou zeleninou.


  • 4,0

    4 4
  • 1 h 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

omáčka

příloha

pyré



Postup přípravy

Kotleta bude mít na sobě vždy hodně tuku, ale určitě tuk neodkrajujme. Bez něj by to nebylo to pravé. Důkladně očistíme kost, která bude asi tak cca 10 cm dlouhá. Maso osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme na pánvičce na rozpáleném oleji. Z té strany, na které je více tuku, opékáme déle, aby se tuk pozvolna vypekl. Maso by mělo mít u kosti cca 45 °C. Poté maso necháme v pánvičce na teplém místě pár minut odpočinout, čímž zároveň krásně zkřehne.

Šťáva s kořenovou zeleninou

Na pánvičce, na které jste opékali maso, zbylo trochu výpeku. Na tomto základu dozlatova orestujeme očištěné, nakrájené kusy mrkve, celeru a cibule. Přidáme koření a zaprašíme hladkou moukou. Důkladně mouku orestujeme, zalijeme studeným vývarem a vše provaříme nejméně 20 minut. Kořenovou zeleninu ve šťávě necháme jako vložku. Ochutíme solí a pepřem. Na závěr dáme do omáčky rozpustit máslo. Omáčku zamícháme, ale již nevaříme.

Žemlový knedlíček

Veku nebo jiné podobné pečivo nakrájíme na kostičky o velikosti 1 x 1 cm. Dáme na plech do trouby a opečeme dozlatova a nasypeme do misky a pokropíme mlékem. Cibulku nakrájíme nadrobno a lehce opečeme nejlépe na sádle a přidáme ji ke kostičkám veky. Dále přidáme nasekanou petrželku, celá vejce, sůl, pepř a muškátový oříšek. Vše důkladně promícháme a vytvoříme čtyři stejné kulaté knedlíky. Vaříme v lehce osolené vodě nebo ještě lépe v páře na 95 °C cca 15 až 20 minut.

Pastinákové pyré

Pastinák nakrájíme na malé kousky, dáme do rendlíku, zalijeme vývarem a lehce osolíme. Vaříme úplně doměkka. Zbytek tekutiny scedíme a přidáme máslo. Vše důkladně rozmixujeme a případně propasírujeme přes cedník.

TIP: Místo pastináku můžeme na přípravu pyré použít například petržel, celer nebo i květák. Můžeme ozdobit osmaženými cibulovými kroužky.

Autor: Pavel Mareš

SEXY moderní česká kuchyně
Zdroj:SEXY moderní česká kuchyně, vydalo R MEDIA, spol. s r.o., 2013

SEXY moderní česká kuchyně je dobře propracovaná a přehledná kuchařská kniha, ze které uvaří úžasné pokrmy i normální smrtelník. Recepty jsou sestaveny tak, aby zpracováním i surovinami byly dostupné každému, kdo se rozhodne postavit se ke sporáku a začít. Nápady, forma i vybraná jídla však musí nadchnout i profesionály.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pomalu pečená kotleta

    Celkový počet komentářů: 1

    • Martina
      Martina

      špatný recept

      při vaření tohoto receptu nevím, kde začít autora kritizovat dřív. 1. recept se jmenuje pomalu pečená kotleta, přičemž doba vaření je uvedena 40 minut. U kotlet nepíše jak dlouho a při jaké teplotě se mají péct. A věta z té strany kde je více tuku opékejte déle - co je to za nesmysl, podle receptu mám přece 4 plátky kotlety a tuk je po stranách nikoliv po pečící ploše kotlety. 2 při dodržení poměru ingrediencí u knedlíku je to hmota, která u sebe nedrží, pro uvaření jsem musela použít potravinářskou folii. Ta kuchařka je plná nádherných fotek, ale zkusil to někdo podle návodu uvařit? Rodina mi chtěla udělat radost a jen zbytečně utratila peníze.

      08.01.2016 18:58:32

    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Pomalu pečená kotleta

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.