Recept na klasickou pečenou kachnu podávanou s knedlíkem a červeným zelím. Je krásně měkká, voňavá a její kůrčička křupavá.
1 lžička | sůl |
1 ks | kachna |
1 lžíce | med |
1 lžička | celý kmín |
příloha | |
---|---|
1 lžíce | olej |
sůl | |
ocet | |
1 ks | cibule |
cukr krupice | |
mletý černý pepř | |
1 hlávka | červené hlávkové zelí |
Budeme potřebovat 1 kachnu, 1 lžičku soli, celý kmín a 1 lžíci medu. Dále bude potřeba pekáček s víkem a náš čas, protože kachna vyžaduje dlouhé pečení. Aby kachna nebyla samá kost, měla by vážit alespoň 2 kilogramy, mysleme na to při koupi. Kachna je samozřejmě nejlepší z domácího chovu, ale koupíme-li mraženou, musíme ji vyndat z mrazáku 24 hodin před přípravou. Kachnu poté důkladně omyjeme, osušíme a vyndáme sáček s droby, pokud je kachna obsahuje. Ty můžeme uchovat na jiný recept. Do kachny zvenčí i zevnitř důkladně vetřeme sůl. Kachnu ze všech stran posypeme kmínem, kterým nešetříme. Připravenou kachnu vložíme do pekáčku. Kachnu podlijeme 0,5 dl vody a přikryjeme. Takto připravenou kachnu vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C péct - pečeme 4,5 hodiny bez odkrývání a nahlížení do trouby. Během pečení kachny si připravíme přílohu - dušené červené zelí. Budeme potřebovat 1 menší červené hlávkové zelí, 1 cibuli, 1 lžíci oleje a koření a dochucovače - ocet, cukr krupici, sůl a pepř. Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Hlávkové zelí omyjeme, zbavíme vrchních listů a odkrojíme tvrdý košťál. Zelí nakrájíme na jemné nudličky. Cibuli osmahneme na rozpáleném oleji. Na cibuli vsypeme připravené červené zelí, osolíme, opepříme, zalijeme troškou vody a dusíme pod pokličkou doměkka asi 20 minut. Podušené zelí dochutíme octem a cukrem podle chuti. Pokud máme rádi zahuštěnou variantu, přidáme 5 minut před dokončením lžíci hladké mouky rozmíchané ve vodě, nebo jednu najemno nastrouhanou bramboru. Kachnu po 4,5 hodinách vyjmeme z trouby a potřeme směsí medu a výpeku. Vložíme zpět do trouby, teplotu mírně zvýšíme a dopékáme dozlatova (bez přikrytí). Kachna díky medu získá zlatavou a křupavou kůrčičku. Upečenou kachnu naporcujeme nůžkami na drůbež. Pečenou kachnu podáváme s připraveným podušeným červeným zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem.
Dušené zelí, jak ho neznáte: S jablky, mangem i ve škubáncích
Pokud máte rádi dušené zelí, máme pro vás pár receptů, které doplní vaši kuchařku. Klasické bílé a červené dušené zelí obohatíme o jablíčko nebo mango, zelí použijeme k přípravě zelných škubánků a šišek, nechybí ani bramborové knedlíky, ke kterým zelí prostě patří.
Svatomartinské MENU a nákupní seznam: Na co nezapomenout?
Listopad je tu a s ním i blížící se svátek sv. Martina, který by měl být ve znamení rodinných setkání a také poctivé a tradiční svatomartinské hostiny. Vypečená husička a další svatomartinské pochoutky jsou v tomto období každoročně sázkou na jistotu.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena