Pomalu pečená kachna

hlavní chod | 5 porcí | česká kuchyně | recept zobrazen: 13237x
Recept na klasickou pečenou kachnu podávanou s knedlíkem a červeným zelím. Je krásně měkká, voňavá a její kůrčička křupavá.
Komentáře receptu 4
Uvařil jsem to (Recept vařili 2 lidé)


Postup přípravy receptu

Budeme potřebovat 1 kachnu, 1 lžičku soli, celý kmín a 1 lžíci medu. Dále bude potřeba pekáček s víkem a náš čas, protože kachna vyžaduje dlouhé pečení.

Aby kachna nebyla samá kost, měla by vážit alespoň 2 kilogramy, mysleme na to při koupi. Kachna je samozřejmě nejlepší z domácího chovu, ale koupíme-li mraženou, musíme ji vyndat z mrazáku 24 hodin před přípravou. Kachnu poté důkladně omyjeme, osušíme a vyndáme sáček s droby, pokud je kachna obsahuje. Ty můžeme uchovat na jiný recept.

Do kachny zvenčí i zevnitř důkladně vetřeme sůl. Kachnu ze všech stran posypeme kmínem, kterým nešetříme. Připravenou kachnu vložíme do pekáčku.

Kachnu podlijeme 0,5 dl vody a přikryjeme. Takto připravenou kachnu vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C péct - pečeme 4,5 hodiny bez odkrývání a nahlížení do trouby.

Během pečení kachny si připravíme přílohu - dušené červené zelí. Budeme potřebovat 1 menší červené hlávkové zelí, 1 cibuli, 1 lžíci oleje a koření a dochucovače - ocet, cukr krupici, sůl a pepř.

Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Hlávkové zelí omyjeme, zbavíme vrchních listů a odkrojíme tvrdý košťál. Zelí nakrájíme na jemné nudličky.

Cibuli osmahneme na rozpáleném oleji. Na cibuli vsypeme připravené červené zelí, osolíme, opepříme, zalijeme troškou vody a dusíme pod pokličkou doměkka asi 20 minut. Podušené zelí dochutíme octem a cukrem podle chuti. Pokud máme rádi zahuštěnou variantu, přidáme 5 minut před dokončením lžíci hladké mouky rozmíchané ve vodě, nebo jednu najemno nastrouhanou bramboru.

Kachnu po 4,5 hodinách vyjmeme z trouby a potřeme směsí medu a výpeku. Vložíme zpět do trouby, teplotu mírně zvýšíme a dopékáme dozlatova (bez přikrytí). Kachna díky medu získá zlatavou a křupavou kůrčičku.

Upečenou kachnu naporcujeme nůžkami na drůbež. Pečenou kachnu podáváme s připraveným podušeným červeným zelím a bramborovým nebo houskovým knedlíkem.

Michy autor receptu:

Pomalu pečená kachna

Počet přidaných receptů: 3479

Ingredience

na porcí
3,9
dobrý recept
26 hlasujících
  • Recept Pomalu pečená kachna - Pomalu pečená kachna, nádivka zvlášť upečená, bramborové knedlíky a červené zelí... Taktéž přeji dobrou chuť...///
  • Recept Pomalu pečená kachna - Naporcovaná pečená kachna podle tohoto receptu... Přeji dobrou chuť....///
  • Recept Pomalu pečená kachna - Domácí bramborové knedlíky....///
  • Recept Pomalu pečená kachna - Porce pečené kachny, nádivka samostatně upečená, bílé zelí a domácí bramborový knedlík... Přeji všem dobré pochutnání....///
  • Recept Pomalu pečená kachna - Pečená kachnička pečená na bylinkách a dom. medu, bílé nakrouhané zelíčko s bramborovýma knedlíčkama (klouzáčkama).


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pomalu pečená kachna

Celkový počet komentářů: 4
  • Kachna pomalu pečená 10.09.2017 01:45:07

    Udělal jsem ji včera podle vašeho receptu,ale olej jsem nedával,máme raději sádýlko...byla skutečně vynikající a masíčko se jen rozpadalo.Já ještě udělal k tomu nádivku,kterou peču zvlášť a i když jsem neměl červené zelí,použil jsem bílé,k tomu bramborový knedlíček a moc jsme si pochutnali.Zítra uvařím červené zelíčko.Posílám taktéž fotografie té dnešní mňamky...a současně přeji všem dobré chuti....///

  • pomalu pečená kachna 27.07.2017 23:55:13

    Dnes jsem neměl doma červené zelíčko,tak jsem nakrouhal hlávku bílého a bylo to ke kachně také jedlé.Kachnu porcuji už za syrova a pak peču s bylinkama.K tomu jsem udělal bramborové knedlíčky (tak zvané kulaté klouzáky) a posílám také fotografii porcičky a současně přeji všem dobré chuti....///

  • kachna alvin 14.04.2017 15:35:43

    Tento recept nemá chybu, kachnička se jen rozpadá ,jak je maso křehké a šťavnaté!

  • Radmila
    Komentář k receptu Pomalu pečená kachna Radmila 29.03.2016 06:34:20

    Pomalu pečenou kachnu nepodléváme vodou, porcovat můžeme i lžičkou - je-li správně upečená, sama se rozpadá.

Nalezeno receptů: 4
Přidat příspěvek k receptu Pomalu pečená kachna
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo jako prostředek ke zpomalení stárnutí

    Jídlo dokáže prodloužit mládí. Nevěříte? Vše záleží pouze na vás a na tom, jak tomu přizpůsobíte svůj jídelníček. Výběr potravin, jejich energetická hodnota a množství jídla - to všechno má na naše tělo a jeho stav zásadní vliv.

  • Jak správně prát?

    Jak správně prát?

    Umět si vyprat oblečení, zní jako samozřejmost, kterou musí zvládnout každý. Aby si prádlo zachovalo co nejdéle původní barvu a tvar, je zapotřebí, to dělat správně. Poradíme, jak na to.




přidat nový recept