reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Polský bigos originál

Výborný pokrm ze zelí, masa, klobásy. Recept je časově náročnější, ale stojí za to!


  • 0

    0 0

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 042 hodnocení

Kvíz: Jak dobře znáte světovou gastronomii?

25. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 761 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

Nejlepší recepty na domácí pečené čaje

24. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Už se to blíží! Co uvařit na svatého Martina?

24. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 616 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Inspirace na víkend: Recept na italské tiramisu krok za krokem

24. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 295 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 703 hodnocení

Halloweenská párty ve stylu: Dokonalý dýňový dort krok za krokem

24. 10. 2020

Postup přípravy

Připravíme si 4 střední cibule nakrájené na půlkolečka, hlávkové zelí, hovězí krkovici asi 300 g, plecko tak stejně, 100 g jelení, srnčí nebo jiné zvěřiny, dvě nebo tři nohy klobásy, půl kg bůčku, uzená žebra, uzené maso 200 g, sáček kysaného zelí, sušené švestky, sušené houby a zhruba 2 dl červeného vína.

Do hrnce dáme třetinu cibule, přidáme nakrájené zelí, po hodině vaření osmažíme čtvrtinu cibule na pánvi a přidáme do ní hovězí nakrájené na kostky.  Po deseti minutách přidáme do hrnce se zelím a vaříme vše společně. Pak to stejné opakujeme s vepřovým a zvěřinou. Naposled osmažíme na cibuli klobásu a přidáme vše do hrnce se zelím a masem. Pak přidáme nakrájené uzené maso. Stranou si připravíme vývar ze žeber. K nim můžeme přidat bůček nebo ho nakrájíme do hrnce. Za další hodinu vaření přidáme houby, potom švestky a můžeme přidat podle chuti i rozinky a brusinky. Nakonec přidáme kysané zelí. Někdo přidává i rajský protlak a sušenou papriku.

Důležité poznámky: Hlávkové zelí se musí vařit 4 hodiny, bigos musí mít barvu do bronzova, nepodáváme žádné koření, všechno už je v něm, po těch 4 hodinách dáme bigos ven do chladu a druhý den je ještě lepší. Doba vaření trvá 1.den 4 hodiny, 2. den 3 hodiny a 3. den můžeme vařit klidně i další 2 hodiny.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Polský bigos originál

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.