reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Polotvrdý domácí sýr z tvarohu

Velice jednoduchý recept na výrobu chutného sýra z tvarohu. Já jsem použil domácí tvaroh z kozího mléka a kozí mléko, ale určitě by šlo použít i koupený tvaroh a mléko kravské, například z mlékomatu.


  • 5,0

    14×

    5 14
  • 20 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

směs



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 560 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 602 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Postup přípravy

Do hrnce vložíme tvaroh a mléko, zahříváme a mícháme, dokud se neoddělí syrovátka od hustší sýrové hmoty. Sýřeninu pak scedíme přes plátýnko (čistý kapesník), kterým si vyložíme cedník. Syrovátku nevyléváme, dá se použít jako přísada do koupele.

Scezenou sýrovou hmotu vrátíme do hrnce, kam přidáme ještě máslo a jedlou sodu a mícháme, dokud se hmota nezačne tavit. Poté přidáme sůl a zvolené koření podle vlastní chuti. Použil jsem grilovací koření na sýr. Ještě důkladně promícháme a ve chvíli, kdy je sýrová hmota hladká a táhne se, přemístíme ji do formy, kde bude tuhnout, ideálně přes noc.

Snazšímu vyklopení sýra z pevné formy (miska, hrneček) pomůžeme tím, že si formu vyložíme potravinářskou folií, nebo použijeme silikonovou formu, která je pružná a sýr z ní jde vyklopit velice snadno.

Polotvrdý domácí sýr z tvarohu podáváme s chlebem či pečivem podle chuti.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Polotvrdý domácí sýr z tvarohu

    Celkový počet komentářů: 7
    • Kateřina
      Kateřina

      Komentář k receptu Polotvrdý domácí sýr z tvarohu

      Mně se také zdálo, že se syrovátka neoddělila a přikládala jsem to tomu, že jsem znouze použila UHT mléko (a k tomu farmářský tvaroh). Nicméně jsem to nechala hřát dál a asi po dvou hodinách, protože jsme potřebovali odjet, jsem to šoupla do lednice. Po návratu z víkendu jsem zjistila, že mám v hrnci tvarohovou nažloutlou hmotu, kterou jsem přecedila, vymačkala syrovátku (fakt tam byla) a postupovala dále podle receptu. Sýr je moc dobrý.

      08.05.2019 15:23:34

    • Petr
      Petr

      Komentář k receptu Polotvrdý domácí sýr z tvarohu

      Vyzkoušel jsem povedl se výborně.
      Trvanlivost i přes týden!!!
      V reakci na předchozí komentáře - tvaroh z pozlátka.

      08.04.2019 18:19:21

    • Idejka
      Idejka

      Vypadá to zajímavě. Já teď dost experimentuju ve fermentoru Kuvings. Už jsem zvládla udělat sýr a teď se chystám i na jogurt. Poradíte, co v takovém fermentoru ještě dělat?

      26.09.2018 10:26:26


    • lucie
      lucie

      Pouzila jsem domaci mleko tvaroh tucny kostku a vubec se to nevysrazelo,tvaroh se v mlece hezky rozpustil takze to bylo jak mleko nic vic. Kde je chyba

      16.02.2018 09:28:45

    • Petr Long
      Petr Long

      to nema zadnou logiku abych dal tvaro a cerstve mleko a za chvilku aby byla syrovatka oddelena a tuha hmota , zahrivam a micham pul hodiny a prd . shit recept

      15.12.2017 19:24:03

    • Petr Long
      Petr Long

      Text komentáře byl smazán.

      Text komentáře byl smazán.

      15.12.2017 19:20:22

    • Sidonie
      Sidonie

      polotvrdý domácí sýr

      Dobrý den,ráda bych věděla , jaký tvaroh se má použít , zda ten z vaničky a nebo ten ze staniolu a je ště který neb je v modrém potisku a nebo také v zeleném . Děkuji za odpověd

      16.11.2017 07:45:12


    Nalezeno receptů: 7

    Přidat příspěvek k receptu Polotvrdý domácí sýr z tvarohu

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.