Polévka jemné chuti z máslové dýně. Recept je náročnější na čas díky pečení, ale o to lépe chutná.
2-3 stroužky | česnek |
1 ks | cibule |
1 špetka | muškátový oříšek |
750 ml | zeleninový vývar |
150 ml | smetana na vaření |
600-700 g | máslová dýně |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
citron | |
mletý barevný pepř | |
podle potřeby | |
olivový olej |
Troubu předehřejeme na 220 °C. Máslovou dýni oloupeme, rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na měsíčky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky (osminky), stroužky česneku oloupeme. Vše poklademe na plech vyložený pečícím papírem, dobře osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem, ještě lépe dýňovým. Dýni pečeme asi 30 minut, dokud není měkká. Upečenou zeleninu přendáme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem a krátce povaříme. Směs rozmixujeme do hladké a krémové konzistence, přidáme smetanu ke šlehání a ještě chvilku provaříme. Polévku z pečené máslové dýně dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a zakápneme trochou citronové šťávy. Polévka z pečené máslové dýně skvěle chutná s bylinkovými krutony.
12 nejoblíbenějších receptů z dýně
Sezóna dýní je po roce zase tady. A kdo by dýně pro svou variabilitu nemiloval? Nejraději připravujeme dýňové polévky, rizoto a pyré, ale i dýňový chléb, muffiny, koláče či kompoty z dýně stojí za zkoušku. Zaručujeme opravdové pochutnání, ať už z našich doporučených receptů vyzkoušíte cokoliv.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena