Polévka z bílého chřestu

polévka | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 26691x
Recept na výbornou zdravou polévku z chřestu.
Komentáře receptu 3
Uvařil jsem to (Recept vařilo 6 lidí)


Postup přípravy receptu

Chřest oloupeme ostrou škrabkou. Odkrojíme hlavičky, stonky překrájíme na kratší špalíčky a dáme je stranou. Zavadlé konce společně se slupkami vložíme do menšího hrnce. Zalijeme 1 litrem vody, osolíme 1/2 lžičkou soli a necháme 15 minut vařit.

Cibulku nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme cibulku a restujeme ji, až zesklovatí. Pak zaprášíme moukou a 1 minutu restujeme, aby vznikla světlá cibulová jíška. Tu zalijeme vínem, rozšleháme metličkou a další asi 1 minutu vaříme. Do hrnce s provařenou jíškou scedíme vývar ze slupek a rozšleháme. Přidáme špalíčky chřestu a necháme 15 - 20 minut vařit na mírném ohni.

Provařenou polévku důkladně rozmixujeme. Pokud chceme, aby byla úplně hladká, procedíme ji. Pak do polévky přidáme hlavičky chřestu a vlijeme smetanu. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem a ještě 5 minut povaříme.

Polévka se musí vařit alespoň 15 minut, aby se mouka pořádně uvařila. Čím déle, tím lépe. Z čistě estetického hlediska do ní můžeme přidat i hlavičky zeleného chřestu.

Zdena: "Vývar ze slupek používám, protože je mi líto cokoli vyhodit a polévka má pak silnější chuť."

Polévku z bílého chřestu podáváme s celozrnným pečivem nebo jen tak.

 JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni, vydal Smart Press, 2012 Zdroj: JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni, vydal Smart Press, 2012

Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezónní suroviny v kuchyni - autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám.

Smart Press autor receptu:

Polévka z bílého chřestu

Počet přidaných receptů: 60

Ingredience

na porce
Vaše cena 990 běžně 6600 Kč sleva 85 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4,7
skvělý recept
19 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Polévka z bílého chřestu

Recept se nachází v 46 kuchařkách
JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni
Smart Press
JEZTE ČESKY - rok v naší kuchyni 14 receptů
E-mailová kuchařka tety z Krnova
veraricna
E-mailová kuchařka tety z Krnova 4153 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Polévka z bílého chřestu

Celkový počet komentářů: 3
  • Komentář k receptu Polévka z bílého chřestu Libor 15.05.2016 19:38:49

    Polévka nebyla dobrá divím se, že ten blaf někomu chutná

  • Komentář k receptu Polévka z bílého chřestu 11.05.2014 18:21:20

    super! Víno nebylo na skladě, tak jsem místo něj dala citrón. Byla to dobrota!

  • Komentář k receptu Polévka z bílého chřestu 06.05.2014 12:56:03

    Super polévka, byla to moje chřestová premiéra vůbec a moc nám chutnalo. Je poměrně dost sytá :-)

Nalezeno receptů: 3
Přidat příspěvek k receptu Polévka z bílého chřestu
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně vybírat letní obuv?

    Jak správně vybírat letní obuv?

    Léto máme všichni rádi, ale naše nohy mohou v parnu trpět. Zvlášť, když jim nedopřejeme vzdušnou obuv a necháme je potit se v uzavřené a neprodyšné obuvi. Trápí nás nejen odřené paty, malíčky a utlačované palce, zpocené a horoucí nohy, ale od nohou pak trpí i celé tělo dyskomfortem a naše celková tělesná i duševní pohoda klesá.

  • Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Chcete letos zažít adrenalin na vodě? Nebo se jen lehce nechat unášet po klidné hladině malé říčky? Než někde zavoláte klasické vodácké "ahoooj", věnujte pečlivou pozornost přípravě. Její základní parametry spočívají právě v tom, kam vlastně chcete jet.




přidat nový recept