reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

3. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Pohankový nákyp s jablky

Pohankový nákyp s jablky

Upečený nákyp má nazlátlou barvu, jemnou vůni a chuť pohanky uvařené v mléce a ochucených jablek.


  • 4,8

    35×

    4,7 35
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Opláchnutou pohankovou lámanku vložíme do vařícího osoleného mléka. Za stálého míchání 5 minut povaříme. Vypneme zdroj tepla, nádobu přikryjeme poklicí a půl hodiny necháme pohanku nabobtnat. Zatím si oloupeme jablka a nastrouháme je najemno.

Připravenou pohankovou kaši vložíme do mísy a necháme vychladnout. Pokud je hodně hustá, přilijeme trochu mléka a vytvoříme kaši stejné konzistence jako má rýžová kaše připravovaná na rýžový nákyp. Do vychladlé kaše přidáme rozpuštěné máslo, cukr a žloutky ze tří vajec. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme.

Ohnivzdornou misku vymažeme máslem a vložíme polovinu kaše, přidáme nastrouhaná jablka, cukr, skořici, rozinky a nasekané vlašské ořechy. Nakonec přidáme druhou polovinu kaše.

Pohankový nákyp s jablky pečeme ve vyhřáté troubě asi 45 minut, nejdříve o teplotě 180 °C a závěrem o teplotě 150 °C .

Pohankový nákyp s jablky podáváme posypaný moučkovým cukrem smíchaným se skořicí a pokapaný máslem. Můžeme zdobit jablky nebo šlehanou smetanou.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pohankový nákyp s jablky

    Celkový počet komentářů: 12
    • Dana
      Dana

      Komentář k receptu Pohankový nákyp s jablky

      VÝBORNÝ NÁKYP ... místo cukru jsem použila med. A nebylo potřeba po upečení ani cukrovat. Určitě jsem nedělala naposledy :-)

      20.03.2019 08:52:11

    • Vladimír
      Vladimír

      Recept výborný,udělali jsme ho doma,jen vynechali cukr na posypání.Jablíčka byly dost sladké,tak cukr tam ani nechyběl.Pohanku máme rád,nákyp byl skvělý.

      19.03.2019 08:45:42

    • Jitka
      Jitka

      Pohankový nákyp

      Dnes jsem vyzkoušela a musím sdělit, že je výborný a doporučuji všem, kdo má rád pohanku apod. Nedám dopustit i na jáhlový nákyp :o)

      29.01.2018 14:30:56


    • Vaja
      Vaja

      Komentář k receptu Pohankový nákyp s jablky

      milujem pohanku vyskusam tvoj recept

      26.01.2017 16:51:10

    • dudova29
      dudova29

      Komentář k receptu Pohankový nákyp s jablky

      Děkuji za výborný recept, budu dělat častěji.

      16.12.2016 21:01:25

    • dudova29
      dudova29

      Komentář k receptu Pohankový nákyp s jablky

      Děkuji za výborný recept, budu dělat častěji.

      16.12.2016 20:59:59

    • blatnicka
      blatnicka

      Komentář k receptu Pohankový nákyp s jablky

      Babička pocházela z Valašska a od dětství mám pohanku velmi ráda. Trochu jsem v receptu experimentovala a namísto cukru dala pohankový med a třtinový cukr. Hrozinky nebyly a tak jsem nakrájela sušené švestky. Jablka jsem promíchala s třtinovým cukrem a skořicí rovnou a pak jen navršila na tu 1/2 nákypu a pokryla zbytkem. Děkuji moc za recept je fakt výborný :-)

      15.10.2015 08:50:51

    • Libuška
      Libuška

      Komentář k receptu Pohankový nákyp s jablky

      Právě tento recept zkouším a už se moc těším až ho vyndám z trouby ;)

      26.03.2015 10:26:31

    • januza
      januza

      : Komentář k receptu Pohankový nákyp s jablky

      Povedl se, vyborny....

      05.11.2014 12:04:29

    • Kubrt
      Kubrt

      Komentář k receptu Pohankový nákyp s jablky

      Je opravdu moc dobrý, měl u nás doma velký uspěch

      09.09.2014 21:47:35

    Nalezeno receptů: 12
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Pohankový nákyp s jablky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.