Máte rádi bábovku z kynutého těsta, ale na vás moc "těžká"? Zkuste tuto bábovku z pohankové mouky. Místo mandlí můžeme použít rozinky namočené v rumu.
100 g | cukr |
sůl | |
2 ks | vejce |
70 g | máslo |
strouhanka | |
2 dl | smetana |
30 g | droždí |
citronová kůra | |
300 g | pohanková mouka |
1 hrst | mandle (loupané) |
máslo na vymazání formy | |
dřeň z vanilkového lusku |
Do vlažné smetany přidáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Mouku trochu osolíme a prosijeme. Mandle nakrájíme na nudličky. Máslo utřeme s cukrem a vejci, přidáme citronovou kůru a vanilkovou dřeň. Pak přilijeme kvásek z droždí, postupně zamícháme osolenou mouku a vypracujeme těsto. Nakonec přimícháme mandle pokrájené na nudličky a těsto necháme chvilku kynout.
Formu silně vymastíme máslem a lehce vysypeme strouhankou. Těsto do ní pak přeložíme a necháme ještě 20 - 30 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 180 °C a bábovku v ní pečeme, dokud není hotová. Poznáme to, když ji propíchneme špejlí, na kterou se nic nepřilepí.
Upečenou vychladlou bábovku vyklopíme z formy, posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Zdroj: kniha Pohanka ve mlýně a kuchyni - Zdeněk Šmajstrla
autor Vilienka
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena