Na přípravu pařížské šlehačky večer ušleháme šlehačku s kakaem a cukrem, krátce povaříme asi 1 - 2 minuty. Po vychladnutí dáme do chladničky a druhý den ušleháme. Na polevu rozpustíme máslo, přidáme nalámanou čokoládu a ušleháme dohladka.
Z bílků vyšleháme tuhý sníh, přidáme cukr a ještě šleháme. Nakonec lehce přimícháme mouku a kakao.
Těsto nalijeme do tukem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy. Kakaový korpus upečeme v předehřáté troubě.
Na vychladlý korpus navrstvíme pařížskou šlehačku a polijeme čokoládovou polevou. Dortový plát můžeme potřít i džemem, obložit různým ovocem a bohatě ozdobit pařížskou šlehačkou.
Pohádkový kakaový dort podáváme jako vynikající dort k různým slavnostním příležitostem.