Brambory uvaříme ve slupce, scedíme, ještě za tepla oloupeme, roztlačíme mačkadlem na brambory a necháme vychladnout. Rozmačkané brambory podle chuti osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, přidáme celé vejce, přisypeme hladkou mouku a rukama důkladně zpracujeme na měkčí těsto, které rozdělíme na dvě poloviny.
V pánvi rozehřejeme olej, polovinu těsta položíme do pánve a rukama roztáhneme na velikost pánve. Na těsto poklademe plátkový sýr. Tvrdý sýr může být i na jemno nastrouhaný. Na sýr položíme plátky pražské šunky, přikryjeme druhou polovinou rozprostřeného bramborového těsta, okraje těsta po obvodě spojíme stlačením a opečeme do pěkné zlato-hnědé barvy z jedné strany.
Bramborový koláč obrátíme tak, že na pánev přiložíme velký talíř, rychle otočíme nahoru dnem a koláč se dostane obrácený na talíř. Naplněný bramborový koláč přesuneme z talíře na pánev, opražíme i z druhé strany a položíme na servírovací talíř.
Ještě teplý bramborový koláč pokrájíme na trojúhelníky a každý si naloží na svůj talíř svou porci upečeného plněného bramborového koláče, který má ve středu vlivem tepla příjemně rozpuštěný sýr a příjemně opečenou šunku.
Plněný bramborový koláč se šunkou a sýrem servírujeme s jemným zeleninovým salátem, například zeleným listovým anebo rajčatovým salátem. Je to velmi chutná večeře v chladných letních dnech, která zasytí, zahřeje a navíc je rychle hotová. Tento bramborový koláč můžeme plnit čímkoliv, co nám chutná.