Nožičky žampionů oddělíme a hlavičky osolíme. Ale nemusí být, záleží na tom, jak máme rádi slaná jídla a jak slanou uděláme náplň. Připravené žampionové hlavičky dáme stranou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemné kostičky, stejně tak nožičky hub a šunku. Místo šunky můžeme použít i šunkový salám nebo gothaj. Na pánev dáme máslo, rozehřejeme ho a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme nakrájené nožičky a podusíme doměkka. Přisypeme šunku, osolíme podle chuti, opepříme a přidáme koření Dekora, to se skládá z cibule, petržele a sušené kapie. Nakonec do náplně vmícháme rozšlehané vejce. Pokud do směsi budete chtít přidat sýr či něco zeleného (bylinky), teď je vhodná doma. Směs necháme trochu vychladnout a pak jí plníme hlavičky žampionů.
Každou hlavičku zvlášť pak opatrně obalíme nejdříve v mouce, pak ve vajíčku, do kterého si můžou labužníci rozšlehat lžíci hořčice, a pak ve strouhance.
Plněné žampiony v trojobalu smažíme v rozpáleném oleji spíše pomaleji.
Jako příloha je k plněným žampionům výborná bramborová kaše, brambory nebo hranolky.