reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

6. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Pletený kynutý jogurtový koláč s kakaem

Pletený kynutý jogurtový koláč s kakaem

Recept na jogurtový koláč s kakaem, který je velmi chutný, jemný, vláčný a nadýchaný, přitom se do těsta nepřidává vejce.


  • 2,7

    35×

    2,7 35
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

krém



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 549 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 815 hodnocení

Houbová sezóna je tady! Přinášíme tipy na ty nejlepší houbové recepty!

22. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 592 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 661 hodnocení

Za hodinu na stole: Cuketová bábovka krok za krokem

21. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Palačinky na 5 způsobů: Plněné tvarohem, jablíčky i klasické s marmeládou

21. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 561 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Švestky nejen na koláče a knedlíky: Naučte se domácí švestkové víno

20. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 535 hodnocení

Recept na dýňové noky se špenátem krok za krokem

20. 9. 2019

Postup přípravy

Nejprve si připravíme kvásek. Do mírně ohřátého hustého bílého jogurtu rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme cukr moučka, promícháme spolu a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut.

Do mísy prosejeme hladkou mouku a promícháme se solí a cukrem. Do jamky v mouce nalijeme vykynutý kvásek, přidáme změklé čerstvé máslo, mírně ohřátý hustý bílý jogurt a důkladně zpracujeme rukama na hladké, lesklé, nelepivé a poloměkké těsto. Zpracováváme, dokud se těsto neodděluje od mísy a rukou a na povrchu se nezačnou tvořit velké bubliny. Pokud by bylo těsto ještě lepivé, zapracujeme trochu mouky.

Těsto na kynutý koláč přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout 30 minut. Údaj o spotřebě mouky je přibližně orientační, závisí od vlhkosti mouky. Pokud je těsto mokré, přidáme více mouky a naopak. Během kynutí těsta připravíme kakaový krém, 125 g másla necháme na mírném plameni rozpustit. Do vlažného másla přidáme 1 lžíci kakaa, 4 lžíce cukru moučka a vymícháme na hladký krém, který necháme vychladnout a ztuhnout, aby se dobře roztíral.

Po 30 minutách dáme těsto na jemně pomoučněnou desku, jemně posypeme moukou a rozválíme do tvaru obdélníka o tloušťce asi 3 - 4 mm. Během válení netřeba podsypávat moukou, protože s těstem se výborně pracuje a nelepí. Na těsto rovnoměrně rozetřeme připravený kakaový krém tak, že po obvodu necháme volný pás těsta o šířce asi 3 až 3,5 cm.

Naplněné těsto od delší strany srolujeme na těsno do závinu a oba konce spojíme stlačením těsta rukou. Uprostřed po celé délce závin rozkrojíme, ale úplně nedokrojíme a trošku rozevřeme. V polovině přehneme do oblouku a spleteme do jednoduchého vrkoče tak, aby rozevřená část s kakaovou náplní byla během pletení vždy směrem nahoru, čímž dostaneme tvar jednoduché vánočky.

Můžeme připravit i jiný tvar, když na jednom konci těsto nedokrojíme, necháme spojené o délce asi 3 cm a na druhém konci těsto rozkrojíme podélným řezem po celé délce až na konec. Tak vzniknou 2 pásy rozkrojeného těsta, rozkrojenou částí otočíme nahoru, rozevřeme jako vějíř a od spojené horní části splétáme do jednoduchého vrkoče tak, že rozevřená část bude vždy nahoře, dolní konec vrkoče spojíme stlačením rukou a zasuneme pod vrkoč dolů.

Vrkoč opatrně přeneseme na plech vystlaný teflonovou fólií nebo pečícím papírem a povrch jemně potřeme olejem. Vložíme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na funkci horní a dolní ohřev bez ventilátoru. Pečeme asi 45 minut, až se povrch koláče zbarví pěkně do hněda. Upečený koláč vybereme na mřížku a necháme vychladnout. Vychladlý koláč pokrájíme na porce asi 3 až 4 cm široké.

Pletený kynutý jogurtový koláč s kakaem podáváme jako sladkou sváteční snídani s horkým kakaem nebo čajem. Koláč je také výborným pohoštěním pro návštěvy ke kávě. Těsto neobsahuje vejce. Koláč je díky máslu a jogurtu velmi jemný, lehký a nadýchaný. Jogurtový moučník je vláčný a měkký i na druhý den. Koláč není přeslazený a je velmi chutný, ale může se posypat cukrem moučka a podávat s čerstvým máslem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Pletený kynutý jogurtový koláč s kakaem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.