reklama
hledat uživatel
       

Pleskavica

Pikantní směs mletého masa pečeného na roštu má původ ve středním Balkánu (Bosna, Srbsko). Každý kraj od Makedonie až po Slovinsko připravuje tuto specialitu v různých variacích druhů a poměrů mas či ingrediencí.


  • 4,2

    66×

    4,2 66
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na potření

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 625 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 882 hodnocení

Recept na kynuté buchty s povidly krok za krokem

24. 1. 2020

Bábovka

4,7 1 629 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 710 hodnocení

Luštěniny nás nabijí životní energií: Jak je snáz zařadit do jídelníčku?

23. 1. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 181 hodnocení

Domácí výroba uzenin - připravte si tu nejlepší klobásu, jakou jste kdy jedli!

22. 1. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 576 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 707 hodnocení

Omáčky k dochucování salátů: Dodají jídlu šmrnc!

21. 1. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 276 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 584 hodnocení

Rychlé obědy do krabičky - stačí 45 minut a máte skvělé jídlo do práce

20. 1. 2020

Postup přípravy

Maso očistíme, jemně semeleme, smícháme se solí a pepřem. Přidáme očištěnou a nasekanou cibuli a česnek, potom důkladně propracujeme rukama. Maso necháme odpočinout 6 - 12 hodin v chladu. Maso znovu ručně promícháme nebo znovu semeleme a přidáme více či méně pálivé papričky, můžeme ji nahradit i mletým pálivým chilli. Doplníme o "bublinkovou" vodu, můžeme zkusit i Coca Colu. Přidáváme tak, aby směs získala konzistenci husté kaše. Necháme zhruba hodinu odpočinout.

Ze směsi tvoříme placky 1,5 - 2 cm tlusté, celkem libovolného průměru, které lehce potřeme olejem.

Placky pljeskavica poté grilujeme na roštu, na pánvi to opravdu není ono. Grilujeme zpravidla asi 3 minuty z každé strany, sami to poznáme podle žáru.

Pleskavice se servírují nejlépe s ajvarem a sekanou červenou cibulí.
Nemáte-li ajvar, než zalijete pleskavice sladkým kečupem nebo tatarkou ze supermarketu, ochutnejte je nejprve samotné. Sami pak zjistíte, je-li ještě třeba dochutit a čím.

„Dobar tek“.

Telecí maso můžeme nahradit kombinací 0,7 kg šťavnatého hovězího a 0,3 kg vepřového plecka. Pokrm z uvedeného množství postačí asi pro 4 osoby.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pleskavica

    Celkový počet komentářů: 1

    • blanka
      blanka

      posielam Ti recept

      13.07.2010 20:36:15


    Nalezeno receptů: 1

    Přidat příspěvek k receptu Pleskavica

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.