3-4 stroužky | česnek | |
2-3 dl | mléko | |
1 kelímek | smetana | |
0.5 kostky | droždí | |
300 g | hladká mouka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
mletý černý pepř | ||
podle potřeby | ||
niva | ||
eidam | ||
olivový olej | ||
parmazán |
Do větší misky, protože těsto pak nakyne, si nasypeme 300 g hladké mouky. V hrníčku vedle si ze 2 dl mléka, špetky cukru a poloviny droždí připravíme kvásek, který necháme vzejít. Poté kvásek nalijeme do špetkou soli osolené mouky a zakápneme kapkou olivového oleje. Začneme vypracovávat vláčné těsto, pokud těsto lepí nebo naopak nedrží, klasicky přidáváme mouku a nebo mléko. Těsto necháme na teplém místě asi 25 minut kynout. Mezitím si připravíme smetanový základ na pizzu. Budeme potřebovat 33% smetanu, tu nalijeme do misky a k ní přistrouháme sýry. Já používám klasicky 4 druhy sýra - eidam, niva, parmezán a čtvrtý sýr volím podle chuti. Někdy přidám hermelín jindy zase balkánský sýr. Ze sýrů a smetany uděláme směs, která bude dosti hutná. Směs osolíme a opepříme. Přidáme 2 - 4 stroužky prolisovaného česneku, záleží na chuti. Mezitím nám vykynulo těsto, které rozválíme, vložíme na plech a pokapeme olivovým olejem, který pak vmasírujeme do těsta. Olivový olej zajišťuje křehkost a vláčnost pizzy. Nakonec na pizzu vyklopíme z misky směs smetany a sýrů a rovnoměrně rozetřeme po pizze. Bude se zdát, že je tam směsi hodně, ale opak je pravdou. Dejte tam všechno, co jste si připravili. Je to osvědčené a pizza je opravdu naprosto dokonalá. Na vrch pizzy ještě přidávám prosciutto cotto, popřípadě libovou slaninu a nebo třeba schwarzwaldskou šunku. Pizzu se smetanovým základem ihned po upečení podáváme. Křehké těsto s lahodnou krémovou směsí sýrů chutná dokonale.
Nejchutnější recepty na domácí pizzu
Pokud hledáte recept na domácí pizzu jako z pizzerie, jste tady správně. Nechybí ani tip na výbornou rajčatovou omáčku na pizzu, která je hned po těstě druhým základem pro skvělý výsledek. Ukážeme si i zdravější alternativy a nezapomeneme ani na bezlepkáře.
Videorecept: Domácí pizza, kterou hravě zvládnete
Jak na domácí pizzu? Stačí jen pár ingrediencí a výborná večeře je na světě. Oblohu na pizzu lze podle libosti měnit a pokaždé si tak připravit chuťově jinou variantu.
Úvodní foto: Pixabay.com
Autor:nnnnn
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena