reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pivní chléb s žitným kváskem

Klasický chléb zadělávaný černým pivem. Snadný recept na chutný křupavý chléb.


  • 4,0

    4 4
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Postup přípravy

Pšeničnou a žitnou mouku vsypeme do mísy, přidáme sůl, kmín, rozemletý koriandr, anýz a fenykl. Přilijeme olej a 200 - 250 ml černého piva podle konzistence těsta. Přidáme žitný kvásek.

Těsto by nemělo lepit a na dotyk by mělo lehce pružit. Těsto na pivní chléb hněteme 25 minut, poté necháme těsto hodinu odpočinout a přehneme na pomoučněném vále.Totéž opakujeme za další hodinu.

Těsto na pivní chléb vložíme do ošatky a necháme kynout - v teple přibližně 2 - 3 hodiny, v lednici přes noc přibližně 9 hodin.

Troubu rozpálíme na 250 °C. Chléb opatrně obrátíme na alobal, pečící papír a vsuneme do rozehřáté trouby. Po 8 minutách pokropíme vodou, po 10 minutách teplotu snížíme na 170 °C a pečeme 50 minut.

Pivní chléb s žitným kváskem po vychladnutí nakrájíme a podáváme podle chuti k různým příležitostem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pivní chléb s žitným kváskem

    Celkový počet komentářů: 3
    • PetrG
      PetrG

      Když 4.denní žitný kvásek použijete do těsta na toto množství stačí 16.polévkových lžic - cca 350 gr.
      Pak do zbylého kvásku v nádobě opět přisypeme 100 gr.žitné mouky+vodu a pokračujeme stejně další 3.-4.dny než budeme chléb péct.
      Můžete přechovávat v lednici-nebude tolik kyselkavý.
      Před kynutím v pekárně doporučuji vyndat háky, po vykynutí po okraj pak už jen pečte.

      30.04.2014 10:43:03

    • evabo
      evabo

      jak získám žitný kvásek? v postupu není vůbec uveden, dá se péct i v pekárně?

      29.04.2014 11:46:20

      • PetrG
        PetrG

        Re: kvásek

        žitný kvásek: chlebová žitná mouka 1.den - 100gr. mouky + 90ml vody - rozmícháme a dáme do nádoby s otvorem.2.den necháme kvasit,kvásek by měl mít citronovou vůni. 3.den - 100.grmouky + voda, 4.den - 100.gr.mouky + voda..Kvásek leze nahoru a má lívancovou konzistenci.
        Ano v pekárně lze, těsto smíchat a nechat vykynout, 1.hodinu pečete.
        Jinak další info najdete na :Pečempecen , Na kopci, pan Cuketka.

        30.04.2014 05:12:28



    Nalezeno receptů: 3

    Přidat příspěvek k receptu Pivní chléb s žitným kváskem

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.