Pivní chléb s žitným kváskem

2 h 40 min | příloha | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 2292x
Klasický chléb zadělávaný černým pivem. Snadný recept na chutný křupavý chléb.
Komentáře receptu 3


Postup přípravy receptu

Pšeničnou a žitnou mouku vsypeme do mísy, přidáme sůl, kmín, rozemletý koriandr, anýz a fenykl. Přilijeme olej a 200 - 250 ml černého piva podle konzistence těsta. Přidáme žitný kvásek.

Těsto by nemělo lepit a na dotyk by mělo lehce pružit. Těsto na pivní chléb hněteme 25 minut, poté necháme těsto hodinu odpočinout a přehneme na pomoučněném vále.Totéž opakujeme za další hodinu.

Těsto na pivní chléb vložíme do ošatky a necháme kynout - v teple přibližně 2 - 3 hodiny, v lednici přes noc přibližně 9 hodin.

Troubu rozpálíme na 250 °C. Chléb opatrně obrátíme na alobal, pečící papír a vsuneme do rozehřáté trouby. Po 8 minutách pokropíme vodou, po 10 minutách teplotu snížíme na 170 °C a pečeme 50 minut.

Pivní chléb s žitným kváskem po vychladnutí nakrájíme a podáváme podle chuti k různým příležitostem.

autor receptu:

Pivní chléb s žitným kváskem

Počet přidaných receptů: 5

Ingredience

na porce
4
skvělý recept
4 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pivní chléb s žitným kváskem

Celkový počet komentářů: 3
  • Kvásek PetrG 30.04.2014 10:43:03

    Když 4.denní žitný kvásek použijete do těsta na toto množství stačí 16.polévkových lžic - cca 350 gr.
    Pak do zbylého kvásku v nádobě opět přisypeme 100 gr.žitné mouky+vodu a pokračujeme stejně další 3.-4.dny než budeme chléb péct.
    Můžete přechovávat v lednici-nebude tolik kyselkavý.
    Před kynutím v pekárně doporučuji vyndat háky, po vykynutí po okraj pak už jen pečte.

  • evabo
    kvásek evabo 29.04.2014 11:46:20

    jak získám žitný kvásek? v postupu není vůbec uveden, dá se péct i v pekárně?

    • Re: kvásek PetrG 30.04.2014 05:12:28

      žitný kvásek: chlebová žitná mouka 1.den - 100gr. mouky + 90ml vody - rozmícháme a dáme do nádoby s otvorem.2.den necháme kvasit,kvásek by měl mít citronovou vůni. 3.den - 100.grmouky + voda, 4.den - 100.gr.mouky + voda..Kvásek leze nahoru a má lívancovou konzistenci.
      Ano v pekárně lze, těsto smíchat a nechat vykynout, 1.hodinu pečete.
      Jinak další info najdete na :Pečempecen , Na kopci, pan Cuketka.

Nalezeno receptů: 3
Přidat příspěvek k receptu Pivní chléb s žitným kváskem
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom

    Postvakcinační syndrom (PVS) je pojem, kterým je někdy označován soubor příznaků vzniklých v důsledku vedlejších (nežádoucích) účinků očkování.

  • Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Vakcíny proti chřipce 2017/2018

    Rýma, kašel, teploty. Po roce je tu zase chřipková sezóna. Nemoc, která se vyznačuje náhlým nástupem horečky, kašlem, bolestmi hlavy, svalů a kloubů, těžkým pocitem slabosti, bolestí v krku a výtokem z nosu. Nepříjemnost, která nemusí být vždy tak banální záležitostí. Uvažujete o očkování?




přidat nový recept