Pivní chléb s žitným kváskem

2 h 40 min | příloha | 4 porce | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 2190x
Klasický chléb zadělávaný černým pivem. Snadný recept na chutný křupavý chléb.
Komentáře receptu 3


Postup přípravy receptu

Pšeničnou a žitnou mouku vsypeme do mísy, přidáme sůl, kmín, rozemletý koriandr, anýz a fenykl. Přilijeme olej a 200 - 250 ml černého piva podle konzistence těsta. Přidáme žitný kvásek.

Těsto by nemělo lepit a na dotyk by mělo lehce pružit. Těsto na pivní chléb hněteme 25 minut, poté necháme těsto hodinu odpočinout a přehneme na pomoučněném vále.Totéž opakujeme za další hodinu.

Těsto na pivní chléb vložíme do ošatky a necháme kynout - v teple přibližně 2 - 3 hodiny, v lednici přes noc přibližně 9 hodin.

Troubu rozpálíme na 250 °C. Chléb opatrně obrátíme na alobal, pečící papír a vsuneme do rozehřáté trouby. Po 8 minutách pokropíme vodou, po 10 minutách teplotu snížíme na 170 °C a pečeme 50 minut.

Pivní chléb s žitným kváskem po vychladnutí nakrájíme a podáváme podle chuti k různým příležitostem.

autor receptu:

Pivní chléb s žitným kváskem

Počet přidaných receptů: 5

Ingredience

na porce
Vaše cena 990 běžně 6600 Kč sleva 85 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY
4
skvělý recept
4 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Pivní chléb s žitným kváskem

Recept se nachází v 48 kuchařkách
Baboš
Moučniky 1672 receptů
PEČENIE
KDI
PEČENIE 4344 receptů
Různé recepty
Hana Klovrzová st.
Různé recepty 8270 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pivní chléb s žitným kváskem

Celkový počet komentářů: 3
  • Kvásek PetrG 30.04.2014 10:43:03

    Když 4.denní žitný kvásek použijete do těsta na toto množství stačí 16.polévkových lžic - cca 350 gr.
    Pak do zbylého kvásku v nádobě opět přisypeme 100 gr.žitné mouky+vodu a pokračujeme stejně další 3.-4.dny než budeme chléb péct.
    Můžete přechovávat v lednici-nebude tolik kyselkavý.
    Před kynutím v pekárně doporučuji vyndat háky, po vykynutí po okraj pak už jen pečte.

  • kvásek evabo 29.04.2014 11:46:20

    jak získám žitný kvásek? v postupu není vůbec uveden, dá se péct i v pekárně?

    • Re: kvásek PetrG 30.04.2014 05:12:28

      žitný kvásek: chlebová žitná mouka 1.den - 100gr. mouky + 90ml vody - rozmícháme a dáme do nádoby s otvorem.2.den necháme kvasit,kvásek by měl mít citronovou vůni. 3.den - 100.grmouky + voda, 4.den - 100.gr.mouky + voda..Kvásek leze nahoru a má lívancovou konzistenci.
      Ano v pekárně lze, těsto smíchat a nechat vykynout, 1.hodinu pečete.
      Jinak další info najdete na :Pečempecen , Na kopci, pan Cuketka.

Nalezeno receptů: 3
Přidat příspěvek k receptu Pivní chléb s žitným kváskem
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně vybírat letní obuv?

    Jak správně vybírat letní obuv?

    Léto máme všichni rádi, ale naše nohy mohou v parnu trpět. Zvlášť, když jim nedopřejeme vzdušnou obuv a necháme je potit se v uzavřené a neprodyšné obuvi. Trápí nás nejen odřené paty, malíčky a utlačované palce, zpocené a horoucí nohy, ale od nohou pak trpí i celé tělo dyskomfortem a naše celková tělesná i duševní pohoda klesá.

  • Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Chcete letos zažít adrenalin na vodě? Nebo se jen lehce nechat unášet po klidné hladině malé říčky? Než někde zavoláte klasické vodácké "ahoooj", věnujte pečlivou pozornost přípravě. Její základní parametry spočívají právě v tom, kam vlastně chcete jet.




přidat nový recept