Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky s horkou vodu vyšleháme do pěny, přidáme polohrubou mouku a prášek do pečiva, naposledy opatrně vmícháme sníh z bílků.
Piškot pečeme v troubě předehřáté na 170 - 180 °C. Špejlí zkoušíme, až je povrch růžovohnědý. Pozor, ať piškot není moc propíchaný špejlí a těsto nespadne.
Na krém uvaříme dva pudinky s polovičním množstvím mléka, za občasného zamíchání vychladíme nebo položíme přímo nahoru na pudink sáček - neudělá se škraloup.
Asi 1,5 kostky másla necháme odpočinout při pokojové teplotě a postupně zamícháme do pudinku, přidáváme cukr podle chuti, jako poslední přilijeme 2 rozpuštěné čokolády, ale ne úplně horké. Piškot potřeme připravený krémem a necháme ztuhnout.
Piškotové těsto od maminky můžeme vyzkoušet na přípravu různých moučníků a svátečních dortů.