Marinádu připravíme z oleje, soli, čerstvě mletého černého pepře, mleté sladké papriky, mleté pálivé papriky, mleté uzené papriky, plnotučné hořčice a prolisovaného česneku. Krkovičku bez kosti a kůže omyjeme, osušíme a pokrájíme na menší kostky.
Krkovičku vložíme do marinády, dobře promícháme, vložíme na 24 hodin do chladničky a občas promícháme, aby se rovnoměrně do masa vsákly všechny chutě, maso potom krásně zkřehne, bude plné chuti a velmi šťavnaté.
V den D vybereme krkovičku z chladničky a necháme volně odpočívat na pultě asi hodinu, aby směs dosáhla pokojové teploty. Čerstvá rajčata omyjeme a pokrájíme na silnější kolečka. Čerstvé zelené papriky zbavíme jádřince, žilek a semínek, omyjeme a pokrájíme na čtverce. Cibuli očistíme a pokrájíme na hrubší klíny. Dobrou domácí uzenou slaninu pokrájíme na plátky a potom na čtverce. Nové brambory očistíme a pokrájíme na silnější kolečka.
Na kovové jehlice nebo dřevěné špejle postupně napichujeme nakrájená rajčata, papriku, cibuli, krkovičku a uzenou slaninu, dokud nezaplníme celou jehlici, nakonec uzavřeme rajčetem.
Hotové plné grilovací jehlice vložíme do pekáče, přelijeme zbytkem chutné marinády a přidáme nové brambory. Nepřikryté vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 až 45 minut.
Upečené pikantní ražniči vybereme na talíře, podlijeme chutnou vypečenou šťávou a ihned servírujeme spolu s upečenými brambory. Jde o velmi chutné, šťavnaté a nádherně voňavé jídlo s pohodlnou přípravou, kdy v horku nemusíme stát u sporáku a navíc je pokrm velmi variabilní, můžeme použit také suroviny, které máme právě po ruce a podle vlastní chuti.