3-4 stroužky | česnek | |
2 lžíce | máslo | |
1 ks | brambory | |
2 lístky | bobkový list | |
1 kelímek | žervé | |
1 lžička | olivový olej | |
3-4 ks | jarní cibulka | |
1 špetka | mletý zázvor | |
1 lžíce | italské bylinky | |
2 lžíce | rajčatové pesto | |
1 ks | dýně Hokaido | |
1-2 lžičky | koření Horalka | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
podle potřeby | ||
zeleninový vývar |
Středně velkou dýni omyjeme, rozkrojíme vydlabeme měkký střed se semínky a nakrájíme na větší kostky. Cibulky očistíme a nakrájíme nahrubo. Česnek oloupeme. Zázvor použijeme sušený a jemně mletý. Menší brambor oloupeme a nakrájíme na kostky. Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo s olejem, vsypeme cibulku a 2 - 3 minuty restujeme. Vsypeme česnek a necháme rozvonět, přidáme kostky dýně, brambory a znovu restujeme pár minut. Přisypeme koření Horalka, sůl, bobkový list, špetku mletého zázvoru, směs italských bylinek a zalijeme zeleninovým vývarem. Dýňovou polévku přivedeme k varu a vaříme do změknutí cca 15 minut. Poté celý obsah hrnce (vyjma bobkových listů) rozmixujeme do hladké konzistence, přidáme kelímek žervé a znovu promixujeme. Na závěr vmícháme 2 lžíce kvalitního rajčatového pesta a podle potřeby ještě dochutíme solí a bylinkami. Pikantní dýňová polévka s pestem skvěle chutná samotná, případně k ní přikusujeme bílou bagetku, toast či přisypáváme krutony.
Vaření z dýně nekončí polévkou: Zkuste dýňové noky, kompot, karbanátky i dýňovou buchtu
Dýně máslová, velkoplodá Goliáš, Chioggia, špagetová, ale hlavně jedna z nejoblíbenějších - dýně Hokkaido. Zelenina, která je velmi tvárná a dá se jen s trochou fantazie připravit na spoustu způsobů. Dýni lze zapékat, použít jako přílohu, tvořit z ní výborné noky, jemnou a nadýchanou buchtu, zavařit ji či použít klasicky - k přípravě krémové podzimní polévky. Výběr receptů, které rozhodně nezklamou.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena