reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pikantní domácí kečup

Několik roků dělám pikantní domácí kečup z rajčat, který nám doma velmi chutná. Vyzkoušejte tento praktický recept, který se mi velmi osvědčil.


  • 3,3

    14×

    3,2 14
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 542 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 812 hodnocení

Jak žít s bezlepkovou dietou

16. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 590 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 659 hodnocení

6 nejlepších receptů na jablečný štrúdl

15. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

Videorecept: Tradiční podzimní dýňová polévka podle šéfkuchaře

15. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 559 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Recept na jakoukoli oslavu: Sýrová roláda krok za krokem

14. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 532 hodnocení

Jak na pečení dortu

14. 9. 2019

Postup přípravy

Rajčata omyjeme, vyřežeme nejedlou část při stopce a pokrájíme na kolečka. Jablka omyjeme, odstopkujeme, zbavíme jádřince, ale neloupeme, jablka pokrájíme na kolečka. Cibuli očistíme a pokrájíme také na kolečka.

Všechno dáme do velkého hrnce se sandwichovým dnem, přidáme celý černý pepř, sůl, celé nové koření, omytou odstopkovanou feferonku pokrájenou na jemno i se semínky, mletou sladkou papriku, mletou skořici, celé hřebíčky, přilijeme ocet, promícháme, přivedeme do varu a vaříme asi 1,5 hodiny za občasného promíchání. Směs nepodléváme vodou, rajčata pustí dost tekutiny.

Po této době přidáme cukr a vaříme ještě 15 minut, můžeme odpařovat i déle, dokud nedosáhneme námi požadovanou konzistenci podle toho, jak hustý kečup chceme mít. Uvařený kečup rozmixujeme i s kořením, propasírujeme přes husté síto do jiného hrnce a naplníme do sklenic, které zavíčkujeme a zkontrolujeme, zda víčka dobře drží.

Naplněné sklenice vložíme do hrnce, do 3/4 zalijeme studenou vodou, přivedeme vodu k varu a přikryté pokličkou sterilujeme při 80 °C po dobu 20 minut. Kečup poté vybereme, necháme vychladnout, sklenice otřeme čistou utěrkou a odložíme na poličku do chladné tmavé spíže.

Po otevření skladujeme kečup do spotřebování v chladničce. Kečup pro rychlou spotřebu sterilovat nemusíme. Steriluji i tu část kečupu, která mi zůstala v sítu po pasírovaní a používám ji jako hustý domácí rajčatový protlak.

Tento pikantní domácí kečup neobsahuje žádné konzervační látky ani éčka, po sterilaci je trvanlivý, velmi kvalitní, úžasně chutná, nekazí se a neplesniví. Je mnohem kvalitnější a lacinější než kupovaný z obchodu a přitom má vynikající chuť.

Domácí kečup je pikantní a každý si může chuť ještě doladit podle svých představ. Kečup je vždy doma po ruce a má okamžité použití do jakéhokoliv jídla. Můžeme ho podávat i jako výbornou chuťovku a přílohu k těstovinám, smaženým hranolkům, uzeninám, sýrům a podobně. Příprava je opravdu jednoduchá a velmi se vyplatí.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pikantní domácí kečup

    Celkový počet komentářů: 5
    • Eva
      Eva

      nesteriluji

      Já kečup nikdy nesteriluji a za léta se nám ještě nezkazil. Kečup za horka naliji do sklenic, zavíčkuji a obracím dnem vzhůru.

      01.09.2019 14:12:05

    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Pikantní domácí kečup

      Jája Beky, áno, máte pravdu, už som opakovane žiadala o doplnenie množstva cukru v ingredienciách, zatiaľ neúspešne.
      má byť 150 gramov cukru kryštál
      ak smiem poradiť, potom ochutnajte, lebo môže byť ovplyvnené cukrom v rajčinách a jablkách a ev. doladte chuť. ja som nemusela.

      28.09.2016 11:00:15

    • Jája Beky
      Jája Beky

      Pikantní domácí kečup

      V ingrediencích nemáte uveden cukr. Kolik to má být?
      Děkuji.

      28.09.2016 10:24:21



    Nalezeno receptů: 5

    Přidat příspěvek k receptu Pikantní domácí kečup

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.