Čočkový salát se šunkou, cuketou a sladkokyselou zálivkou podáváme se slaninovými škvarečky a pečivem. Vyzkoušejte zajímavý recept.
5 šálků | voda |
200 g | cuketa |
4 šálky | čočka |
5 ks | okurky kyselé |
200 g | vařená šunka |
3 ks | jarní cibulka |
příloha | |
---|---|
200 g | slanina |
podle chuti | |
sůl | |
mletý černý pepř | |
zálivka | |
1.5 lžíce | med |
4.5 lžíce | jablečný ocet |
6 lžic | olivový olej |
Čočku vypereme a na 1 - 2 hodiny namočíme do studené vody. Pak čočku slijeme, přilijeme asi 5 šálků čerstvé vody a zvolna přivedeme k varu. Čočku nesolíme a vaříme pomalu při mírné teplotě asi 15 - 20 minut doměkka. (Dbáme na to, aby se nerozvařila a zůstala akorát na skus). Uvařenou čočku slijeme a necháme okapat a vychladnout. Šunku nakrájíme na jemné nudličky. Okapané kyselé okurky a očištěnou jarní cibulku nakrájíme nadrobno. Oloupanou cuketu podélně rozkrojíme, zbavíme jadérek a nakrájíme na menší kousky, které zprudka opečeme na malém množství oleje tak, aby byly lehce na skus. Připravíme si zálivku. Med šleháme s jablečným octem a olivovým olejem a špetkou soli, dokud nevznikne zálivka krémovité konzistence. V míse zlehka promícháme okapanou čočku se šunkou, kyselými okurkami, opečenou cuketou a jarní cibulkou. Směs osolíme, opepříme a ochutíme zálivkou. Čočkový salát necháme několik hodin (nejlépe však do druhého dne) v chladu rozležet. Nakonec si připravíme k podávání slaninové škvarečky. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, které vložíme na rozpálenou pánev a podlijeme 2 - 3 lžícemi vody. Za stálého míchání necháme tekutinu odpařit. Až slanina pustí tuk a škvarečky zrůžoví, scedíme je a necháme okapat. Pestrý čočkový salát rozdělíme na porce, posypeme slaninovými škvarečky a podáváme s čerstvým chlebem nebo celozrnnou bagetou. Salát můžeme doplnit i vejcem vařeným natvrdo a servírovat jako hlavní chod. Skvělou přílohou k čočkovému salát je i domácí pečivo.
Novoroční klasika: Čočka na 10 způsobů
Co připravit na Nový rok k obědu jiného než čočku? Věříme totiž, že pokrm z čočky nám v následujícím roce přinese peníze. V Česku se této tradice drží snad každá rodina, a tak dnes nesmí chybět tipy na nejrůznější úpravu právě této luštěniny. Naučíme vás výbornou polévku, klasickou čočku na kyselo, ale netradičně i čočkový salát, čočkové placičky nebo čočkové bramboráky.
Videorecept: Salát z černé čočky podle Anny
Tak tohle je vážně pecka! Salát z černé čočky Beluga je naprosto dokonalý! Kombinace sladkého kokosového mléka, pikantnosti zázvoru a kyselosti citronu vás naprosto dostane!
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena