reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

1. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Pestrý čočkový salát se zálivkou

Pestrý čočkový salát se zálivkou

Čočkový salát se šunkou, cuketou a sladkokyselou zálivkou podáváme se slaninovými škvarečky a pečivem. Vyzkoušejte zajímavý recept.


  • 4,2

    24×

    4,1 24
  • 45 min

Ingredience

podle chuti

příloha

zálivka



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 662 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 905 hodnocení

Recept na banánové muffiny s pekanovými ořechy krok za krokem

28. 2. 2020

Bábovka

4,7 1 651 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 731 hodnocení

Luštěninové penne s čočkovou omáčkou a feta sýrem krok za krokem

27. 2. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 135 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 186 hodnocení

Jak uvařit vejce, aby neprasklo, dalo se dobře oloupat a mělo dokonalý žloutek

26. 2. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 578 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 720 hodnocení

Tvarohové koblihy bez kynutí krok za krokem

25. 2. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 277 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 602 hodnocení

Jak na to: Šťouchané brambory jako od babičky

24. 2. 2020

Postup přípravy

Čočku vypereme a na 1 - 2 hodiny namočíme do studené vody. Pak čočku slijeme, přilijeme asi 5 šálků čerstvé vody a zvolna přivedeme k varu. Čočku nesolíme a vaříme pomalu při mírné teplotě asi 15 - 20 minut doměkka. (Dbáme na to, aby se nerozvařila a zůstala akorát na skus). Uvařenou čočku slijeme a necháme okapat a vychladnout.

Šunku nakrájíme na jemné nudličky. Okapané kyselé okurky a očištěnou jarní cibulku nakrájíme nadrobno. Oloupanou cuketu podélně rozkrojíme, zbavíme jadérek a nakrájíme na menší kousky, které zprudka opečeme na malém množství oleje tak, aby byly lehce na skus. Připravíme si zálivku. Med šleháme s jablečným octem a olivovým olejem a špetkou soli, dokud nevznikne zálivka krémovité konzistence.

V míse zlehka promícháme okapanou čočku se šunkou, kyselými okurkami, opečenou cuketou a jarní cibulkou. Směs osolíme, opepříme a ochutíme zálivkou. Čočkový salát necháme několik hodin (nejlépe však do druhého dne) v chladu rozležet.

Nakonec si připravíme k podávání slaninové škvarečky. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, které vložíme na rozpálenou pánev a podlijeme 2 - 3 lžícemi vody. Za stálého míchání necháme tekutinu odpařit. Až slanina pustí tuk a škvarečky zrůžoví, scedíme je a necháme okapat.

Pestrý čočkový salát rozdělíme na porce, posypeme slaninovými škvarečky a podáváme s čerstvým chlebem nebo celozrnnou bagetou. Salát můžeme doplnit i vejcem vařeným natvrdo a servírovat jako hlavní chod.

Skvělou přílohou k čočkovému salát je i domácí pečivo

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Pestrý čočkový salát se zálivkou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.