reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Pestrá křupavá čalamáda bez sterilizace

Maďarský recept na výbornou čalamádu, která se nesterilizuje, přitom vydrží i 2 roky stále křupavá bez změny barvy a chuti. Celkový čas přípravy čalamády je 420 minut.


  • 3,7

    110×

    3,6 110

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

nálev



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 824 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 045 hodnocení

Jak na kynuté těsto?

31. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 765 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 857 hodnocení

Recept na zelňačku s klobásou krok za krokem

31. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 222 hodnocení

Palačinkový dort krok za krokem

31. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 804 hodnocení

Nejlepší recepty na domácí knedlíky: K pečené huse, bůčku i ke guláši

30. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 298 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 706 hodnocení

KVÍZ: Jak hodně se vyznáte ve vínu? Vyzkoušejte se!

30. 10. 2020

Postup přípravy

Z bílého hlávkového zelí odstraníme svrchní poškozené listy, rozřežeme na čtvrtiny a vykrojíme tvrdý košťál. Zelí pokrájíme nožem, nebo nastrouháme na tenké proužky, do velké nádoby. Přidáme očištěnou cibuli pokrájenou na tenké měsíčky. Okurky omyjeme, odkrojíme oba konce, nastrouháme na struhadle na tenké plátky a přidáme k zelenině.

Na struhadle nastrouháme očištěnou mrkev na tenká kolečka a přidáme do nádoby k další zelenině. Čerstvé papriky zbavíme jadérek, semínek, vyřežeme žilky, omyjeme, necháme dobře odkapat od vody, pokrájíme na tenké proužky a přidáme k ostatní zelenině. Použijeme i čerstvé červené sladké kapie a papriky různých barev - žluté, oranžové nebo zelené. Čalamáda bude chutnější a krásně pestrobarevná.

Do misky zvlášť dáme cukr, sůl, potravinářskou kyselinu citronovou, borkén, sušený bobkový list polámaný na malé kousky a celý černý pepř. Dobře spolu promícháme, přidáme k pokrájené a nastrouhané zelenině a pořádně spolu všechno promícháme. Přilijeme ocet, ale vodu nepřidáváme, protože zelenina pustí vody dost. Všechno znovu spolu pořádně promícháme rukama a přikryjeme nádobu se zeleninou pokličkou. Směs odložíme do chladu odpočívat na 6 hodin, aby se dobře propojily všechny chutě.

Po této době směs pořádně natlačíme do suchých vysterilizovaných sklenic téměř až pod okraj a dolijeme až po uzávěr šťávou, která zůstala ze zpracované zeleniny ve velké nádobě. Mně vyšla šťáva akorát do všech sklenic. Sklenice uzavřeme vysterilizovaným suchým víčkem pomocí hlavice z umělé hmoty. Přesvědčíme se, že všechna víčka dobře drží. Můžeme také použit sklenice a víčka se závity. Naplněné a uzavřené sklenice se neotáčejí nahoru dnem, ani se nesterilizují. Hotové sklenice s čalamádou odložíme na polici do suché, chladné a tmavé spíže. Čalamádu můžeme konzumovat asi za 1 měsíc.

Po otevření je potřeba dát sklenici s čalamádou do chladničky. Mně vyšlo z uvedeného množství zeleniny přesně 5 sklenic o objemu 720 ml. Tato čalamáda zůstane krásně křupavá bez změny barvy a neztmavne. Je velmi chutná a zároveň výborným zdrojem množství vitamínů v zimě, navíc ji není těžké připravit. Mám to vyzkoušené, každý rok dělám 3 várky. Do poloviny sklenic přidávám na jednu sklenici jednu feferonku. Pikantní čalamádu máme rádi k některým jídlům. U nás jde tato čalamáda velmi na odbyt, vydrží bez problému 2 roky i víc, ne však u nás.

Do této čalamády se nálev nevaří, ani se nezalévá vařicím nálevem, protože se to nesmí kvůli účinkům borkénu, který by vařicí nálev zničil. Do nálevu se nepřidává Deko nebo Zelko. Borkén je dvojsiričitan draselný (pyrosiričitan), který se používá ve vinařství, má silné antioxidační a antibakteriální účinky. Borkén bráni klíčení, zabraňuje nežádoucímu kvašení a hnilobě. Zelenina nemění barvu a zůstane krásně křupavá. Borkén lze koupit v různých obchodech, ve vinařských a zahradnických potřebách.

Pestrá křupavá čalamáda má příjemnou slano-sladko-kyselou chuť a hodí se téměř ke všemu, například k různým pečeným masům, zabíjačkovým specialitám - jitrnicím, jelitům, a klobásám, různým slaným nákypům, různým těstovinám, smažené zelenině a dokonce k nedělním smaženým řízkům místo salátu.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pestrá křupavá čalamáda bez sterilizace

    Celkový počet komentářů: 20
    • Dagmar
      Dagmar

      čalamáda začala kvasit

      Co s tím mám dělat? mám to zavařit nebo vyhodit? Brokén nedávám. Prosím o radu.

      06.10.2020 19:51:36

    • Monika
      Monika

      Komentář k receptu Pestrá křupavá čalamáda bez sterilizace

      Co je borken?

      20.07.2020 17:54:24


    • Karlos
      Karlos

      Všechny ingredience nakrájené zalijí znojemským nálevem a steriluji nemá to chybu moc dlouho to nevydrźí protože se to brzo sní.

      17.07.2020 12:14:20

    • lenka
      lenka

      muze se misto normalniho bileho octa dat vice 5% jablecneho octa ? Nejsem si jista vyrobou bileho octa. dekuji.

      10.10.2019 18:38:49

    • julieta
      julieta

      borken do cervene repy?

      da se i cervena repa se zelim ..a? do nej borken??

      07.10.2019 09:39:57

    • Bohumila
      Bohumila

      a co rajčata ??

      Dobrý den mohou se přidat do této čalamajdy i polozralá rajčata .. ??

      01.10.2019 09:13:06

    • ladahanak
      ladahanak

      příprava salátu jinak

      ...do směsi přidávám čtvrt dílu hlívy.Nemá chybu.

      03.09.2019 15:26:53

    • Lenka cigankova
      Lenka cigankova

      Komentář k receptu Pestrá křupavá čalamáda bez sterilizace

      Ahojte, mam dotaz.. Muzu misto borkenu pouzit treba kyselinu sorbovou? Dekuji

      28.08.2018 15:26:57

      • Jitka Hrdličková
        Jitka Hrdličková

        Re: Komentář k receptu Pestrá křupavá čalamáda bez sterilizace

        Dobrý den,nikdy jsem neslyšela co je to Borkén? Můžete mi odpovědět,co to je aa co se dá nahradit do té čalamády? děkuji Hrdličková

        21.08.2019 11:58:36


    Nalezeno receptů: 20
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Pestrá křupavá čalamáda bez sterilizace

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.