reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pestrá křupavá čalamáda bez sterilizace

Maďarský recept na výbornou čalamádu, která se nesterilizuje, přitom vydrží i 2 roky stále křupavá bez změny barvy a chuti. Celkový čas přípravy čalamády je 420 minut.


  • 3,2

    82×

    3,2 82

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Z bílého hlávkového zelí odstraníme svrchní poškozené listy, rozřežeme na čtvrtiny a vykrojíme tvrdý košťál. Zelí pokrájíme nožem, nebo nastrouháme na tenké proužky, do velké nádoby. Přidáme očištěnou cibuli pokrájenou na tenké měsíčky. Okurky omyjeme, odkrojíme oba konce, nastrouháme na struhadle na tenké plátky a přidáme k zelenině.

Na struhadle nastrouháme očištěnou mrkev na tenká kolečka a přidáme do nádoby k další zelenině. Čerstvé papriky zbavíme jadérek, semínek, vyřežeme žilky, omyjeme, necháme dobře odkapat od vody, pokrájíme na tenké proužky a přidáme k ostatní zelenině. Použijeme i čerstvé červené sladké kapie a papriky různých barev - žluté, oranžové nebo zelené. Čalamáda bude chutnější a krásně pestrobarevná.

Do misky zvlášť dáme cukr, sůl, potravinářskou kyselinu citronovou, borkén, sušený bobkový list polámaný na malé kousky a celý černý pepř. Dobře spolu promícháme, přidáme k pokrájené a nastrouhané zelenině a pořádně spolu všechno promícháme. Přilijeme ocet, ale vodu nepřidáváme, protože zelenina pustí vody dost. Všechno znovu spolu pořádně promícháme rukama a přikryjeme nádobu se zeleninou pokličkou. Směs odložíme do chladu odpočívat na 6 hodin, aby se dobře propojily všechny chutě.

Po této době směs pořádně natlačíme do suchých vysterilizovaných sklenic téměř až pod okraj a dolijeme až po uzávěr šťávou, která zůstala ze zpracované zeleniny ve velké nádobě. Mně vyšla šťáva akorát do všech sklenic. Sklenice uzavřeme vysterilizovaným suchým víčkem pomocí hlavice z umělé hmoty. Přesvědčíme se, že všechna víčka dobře drží. Můžeme také použit sklenice a víčka se závity. Naplněné a uzavřené sklenice se neotáčejí nahoru dnem, ani se nesterilizují. Hotové sklenice s čalamádou odložíme na polici do suché, chladné a tmavé spíže. Čalamádu můžeme konzumovat asi za 1 měsíc.

Po otevření je potřeba dát sklenici s čalamádou do chladničky. Mně vyšlo z uvedeného množství zeleniny přesně 5 sklenic o objemu 720 ml. Tato čalamáda zůstane krásně křupavá bez změny barvy a neztmavne. Je velmi chutná a zároveň výborným zdrojem množství vitamínů v zimě, navíc ji není těžké připravit. Mám to vyzkoušené, každý rok dělám 3 várky. Do poloviny sklenic přidávám na jednu sklenici jednu feferonku. Pikantní čalamádu máme rádi k některým jídlům. U nás jde tato čalamáda velmi na odbyt, vydrží bez problému 2 roky i víc, ne však u nás.

Do této čalamády se nálev nevaří, ani se nezalévá vařicím nálevem, protože se to nesmí kvůli účinkům borkénu, který by vařicí nálev zničil. Do nálevu se nepřidává Deko nebo Zelko. Borkén je dvojsiričitan draselný (pyrosiričitan), který se používá ve vinařství, má silné antioxidační a antibakteriální účinky. Borkén bráni klíčení, zabraňuje nežádoucímu kvašení a hnilobě. Zelenina nemění barvu a zůstane krásně křupavá. Borkén lze koupit v různých obchodech, ve vinařských a zahradnických potřebách.

Pestrá křupavá čalamáda má příjemnou slano-sladko-kyselou chuť a hodí se téměř ke všemu, například k různým pečeným masům, zabíjačkovým specialitám - jitrnicím, jelitům, a klobásám, různým slaným nákypům, různým těstovinám, smažené zelenině a dokonce k nedělním smaženým řízkům místo salátu.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pestrá křupavá čalamáda bez sterilizace

    Celkový počet komentářů: 11
    • Lenka cigankova
      Lenka cigankova

      Komentář k receptu Pestrá křupavá čalamáda bez sterilizace

      Ahojte, mam dotaz.. Muzu misto borkenu pouzit treba kyselinu sorbovou? Dekuji

      28.08.2018 15:26:57

    • jarka
      jarka

      Teda já bych ho určitě nepoužila a raději sterilovala. Četla jsem, že v tom nálevu někdo zapomněl nerezovou lžičku a vyžralo to do ní díry. Za jak dlouho nevím, ale když jsem si přečetla co to je, tak si to vlastnoručně do domácí zeleniny teda určitě nepřidám.

      11.07.2017 17:19:29


      • Libchen
        Libchen

        Re: borkén

        Ahoj Jarka, já takovou skušenost nemám jako Vy, ale naopak velice pozitívní a žádné " díry " v zelenine nejsou, jako ste četla, taky to není Vaše vlastní skušenost. co se týče borkénu, béžné se využíva v konzervárenství a to bez zákazu hygieniku s přísnymi požadavky. zelenina mi vydrží krásné svěží a křupavá jako čerstvá bez jakékoliv ujmy i 2 roky a více, dokud se nemine.
        já informace z netu a novin přísně selektuji, jsou příliš často zavádějící a jenom módní vlnou. Množství borkénu je tady v receptu na celkové množství minimální a zdravotně zcela nezávadní. Konec koncú používa se především ve vinařství a ještě nikomu neublížilo a nevadilo, to víno se běžně pije všudy.
        Souhlasím tudíž s Vámi, když nechcete, tak nepoužívajte, nemám nic prroti tomu, ale taková křupavá, svěží,barevmě krásna a nekazivá jistě nikdy nebude

        12.07.2017 07:21:12

    • Slavek27
      Slavek27

      skvělý recept

      Zpočátku jsem byl nedůvěřivý, ale nakonec jsem byl mile překvapen. Opravdu výborné!
      DOPORUČUJI!

      14.11.2016 13:49:56

      • Libchen
        Libchen

        Re: skvělý recept

        pan Slavek27, to mne opravdu moc těší :-)
        děkuji za dobrou správu a Vaše DOPORUČUJI!!!
        mám úpřimnou radost, děkuji :-)

        14.11.2016 16:35:33

    • jaciz
      jaciz

      http://www.levnepostriky.cz/p omocne.pripravky/dvojsiricitan .draselny.borken

      02.10.2015 09:52:44

    • Hanka
      Hanka

      Komentář k receptu Pestrá křupavá čalamáda bez sterilizace

      co je to BORKEN ?

      02.10.2015 09:49:37

      • Libchen
        Libchen

        Re: Komentář k receptu Pestrá křupavá čalamáda bez sterilizace

        Ahoj Hanka, Borkén je presne popísaný v predposlednom odstavci receptu, používa sa vo vinárstve, ale aj v konzervárstve, je to minimálne množstvo, ktoré by nemalo robiť žiadne ťažkosti, konzervuje bez nutnosti sterilizovať, čalamáda zostane chrumkavá, bezo zmeny farby a bez ujmy aj viac ako 2 roky.
        má svojich odporcov i zástancov a nie málo. používam už dlho a som veľmi spokojná.

        Borken - dvojsiricitan (disiricitan, pyrosiricitan) draselny K2 S2 O5, je bezne a s oblubou pouzivany na konzervaciu ovocia, zeleniny a vina a jeho skutocna aktivita je zavisla od mnozstva molekularneho kyslicnika siriciteho v nom. Su zname jeho ucinne antimikrobialne a antioxidacne ucinky, no ako potravinove aditivum E224 je otvorene vedeny ako potencionalne nebezpecny pridavok - pri predavkovani moze iniciovat alergie alebo poskodenie ciev.
        Ak vsak uvazime jeho zlozenie a priaznive vlastnosti, treba opat skonstatovat stare zname - vsetkeho vela skodi. I soli, cukru, octu, korenia a alkoholu...

        02.10.2015 17:11:41

    • Libchen
      Libchen

      svobodova67

      Ahoj, veľmi pekne dakujem :-)

      02.10.2015 07:58:02

    Nalezeno receptů: 11
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Pestrá křupavá čalamáda bez sterilizace

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.