reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pestrá křupavá čalamáda bez sterilizace

Maďarský recept na výbornou čalamádu, která se nesterilizuje, přitom vydrží i 2 roky stále křupavá bez změny barvy a chuti. Celkový čas přípravy čalamády je 420 minut.


  • 3,4

    90×

    3,4 90

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

nálev



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 542 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 812 hodnocení

Přírodní lékárnička: Hlávkové zelí a jeho využití nejen v kuchyni

16. 9. 2019

Bábovka

4,7 1 590 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 659 hodnocení

Jak žít s bezlepkovou dietou

16. 9. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 164 hodnocení

6 nejlepších receptů na jablečný štrúdl

15. 9. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 559 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 671 hodnocení

Videorecept: Tradiční podzimní dýňová polévka podle šéfkuchaře

15. 9. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 532 hodnocení

Recept na jakoukoli oslavu: Sýrová roláda krok za krokem

14. 9. 2019

Postup přípravy

Z bílého hlávkového zelí odstraníme svrchní poškozené listy, rozřežeme na čtvrtiny a vykrojíme tvrdý košťál. Zelí pokrájíme nožem, nebo nastrouháme na tenké proužky, do velké nádoby. Přidáme očištěnou cibuli pokrájenou na tenké měsíčky. Okurky omyjeme, odkrojíme oba konce, nastrouháme na struhadle na tenké plátky a přidáme k zelenině.

Na struhadle nastrouháme očištěnou mrkev na tenká kolečka a přidáme do nádoby k další zelenině. Čerstvé papriky zbavíme jadérek, semínek, vyřežeme žilky, omyjeme, necháme dobře odkapat od vody, pokrájíme na tenké proužky a přidáme k ostatní zelenině. Použijeme i čerstvé červené sladké kapie a papriky různých barev - žluté, oranžové nebo zelené. Čalamáda bude chutnější a krásně pestrobarevná.

Do misky zvlášť dáme cukr, sůl, potravinářskou kyselinu citronovou, borkén, sušený bobkový list polámaný na malé kousky a celý černý pepř. Dobře spolu promícháme, přidáme k pokrájené a nastrouhané zelenině a pořádně spolu všechno promícháme. Přilijeme ocet, ale vodu nepřidáváme, protože zelenina pustí vody dost. Všechno znovu spolu pořádně promícháme rukama a přikryjeme nádobu se zeleninou pokličkou. Směs odložíme do chladu odpočívat na 6 hodin, aby se dobře propojily všechny chutě.

Po této době směs pořádně natlačíme do suchých vysterilizovaných sklenic téměř až pod okraj a dolijeme až po uzávěr šťávou, která zůstala ze zpracované zeleniny ve velké nádobě. Mně vyšla šťáva akorát do všech sklenic. Sklenice uzavřeme vysterilizovaným suchým víčkem pomocí hlavice z umělé hmoty. Přesvědčíme se, že všechna víčka dobře drží. Můžeme také použit sklenice a víčka se závity. Naplněné a uzavřené sklenice se neotáčejí nahoru dnem, ani se nesterilizují. Hotové sklenice s čalamádou odložíme na polici do suché, chladné a tmavé spíže. Čalamádu můžeme konzumovat asi za 1 měsíc.

Po otevření je potřeba dát sklenici s čalamádou do chladničky. Mně vyšlo z uvedeného množství zeleniny přesně 5 sklenic o objemu 720 ml. Tato čalamáda zůstane krásně křupavá bez změny barvy a neztmavne. Je velmi chutná a zároveň výborným zdrojem množství vitamínů v zimě, navíc ji není těžké připravit. Mám to vyzkoušené, každý rok dělám 3 várky. Do poloviny sklenic přidávám na jednu sklenici jednu feferonku. Pikantní čalamádu máme rádi k některým jídlům. U nás jde tato čalamáda velmi na odbyt, vydrží bez problému 2 roky i víc, ne však u nás.

Do této čalamády se nálev nevaří, ani se nezalévá vařicím nálevem, protože se to nesmí kvůli účinkům borkénu, který by vařicí nálev zničil. Do nálevu se nepřidává Deko nebo Zelko. Borkén je dvojsiričitan draselný (pyrosiričitan), který se používá ve vinařství, má silné antioxidační a antibakteriální účinky. Borkén bráni klíčení, zabraňuje nežádoucímu kvašení a hnilobě. Zelenina nemění barvu a zůstane krásně křupavá. Borkén lze koupit v různých obchodech, ve vinařských a zahradnických potřebách.

Pestrá křupavá čalamáda má příjemnou slano-sladko-kyselou chuť a hodí se téměř ke všemu, například k různým pečeným masům, zabíjačkovým specialitám - jitrnicím, jelitům, a klobásám, různým slaným nákypům, různým těstovinám, smažené zelenině a dokonce k nedělním smaženým řízkům místo salátu.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pestrá křupavá čalamáda bez sterilizace

    Celkový počet komentářů: 13
    • jaciz
      jaciz

      http://www.levnepostriky.cz/p omocne.pripravky/dvojsiricitan .draselny.borken

      02.10.2015 09:52:44

    • Libchen
      Libchen

      svobodova67

      Ahoj, veľmi pekne dakujem :-)

      02.10.2015 07:58:02

    • svobodova67
      svobodova67

      Komentář k receptu Pestrá křupavá čalamáda bez sterilizace

      Skvely recept,skvela chut...:)

      02.10.2015 01:53:20



    Nalezeno receptů: 13
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Pestrá křupavá čalamáda bez sterilizace

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.