Rychlá polévka z řapíkatého celeru s mrkví a žampiony, zahuštěná kuskusem.
2 stroužky | česnek |
2 lžíce | máslo |
40 g | cibule |
1 l | voda |
1 ks | mrkev |
3 lžíce | kuskus |
3 ks | žampiony |
300 g | řapíkatý celer |
2 kostky | houbový bujón |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý černý pepř |
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme najemno. Žampiony očistíme a nakrájíme na kousky. Mrkev omyjeme, oloupeme a škrabkou nakrájíme na hoblinky. Celer očistíme, omyjeme a nakrájíme na stejné kousky. Na másle zpěníme cibuli a česnek. Přidáme žampiony a krátce podusíme. Potom vše zalijeme vodou, přivedeme k varu a vložíme 2 kostky bujónu, mrkev a celer. Jakmile zelenina změkne, polévku odstavíme a vsypeme kuskus. Podle chuti osolíme a opepříme. Necháme asi 10 minut stát, posypeme bylinkami a podáváme. Pestrou celerovou polévku můžeme na talíři zjemnit lžící zakysané smetany. Vhodným příkrmem k celerové polévce je pečivo nebo toast.
Celer v receptech: Jak si na něm pochutnat?
Bulvový celer je ideální surovinou pro všechny, kteří se snaží zhubnout. Obsahuje minimální množství kalorií, oproti tomu poměrně dost vitaminů a minerálů. Tvoří základ mnoha zeleninových polévek, ale dá se konzumovat i v mnoha dalších podobách - syrový v pomazánkách a salátech, smažený, pečený i plněný. Vybrali jsme pro vás 10 skvělých receptů a v těchto úpravách si ho doslova zamilujete!
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena