Jeden pomeranč nakrájíme na kolečka a pak je oloupeme. Ze zbývajících vymačkáme šťávu. Z bílků vyšleháme pevný sníh.
Žloutky utřeme se změklým máslem a cukrem do světlé pěny. Mouku smícháme s kakaem, skořicí i kypřícím práškem a postupně ji i se šťávou vmícháme do těsta. Přidáme tekutý med a nakonec zlehka vmícháme sníh.
Koláčovou (dortovou) formu (24 cm) vymažeme a vysypeme moukou. Do formy nalijeme polovinu těsta, uhladíme ho stěrkou a poklademe kolečky pomeranče. Nalijeme zbylé těsto, uhladíme a ozdobíme posledním kolečkem.
Perníkový koláč vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut na 180 °C, Špejlí vyzkoušíme, jestli je těsto uprostřed kolem pomeranče upečené, jinak ještě necháme péct.
Upečený perníkový koláč po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.