Do mísy prosejeme mouku, přidáme tuk rozehřátý s medem, vejce, moučkový cukr, perníkové koření a sodu. Vše vypracujeme na hladké těsto a vložíme jej do lednice minimálně na hodinu odpočinout.
Poté z těsta na pomoučněném vále vyválíme asi půl cm silný plát a podle šablon, které jsme si připravili z papíru nebo podle vlastní fantazie, vykrajujeme jednotlivé části chaloupky.
Perníčky pečeme na plechu vyloženém pečícím papírem ve vyhřáté troubě přibližně 8 - 10 minut. Hotové a ještě teplé perníky potíráme rozšlehaným vejcem.
Jednotlivé části k sobě přilepujeme bílkovou polevou (bílek, cukr a citronová šťáva) nebo použijeme čokoládovou polevu. Perníkovou chaloupku zdobíme podle vlastní fantazie.
Perníková chaloupka krásně dozdobí vánoční stůl.