reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pečený ovocný čaj

Kořeněný domácí čaj trochu jinak.


  • 4,1

    41×

    4,1 41
  • 1 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

Ovoce na přípravu čaje vybereme podle chuti, důkladně jej očistíme a větší kousky rozkrájíme. Citron oloupeme a zbavíme jadérek. Veškeré ingredience kromě rumu dáme na plech, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a 1/2 hodiny pečeme. Občas promícháme. Po vyndání z trouby nalijeme 1/8 l rumu, rozdělíme do skleniček a asi 10 minut na 80 °C zavařujeme. Doba přípravy záleží na tom, kolik plechů pečeme.

Jakmile si chceme čaj připravit, podle chuti dáme několik lžiček do hrníčku či do konvice a zalijeme vařící vodou. Ovoce můžeme klidně sníst.

A jedno upozornění na konec. Základem čaje je černá jeřabina. Dodá nejen barvu, ale hlavně i chuť. Z vlastní zkušenosti vím, že bez jeřabiny je sice čaj dobrý, ale není to ono. A protože jeřabina dozrává až ke konci léta, můžeme si některé ovoce zmrazit a ponechat si ho tak na přípravu čaje.

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pečený ovocný čaj

    Celkový počet komentářů: 10
    • alena
      alena

      pecene ovoce ci rozdusene, zkuste zalit horkym cajem, proto se to tak asi nazyva, toto delam uz 40 let podle receptu moji ruske babicky,tam je to zvykem, jen mnozstvi cukru rozdelit na tri dily, a po tri dny k stavajicimu rozvaru pridat dalsi dil a varit asi 10 minut,spise do svareni peny z cukru, kousky ovoce zustanou viset v rozvaaru , ktery je krasne pruhledny dokonce jsem jej redila vodkou a to byla ovo namka, zdar a silu

      19.10.2014 13:55:47

    • alena
      alena

      pecene ovoce ci rozdusene, zkuste zalit horkym cajem, proto se to tak asi nazyva, toto delam uz 40 let podle receptu moji ruske babicky,tam je to zvykem, jen mnozstvi cukru rozdelit na tri dily, a po tri dny k stavajicimu rozvaru pridat dalsi dil a varit asi 10 minut,spise do svareni peny z cukru, kousky ovoce zustanou viset v rozvaaru , ktery je krasne pruhledny dokonce jsem jej redila vodkou a to byla ovo namka, zdar a silu

      19.10.2014 13:53:49

    • Sindy
      Sindy

      mám dotaz, když chci udělat čaj ze zmrzlého ovoce , musím ho dát nejprve rozmrazit ? Díky za radu

      06.08.2013 07:14:56


    • Brookerka
      Brookerka

      Re: Pečený čaj

      Kdybyste si přeci jen s domácí výrobou pečených čajů nevěděli rady, může se Vám hodit tenhle web na http://www.doplnky-a-dekorace. 4fan.cz/8-pecene-caje, kde kdyžtak najdete i inspiraci na příchutě těchto stále více oblíbených čajů ;)

      13.01.2012 22:20:07

    • Anna
      Anna

      pečený čaj bez zavařování

      Asi před 4 roky jsem od sousedky dostala sklenku pečeného čaje. Dlouho jsem ho jen okukovala, ale jednoho sychravého večera, po návratu z venku, jsem si jej udělala a . . . no, od té doby jej peču nejen pro svou potřebu, ale i pro kamarádky. které po ochutnání, vyžadují recept. Jednoduše lavina. A jak ho peču já? 1 kg ovoce, jedno jaké.( Základ mám jablka, pomeranč, hruška, borůvky, rybíz, švestky). jeden citron i se slupkou (bio nebo důkladně vydrhnutý). Ovoce na drobné kousky, zasypu 1 kg krystal.cukrem, přidám hřebíček (asi 6 ks) lžičku skořice, hvězdičku badyánu a peču 45 min. na 220 st. v hlubším pekáči. Po upečení naliju 2 dl rumu, zamíchám a horké plním do sklínek, uzavřu a otočím na 5 min. dnem vzhůru. A je to. Nic se nemusí sterilovat. Pečením se to steriluje a alkohol to konzervuje spolehlivě. Pro zpestření lze použít mražené ovoce.

      12.11.2011 15:08:57

    • Anna
      Anna

      pečený čaj bez zavařování

      Asi před 4 roky jsem od sousedky dostala sklenku pečeného čaje. Dlouho jsem ho jen okukovala, ale jednoho sychravého večera, po návratu z venku, jsem si jej udělala a . . . no, od té doby jej peču nejen pro svou potřebu, ale i pro kamarádky. které po ochutnání, vyžadují recept. Jednoduše lavina. A jak ho peču já? 1 kg ovoce, jedno jaké.( Základ mám jablka, pomeranč, hruška, borůvky, rybíz, švestky). jeden citron i se slupkou (bio nebo důkladně vydrhnutý). Ovoce na drobné kousky, zasypu 1 kg krystal.cukrem, přidám hřebíček (asi 6 ks) lžičku skořice, hvězdičku badyánu a peču 45 min. na 220 st. v hlubším pekáči. Po upečení naliju 2 dl rumu, zamíchám a horké plním do sklínek, uzavřu a otočím na 5 min. dnem vzhůru. A je to. Nic se nemusí sterilovat. Pečením se to steriluje a alkohol to konzervuje spolehlivě. Pro zpestření lze použít mražené ovoce.

      12.11.2011 15:06:04

    • Vinie
      Vinie

      upekla jsem, výborný! Děkuji za recept!

      20.09.2011 22:09:44

    • Háňa
      Háňa

      Ano, jsou recepty i bez zavařování, ale ty jsem nezkoušela. Tenhle jsem získala tak, že ho jeden manželův spolupracovník měl v práci a už jsem měla recept doma. Určitě by měl zavařený déle vydržet. U nás vždy zmizí, ale letos nám od loňska pár skleniček zbylo a po otevření je v pořádku, takže má rok a čtvrt.

      12.12.2010 18:27:56

    • Vendula
      Vendula

      Pečený čaj je dobrý, ochutnala jsem ho v restauraci kde měli nabýtku různých směsí a chci vyzkoušet si ho připravit i doma.
      Ale jsou recepty i bez zavařování.
      V čem je lepší, že pečený čaj ještě zavaříme? Déle vydrží?
      Děkuji za vysvětlení.

      02.10.2010 13:10:16

    Nalezeno receptů: 10

    Přidat příspěvek k receptu Pečený ovocný čaj

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.