Takto připravený domácí pečený bůček je výbornou chuťovkou pro nejrůznější příležitosti, oslavy a párty. Výborně chutná s pečivem a chlazeným pivem.
250 ml | voda |
3 ks | šalotka |
1 ks | bobkový list |
1500 g | vepřový bůček |
1 větvička | čerstvá šalvěj |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
mletý černý pepř | |
omáčka | |
5 lžic | med |
1 ks | badyán |
1 lžička | koriandr mletý |
1 lžíce | pomerančová šťáva |
Nízký vepřový bůček očistíme a kůži po celé ploše prořízneme ostrým nožem na proužky asi 1/2 - 1 cm vzdálené od sebe. (K tomu požívám univerzální nůž s vysouvací čepelí, kde lze nastavit i hloubku řezu). Takto připravený bůček promasírujeme s hrubou solí, pepřem a olejem tak, aby suroviny vnikly i do zářezů. Neoloupané šalotky rozkrojíme na poloviny a na malém množství tuku, řezem dolů, opečeme do hněda. Do pekáče s mřížkou nalijeme hrnek vody, do které vložíme opečené šalotky, bobkový list a šalvěj. Pak vložíme mřížku, na kterou rozprostřeme plát bůčku kůží nahoru. (Maso se nesmí dotýkat vody.) Takto připravený bůček vložíme do trouby předehřáté na 230 °C a zprudka pečeme asi 35 minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C a maso pečeme již zvolna, dokud nebude měkké a kůrčička křupavá a zlatohnědá. Vypečenou šťávu použijeme dále na přípravu omáčky. Připravíme si medovo-kořeněnou omáčku. V rendlíku s nepřilnavým dnem svaříme med se lžící pomerančové šťávy, badyánem a drceným koriandrem. Pak do této směsi scedíme přes síto výpek z pekáče a omáčku, za občasného míchání, necháme zredukovat asi na polovinu. Omáčku dochutíme solí a pepřem a ihned jí potřeme do křupava vypečenou kůži. Pečený bůček s křupavou kůrčičkou nakrájíme na proužky a podáváme s medovo-kořeněnou omáčkou, čerstvou zeleninou a pečivem. Pokrm však můžeme servírovat i jako hlavní chod, nejlépe chutná s grilovaným bramborem.
Češi milují vepřové! Ale jak takovou kotletu či bůček správně připravit?
Vepřové maso patří mezi oblíbené. V našich krajích snad každý občas prahne po klasické vepřové pečeni, knedlíku a zelí. Jsou dokonce totiž lidé, kteří s tím vystačí celý život!
Bude vonět až k sousedům! Marinovaný bůček na grilu krok za krokem
Recept na marinovaný bůček opečený na grilu, který se podle našeho fotoreceptu zaručené podaří.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena