reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

4. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Pečený bůček Momofuku marinovaný v suché marinádě

Pečený bůček Momofuku marinovaný v suché marinádě

Autorem receptu je šéfkuchař David Chang, majitel sítě restaurací Momofuku v USA, Kanadě a Austrálii. Pokrm je poměrně jednoduchý a velmi úspěšný a oblíbený.


  • 2,3

    70×

    2,3 70
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Postup přípravy

Koupíme pěkný kus vykostěného prorostlého (nejlépe mastnějšího) vepřového bůčku s kůží. V původním receptu se odstraní kůže, já jsem ji ponechala, protože máme rádi do křupava vypečenou kůži bůčku.

Bůček omyjeme, osušíme a potřeme směsí třtinového cukru a soli, kterou pořádně vmasírujeme z každé strany i do zářezů kůže, kterou jsme předtím ostrým nožem pokrájeli na čtverce do hloubky, ale jen po maso, ne hlouběji. Jde o tzv suchou marinádu ze soli a cukru, která bůček výborně ochutí. Nebojte se cukru, bůček nebude vůbec nasládlý, nejvýše cukr na povrchu příjemně zkaramelizuje během pečení.

Náš bůček v suché marinádě vložíme do vhodné nádoby, přikryjeme fólií a odložíme marinovat do chladničky na 24 hodin, nic více s ním neděláme. Za tento čas bůček přiměřeně zkřehne a uvolní se z něj nadbytečná tekutina vlivem soli, navíc sůl bůček výborně ochutí, ale nebude vůbec přesolený. Sůl a cukr v daném případě zároveň fungují jako přírodní konzervanty.

Po 24 hodinách naložený bůček vybereme z chladničky a vodu, která se z bůčku uvolnila, vylijeme. Náš bůček vložíme do pekáče na pečení. V původním receptu se bůček vodou nepodlévá, já jsem však bůček podlila asi 100 ml horké vody, aby se nepřipékal karamel z cukru na povrchu celého bůčku, dokud se neuvolní šťáva z bůčku. Bůček jsem nechala kůží nahoru, vedle položíme rozkrojenou celou hlavičku česneku a pečeme spolu s bůčkem.

Pekáč zakryjeme alobalem a vložíme péct do trouby vyhřáté na 230 °C. Pečeme na funkci horní a spodní ohřev s ventilátorem při této teplotě prvních 45 minut, potom teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě 80 až 90 minut, dokud kůže na povrchu bude pěkně křupavá, do hnědá a krásně zkaramelizovaná.

Pokud máme masitější bůček, častěji ho kontrolujeme během pečení a podle potřeby podlijeme malým množstvím horké vody, aby se nám spodek bůčku nepřipálil. Upečený bůček vybereme z trouby, přeložíme na desku a necháme přikrytý alobalem minimálně 30 minut odpočívat, aby se v něm rozložily a ustálily šťávy uvnitř, potom bůček pokrájíme na porce.

Na čerstvý chléb vytlačíme stroužek upečeného česneku a rozetřeme. Na ochucený chléb položíme porci bůčku a podáváme za tepla. Už během pečení se nádherně rozvoněla celá kuchyně po bůčku a česneku. Já jsem krájela bůček příliš brzo, tak se mi trochu rozpadával. Zbytek bůčku jsem po vychladnutí odložila do chladničky ztuhnout, ten se pak krájel výborně, správně se však má podávat za tepla, proto ho necháváme těch 30 minut odpočinout.

David Chang podává pokrájený bůček v lehkých bochníčcích z kynutého těsta, pečených na páře, v polovině překrojených, avšak nedokrojených. Bůček přeléváme ještě omáčkou hoisin a podáváme obložený plátky nakládané okurky a pokrájené jarní cibulky, teda šťavnatý horký bůček je zabalený s přílohami v lehoučké peřince.

Pečený bůček Momofuku je neuvěřitelně šťavnatý, úžasně chutný, prudce jedlý, měkký a přímo se rozpadá a rozplývá na jazyku. Známý foodbloger Pan Cuketka nazval Bůček Momofuku jako jakousi verzi asijského vepřo - knedlo - zelo.

David Chang má jen 38 roků, a přitom jeho úžasná kuchyně je známá po celém světě. Chang má rád pořádnou flákotu masa a kromě jiného je i autorem nudlí Ramen a mnoha dalších dobrot.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pečený bůček Momofuku marinovaný v suché marinádě

    Celkový počet komentářů: 8
    • Jarka.P
      Jarka.P

      super recept

      5*

      23.05.2016 20:07:52

    • HanaK
      HanaK

      Postupovala jsem přesně podle Vámi uvedeného receptu a výsledek byl vynikající. Děkuji.

      23.05.2016 15:41:21


      • Libchen
        Libchen

        Re: bůček

        Ahoj@HanaK,
        som rada, že chutilo :-) Tvoja správa ma veľmi potešila :-)
        dakujem veľmi pekne za pochvalu!
        Prajem Pekný včečer

        23.05.2016 17:52:57

    • Kelley
      Kelley

      Komentář k receptu Pečený bůček Momofuku marinovaný v suché marinádě

      Nemel by se nahodou Momofuku pect pri 160° neco okolo 5-6 hodin?

      23.05.2016 07:15:50

      • Libchen
        Libchen

        Text komentáře byl smazán.

        Text komentáře byl smazán.

        23.05.2016 08:09:15

      • Libchen
        Libchen

        Re: Komentář k receptu Pečený bůček Momofuku marinovaný v suché marinádě

        dakujem Vám za otázku. sú 2 teórie pečenia, a síce:
        A.
        1. piecť pri vysokej teplote na začiatku prikryté
        2. potom znížiť teplotu, a piecť ako mám uvedené v mojom recepte

        B. druhá teoria hovorí o dlhom pečení viac hodín pri nízkej teplote, ako ste spomenul Vy sám / konkrétne sa uvádza teplota 240 stupňov Fahrenheita čo je 115,56 stupňov C, teda nie, nepečie sa pri teplote160 stupňov.

        pán Chang však pečie pri vysokej počiatočnej teplote, pri ktorej sa uvoľní veľa tuku, potom teplotu zníži na nízku, pri ktorej sa bôčik konfituje v uvoľnenej masti.
        ja som piekla podľa pána Changa, ako pečie on.

        pre overenie toho, čo som napísala, prikladám link zo stránky pána Davida Changa:

        http://momofukufor2.com/2010/0 1/roasted-pork-belly/

        p.s.
        neviem prečo ste mi znížil hodnotenie skôr, ako ste si mohol prečítať a overiť moju odpoved.
        Prajem Vám Pekný deň :-)

        23.05.2016 08:14:22

      • Libchen
        Libchen

        Re: Komentář k receptu Pečený bůček Momofuku marinovaný v suché marinádě

        Ahoj @Kelley,
        ešte jeden link.
        ani pán Cuketka, český Foddbloger nepečie pri teplote 160 stupňov C, ako píšete Vy.

        http://www.cuketka.cz/?p=3732

        Resumé:
        nie, nepečie sa Momofuku bôčik pri teplote 160 stupňov C.

        23.05.2016 08:29:27


    Nalezeno receptů: 8

    Přidat příspěvek k receptu Pečený bůček Momofuku marinovaný v suché marinádě

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.