Pečené žampiony plněné sýrovo-smetanovou náplní

45 min | hlavní chod | 2 porce | Ostatní kuchyně | recept zobrazen: 2221x
Můj jednoduchý recept na velmi chutné a voňavé pečené žampiony naplněné směsí z cibule, česneku, uzené slaniny, chilli papričky, nožiček žampionů, strouhaného uzeného sýra a kyselé smetany.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Čerstvé velké žampiony na sucho očistíme, ale slupku kloboučků ponecháme, tam je nejvíce chuti. Nožičky žampionů odlomíme a pokrájíme nadrobno. Kloboučky hub nesolíme, nekořeníme a odložíme je zatím bokem.

Cibuli očistíme, polovinu cibule pokrájíme na kostky, druhou polovinu pokrájíme na měsíčky a odložíme také bokem. Česnek očistíme a pokrájíme na plátky. Čerstvou červenou chilli papričku nakrájíme na kolečka a jadérka ponecháme. Domácí uzenou slaninu pokrájíme na kostky a uzený sýr nastrouháme na jemno. Petrželovou nať omyjeme a posekáme nadrobno. Rýži v sáčku omyjeme vlažnou vodou a necháme zavěšenou na vařečce odkapat od vody.

Do misky dáme polovinu cibule pokrájené na kostky, plátky česneku, pokrájené nožičky žampionů, chilli papričku, uzenou slaninu, polovinu nastrouhaného uzeného sýra, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem, ale nesolíme, protože sýr a slanina jsou slané dost. Přidáme hustou kyselou smetanu, promícháme a náplň je hotová.

Na dno pekáčku položíme měsíčky cibule, na ni posadíme prázdné kloboučky žampionů slupkou dolů, podlijeme rozpuštěným máslem, kloboučky naplníme kopcem sýrovo-smetanové náplně. Nepřikryté žampiony vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme 30 minut na funkci horní a dolní ohřev. Během pečení přeléváme chutným cibulovo-máslovým výpekem, tak získají na chuti.

Když se žampiony pečou, uvaříme ve vroucí osolené vodě podle návodu dlouhozrnnou sáčkovou rýži. Uvařenou rýži vyndáme, necháme odkapat od vody a rýži vybereme ze sáčku do vhodné mísy.

Na talíř položíme dva kopečky uvařené rýže, kterou přelijeme chutným máslovo-cibulovým výpekem. Na upečenou cibuli na talíři položíme upečené kloboučky žampionů, které posypeme druhou polovinou nastrouhaného uzeného sýra. Sýr se zbytkovým teplem částečně na plněných žampionech rozpustí. Celé hojně ozdobíme čerstvě posekanou petrželovou natí a horké ihned podáváme.

Pečené žampiony plněné sýrovo-smetanovou náplní je velmi chutné a voňavé jídlo s příjemně lehce pikantní chutí. Příprava je lehká, poměrně rychlá a pokrm dobře zasytí.

autor receptu:

Pečené žampiony plněné sýrovo-smetanovou náplní

Počet přidaných receptů: 442

Ingredience

na porce
2,9
slabší recept
23 hlasujících


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pečené žampiony plněné sýrovo-smetanovou náplní

Přidat příspěvek k receptu Pečené žampiony plněné sýrovo-smetanovou náplní
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa - pro zdraví a sílu v době podzimu

    Červená řepa je v našich podmínkách přirozeně se vyskytující plodinou a její přínos pro naše zdraví je ne-li opomíjený, pak určitě nedoceněný. Může snad za to fakt, že mnozí z nás ji neměli rádi jako děti? Možná, ale proč ji přehlížet i dál? Něco takového si tenhle malý podzimní zázrak určitě nezaslouží.

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!




přidat nový recept