reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pečené vepřové plecko na česneku s hlávkovým zelím na karamelu

Velmi oblíbený recept na českou klasiku - vepřové plecko upečené na česneku.


  • 2,8

    13×

    2,8 13
  • 1 h 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 555 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 824 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 668 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 167 hodnocení

Zelí v našem jídelníčku nesmí chybět: Proč je tak zdravé?

12. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 565 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Recept na bezlepkový ořechový koláč krok za krokem

11. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 268 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 538 hodnocení

10+1 otázek: Čínská medicína a její principy

10. 10. 2019

Postup přípravy

Vepřové plecko v celku omyjeme, osušíme papírovou kuchyňskou utěrkou, pomocí ostrého nože maso hustě prošpikujeme celými stroužky očištěného česneku a potom ho vydatně osolíme z každé strany.

Připravené vepřové plecko vložíme do pekáče, podlijeme asi 100 ml studené vody, přidáme domácí vepřové sádlo (3 lžíce), vložíme nepřikryté péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme za přelévání chutným výpekem doměkka asi 1 hodinu. Asi 15 minut před koncem pečení zvýšíme teplotu trouby na 200 °C, zapneme funkci gril a dopečeme do křupavé hnědo-červené kůrky na povrchu.

Upečené plecko vybereme na desku, přikryjeme alobalem a necháme asi 20 minut odpočívat, aby se uvnitř ustálily všechny šťávy a nevytekly při krájení, maso zůstane krásně šťavnaté.

Upečené vepřové plecko pokrájíme na plátky o tloušťce asi 5 - 7 mm. Když se plecko peče, zbavíme zelí poškozených povrchových listů, hlávku rozkrojíme na čtvrtiny, vyřežeme tuhý košťál a zelí nastrouháme na tenké proužky.

Velkou cibuli očistíme a pokrájíme na malé kostky. Hrnec rozpálíme na sucho, přisypeme 3 polévkové lžíce cukru krystal, který za stálého míchání upravíme na světlý karamel, karamel rozpustíme přidáním asi 100 ml studené vody, pozor, abychom se neopařili horkým karamelem!

Přidáme domácí vepřové sádlo (3 lžíce) a orestujeme na něm cibuli do sklovita. K cibuli přidáme nastrouhané zelí, osolíme, přidáme celý černý pepř a celé nové koření, celý jalovec, celý kmín, bobkový list a restujeme za stálého míchání a občasného podlévání malým množstvím horké vody. Zelí musí zůstat křupavé a tzv. al dente, celkem restujeme asi 20 minut.

Na závěr zaprášíme hladkou moukou a chvilku pražíme za soustavného míchání, mouka zelí přiměřeně zahustí. Hotové zelí necháme chvíli odstát, potom doladíme octem na příjemnou sladko-kyselou chuť. Když se maso peče, uděláme těsto na kynuté domácí knedlíky, které uvaříme a nití pokrájíme hotové knedlíky na plátky a všechno máme nyní hotové.

Pečené vepřové plecko na česneku s hlávkovým zelím na karamelu podáváme s uvařenými kynutými knedlíky. Na talíř nabereme porci horkého zelí, pro jednu osobu přiložíme 2 plátky pokrájeného upečeného vepřového plecka a obložíme plátky uvařených domácích knedlíků, které přelijeme chutným výpekem z pečeného vepřového plecka a servírujeme. Jde o velmi chutné, syté a vydatné jídlo tradiční české kuchyně, které v těchto sychravých dnech výborně zasytí a zahřeje.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Pečené vepřové plecko na česneku s hlávkovým zelím na karamelu

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.