Pečené vepřové karé

2 h 40 min | hlavní chod | 6 porcí | česká kuchyně | recept zobrazen: 1861x
Vyzkoušejte netradiční recept na pomalu pečené vepřové karé, které podáváme jako hlavní chod vhodný i pro slavnostní příležitosti.
Okomentuj recept jako první
Uvařil jsem to (Recept vařil 1 člověk)


Postup přípravy receptu

Pro úspěšnost tohoto receptu si pořídíme kvalitní vepřovou pečeni s tukovou vrstvou. Pečínku můžeme zakoupit s kostí, kterou před kuchyňskou přípravou odstraníme, nebo zakoupíme vepřovou pečeni bez kosti (tzv. karé) a k ní pořídíme několik vepřových kostí, které použijeme jako základ pro přípravu omáčky. Velmi důležité je dodržení teploty 120 °C, času pečení a hmotnosti masa.

Slaninu nakrájíme na kostičky a na sádle ji rozškvaříme dozlatova. Do horkého tuku přidáme špetku tymiánu a drceného kmínu a jakmile se koření rozvoní, směs ihned odstavíme z tepla. Poté ochucené sádlo slijeme do misky a necháme vychladnout.

Omyté vepřové kosti osolíme, potřeme olejem, rozložíme na dno vyššího pekáče s pečícím roštem a při 200 °C pečeme asi 20 - 30 minut dozlatova. Pak pekáč vyjmeme a troubu necháme chladnout.

Mezitím oloupeme cibuli, kterou nakrájíme na plátky a oloupaný česnek nasekáme na hrubo. Vepřové karé očistíme, do tukové vrstvy uděláme příčně ve vzdálenosti asi 1 cm zářezy a maso pomocí potravinového provázku svážeme do stejnoměrného válečku. Nyní maso ze všech stran lehce osolíme, opepříme, potřeme vrstvou ochuceného sádla a na horké suché pánvi opečeme ze všech stran (z každé asi 2 - 3 minuty) dozlatova. Opečené karé odložíme na rošt a na výpeku v pánvi necháme zesklovatět cibuli s česnekem. Pak cibuli s česnekem přidáme na dno pekáčku k pečeným kostem, podlijeme sklenkou vody a na pekáček položíme rošt s opečeným karé. Pekáček vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a po 5 minutách teplotu snížíme na 120 °C. Karé pečeme zvolna nezakryté 75 - 80 minut. Ovšem ne déle. Doba pečení závisí na velikosti masa. Poté troubu vypneme, maso přendáme na talíř a v teplé troubě necháme ještě 15 minut "dojít".

Připravíme si omáčku. Kosti vyhodíme a výpek s cibulí scedíme do misky. Z mouky a másla si připravíme zlatavou jíšku, kterou pozvolna naředíme vývarem a výpekem a za občasného míchání povaříme asi 15 - 20 minut. Nakonec do omáčky propasírujeme pečenou cibuli a dochutíme solí a pepřem.

Pomalu pečené karé zbavíme provázku, nakrájíme na tenké plátky a podáváme s omáčkou. Vhodnou přílohou jsou bramborové knedlíky nebo brambory a dušená zelenina.

Jarka-P autor receptu:

Pečené vepřové karé

Počet přidaných receptů: 1708

Ingredience

na porcí
Vaše cena 2990 běžně 7109 Kč sleva 58 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Pečené vepřové karé byl 26.03.2017 na 2. místě v žebříčku nejlepších receptů.

2,7
slabší recept
39 hlasujících
  • Recept Pečené vepřové karé - Na dno pekáčku s pečenými kostmi  přidáme orestovanou a cibuli s česnekem.
  • Recept Pečené vepřové karé - Tukovou vrstvu vepřového karé nařízneme a pomocí potravinového provázku svážeme do stejnoměrného válečku
  • Recept Pečené vepřové karé - Na pekáček, položíme rošt (mřížku) s opečeným karé
  • Recept Pečené vepřové karé - Upečené karé necháme na talíři v troubě ještě 1515 minut
  • Recept Pečené vepřové karé - Hotové šťavnaté vepřové karé nakrájíme na plátky a můžeme servírovat

Kuchařky obsahující recept Pečené vepřové karé

Recept se nachází v 10 kuchařkách
Jozar
Vepřové 1290 receptů
Maso a uzeniny od tety z Krnova
veraricna
Maso a uzeniny od tety z Krnova 3491 receptů
Zorňafa
1. aa-1 827 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pečené vepřové karé

Přidat příspěvek k receptu Pečené vepřové karé
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně vybírat letní obuv?

    Jak správně vybírat letní obuv?

    Léto máme všichni rádi, ale naše nohy mohou v parnu trpět. Zvlášť, když jim nedopřejeme vzdušnou obuv a necháme je potit se v uzavřené a neprodyšné obuvi. Trápí nás nejen odřené paty, malíčky a utlačované palce, zpocené a horoucí nohy, ale od nohou pak trpí i celé tělo dyskomfortem a naše celková tělesná i duševní pohoda klesá.

  • Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Chcete letos zažít adrenalin na vodě? Nebo se jen lehce nechat unášet po klidné hladině malé říčky? Než někde zavoláte klasické vodácké "ahoooj", věnujte pečlivou pozornost přípravě. Její základní parametry spočívají právě v tom, kam vlastně chcete jet.




přidat nový recept