reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pečené morkové kosti

Recept na zajímavou pochoutku trochu pracněji získavanou z kostí.


  • 4,0

    4 4

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 626 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 885 hodnocení

Recept na jablečný závin krok za krokem

25. 1. 2020

Bábovka

4,7 1 636 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 712 hodnocení

Maso k uzení: Pochutnejte si na krkovici i slanině

25. 1. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 181 hodnocení

Recept na kynuté buchty s povidly krok za krokem

24. 1. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,2 577 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 708 hodnocení

Luštěniny nás nabijí životní energií: Jak je snáz zařadit do jídelníčku?

23. 1. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 276 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 585 hodnocení

Domácí výroba uzenin - připravte si tu nejlepší klobásu, jakou jste kdy jedli!

22. 1. 2020

Postup přípravy

Morek můžete milovat, ale taky nenávidět. Zatímco někteří ho považují za pochoutku pro jeho delikátnost, jiní v něm vidí jen podivný třaslavý tuk. Pravdu mají vlastně všichni. Stejně jako v případě sádla.

V případě morku existuje stálá hrozba, že se vám rozpustí. Je uvězněn uvnitř dlouhých morkových kostí, které řezníci řežou na menší špalíčky, abyste se k němu vůbec dostali. I když je kolem něj silná kost, žádá si jemné zacházení, musíte ho tedy vařit buď velmi zvolna a šetrně, aby nevytekl, anebo péct rychle a zprudka, abyste ho dlouho netrápili, vypéká se z něj totiž další a další tuk.

Ve všech případech je nejlepší s kouskem chleba, stejně jako sádlo. Na rozdíl od škvarků ho ale bezpodmínečně musíte jíst horký.

Pokud máte dost času, namočte nejprve morkové kosti na několik hodin do studené vody. Pomůže jim to zbavit se zbytků krve.

Troubu předehřejte na 220 °C. Morkové kosti důkladně umyjte a naskládejte nastojato, tedy řeznou plochou dolů do pekáčku, kde nebudou mít příliš zbylého volného místa. Postavte je na širší stranu (mají-li takovou), aby stály stabilně. Vložte do rozpálené trouby a pečte 20 minut.

Zatímco se kosti pečou, v toustovači nebo na suché pánvi opečte chleba, aby křupal. Morek je tak měkký, že potřebuje nějaký kontrast. Cibuli oloupejte a nakrájejte na co nejtenčí kolečka. Petrželku oberte ze stonků a nasekejte nahrubo. Smíchejte cibuli, petržel a olivový olej, dochuťte citronovou šťávou a jemně osolte.

Vyjměte pekáček z trouby. Každému přidělte na talíř poměrnou část chleba, na každý krajíc vydloubněte kousek morku, nejlépe to jde úzkou dlouhou lžičkou, trochu rozmázněte a završte cibulovo-petrželkovým salátem. Ten trochu mírní pocit nebývalé tučnosti, a krom toho násobí vizuální dojem z jídla.

Zbylé vyškrábané morkové kosti přidejte do vývaru, anebo zmrazte do doby, než nějaký budete chtít vařit.

Hovory s řezníkem - Kuchařka pro dceru z masa a kostí
Zdroj: Hovory s řezníkem - Kuchařka pro dceru z masa a kostí, vydal Smart Press, 2012

Tato kniha Vás naučí, jak se zbavit ostychu v řeznictví, jak si říct o ten nejlepší kus na guláš a jak poznat, které maso je vhodné na pánev, zatímco jinému to bude víc slušet v troubě.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Pečené morkové kosti

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.