reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

7. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Pečené koleno ala Richard

Pečené koleno ala Richard

Recept na vynikající pečené vepřové koleno podle Richarda z Hostimi, který dokazuje, že i obyčejné vepřové koleno může chutnat světově.


  • 4,7

    160×

    4,6 160
  • 2 h 30 min

  • 11×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

marináda



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Postup přípravy

Vepřové koleno opláchneme vodou a následně vykostíme tak, aby nám vznikl jeden velký plát masa s kůží. Kůži poté prořežeme do mřížky a okraje plátu prořízneme na několika místech zcela, abychom zabránili kroucení plátu masa při pečení. Z kosti a kostky bujonu si dáme vařit vývar.

Ubrouskem nebo utěrkou vepřové koleno osušíme z obou stran a obě strany plátu pak rovnoměrně osolíme, opepříme a okmínujeme. Potřeme utřeným česnekem a následně dijonskou hořčicí.

Nyní si vymažeme plech olejem a na dno naklademe na kolečka nasekanou cibuli, česnek a plátky pomeranče. Přihodíme snítku čerstvého rozmarýnu a tymiánu, nebo použijeme tyto bylinky sušené. Přidáme pět kuliček nového koření a dva bobkové listy. Do půllitru vývaru dáme tři lžíce dijonské hořčice, dvě lžíce medu, dvě lžíce sladké sójové omáčky, velmi jemně osolíme, pořádně promícháme a vlijeme na plech.

Na plech rozprostřeme plát vepřového kolene tak, aby byl ponořen maximálně do jedné třetiny, a to po celou dobu pečení. Podléváme tedy podle potřeby vývarem! Takto připravené koleno vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca dvě a půl hodiny.

Koleno musíme během pečení párkrát otočit, samozřejmě častěji polévat, pokud pečeme bez víka a v konečné fázi pečení mít koleno otočené kůží nahoru, tak abychom docílili skvělé kůrčičky. Mohu doporučit například pečení horkým vzduchem. Jakmile je hotovo, vyjmeme pečené koleno a ze vzniklé šťávy si uděláme skvělou omáčku, odstraníme nechtěné koření, zaprášíme moukou, promixujeme ponorným mixérem a necháme na plotně provařit.

Pečené koleno nakrájíme na plátky a podáváme zalité naší skvělou omáčkou, čerstvě nastrouhaným křenem a čerstvým pečivem.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pečené koleno ala Richard

    Celkový počet komentářů: 14
    • MGTreb
      MGTreb

      Trochu složitější na přípravu , ale výborné. :-)

      05.01.2017 18:13:47

    • PixWords
      PixWords

      Komentář k receptu Pečené koleno ala Richard

      Zajímavý recept. Doporučuji k vyzkoušení.

      27.11.2016 10:12:48

    • Milan Kej
      Milan Kej

      Paráda. Děkuji za recept. Suroviny dávám, jako vždy, od oka, ale nic nevynechám (snad jen, sladkou sojovku, tu neznám, takže dávám klasiku, světlou a tmavou). Nemá to chybu. Na přípravu jednoduché (uznávám, složitější než namazat chléb). Omňomňom. Jen ta vůně, když se to peče, to je "utrpení"...... i pro sousedy :-)

      22.02.2016 20:03:27


    • Stašek
      Stašek

      Stačil mě úvod: ... koleno vykostíme .... Naprostá blbost! Dále bych vypustil všech ty dijonské hořčice, bobkové listy, sójové omáčky, rozmarýny, tymiány, med a další nesmysly! Podlévání jakýmsi vývarem - další zhovadilost. Pan Richard asi pilně sleduje v televizi pořady rádoby kuchaře Jamieho Olivera, ten předvádí takové podobné kombinace. Nevykostěné koleno se jen nasolí a okmínuje, v pekáči se zalije sádlem minimálně do tří čtvrtin - lepší je zalít úplně - a peče se (konfituje) za mírné teploty asi 100 - 110°C po dobu 5 - 6 hodin!

      22.02.2016 15:57:00

    • antonin
      antonin

      Pečené koleno

      Drobet delší příprava oběda,ale určitě se vyplatila.Jenom se zaprášilo a nezbyli nic.Díky za recept.

      18.02.2016 16:57:10

    • Richard Novák 2
      Richard Novák 2

      Manželovo koleno

      Tenhle recept si dělal můj manžel sám. Když pak koleno konzumovali s kamarády, tak jsem měla pocit, že chvilkama chrochtají.

      23.01.2016 10:33:53

    • Sapík
      Sapík

      Pracné? Chutné

      Pracné bych ani neřekl a chuť byla vynikající. Doporučuji všem.

      16.01.2016 08:29:03

    • Dajpum
      Dajpum

      KOLENO--ALA RICHARD

      UŽ NIKDY VÍCE!!!JE S TÍM HROZNÁ PRÁCE-- A NESTOJÍ TO ZA TU NÁMAHU!!! JE LEPŠÍ DÁT KOLENO NA ZELÍ A ČERNÉ PIVO!..NIC MOC--ANI CHUT NIJAK VYJÍMEČNÁ!

      09.01.2016 14:01:58

    • rphm
      rphm

      Komentář k receptu Pečené koleno ala Richard

      Koleno lze dělat na mnoho způsobů a každý odlišný od klasiky přináší i nové chutě. Díky za ně.

      03.01.2016 09:37:24


    Nalezeno receptů: 14
    |< << 12 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Pečené koleno ala Richard

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.