reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

5. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Pečené francouzské kuře podle Julie Child

Pečené francouzské kuře podle Julie Child

Recept na vynikající bylinkovo-citronové kuře podle Julie Child.


  • 2,6

    46×

    2,5 46
  • 1 h 15 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 577 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 842 hodnocení

10+1 otázek: Tuky jsou pro tělo nepostradatelné, kterým se však raději vyhýbat?

14. 11. 2019

Bábovka

4,7 1 611 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 685 hodnocení

Recept na vánoční perníčky krok za krokem

14. 11. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 174 hodnocení

Příprava smaženého sýru podle šéfkuchaře

14. 11. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 571 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 684 hodnocení

Videorecept: Vafle z ječné mouky - rychlá svačinka, se kterou u dětí zabodujete!

13. 11. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 272 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 554 hodnocení

Recept na smaženou cuketu v sýrovém těstíčku s dýňovým pyré

12. 11. 2019

Postup přípravy

Nejprve koupíme pěkné kukuřicí krmené francouzské kuře. Měla jsem kuře z údolí Auge o váze 2,3 kg. Kukuřicí krmené francouzské kuře se dá u nás koupit v některých vybraných obchodech. Případně můžeme kvalitní kukuřičné domácí kuře sehnat od farmáře.

Kuře kuchyňsky upravíme, dočistíme od chloupků a zbytků peří, vyřežeme mazovou žlázu na biskupovi, odřežeme krk, odstraníme jícen a hrtan, odsekneme pařáty, odseknutím špiček upravíme křídla, omyjeme a osušíme.

Upravené kuře pořádně osolíme a okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a necháme odpočívat, zatím připravíme ostatní suroviny. Citrony omyjeme, polovinu pokrájíme na dílky, odstraníme semínka a odkrojíme konce a z poloviny citronů vymačkáme šťávu. Cibuli a česnek očistíme, cibuli pokrájíme na měsíčky a česnek ponecháme v celku. Větvičky čerstvého rozmarýnu a tymiánu omyjeme a osušíme.

Do břišní dutiny vložíme česnek, tymián a rozmarýn. Dále vložíme dílky citronu, vlijeme polovinu citronové šťávy a svážeme potravinovým provázkem nohy stehen k sobě. Takto upravené kuře položíme do hrnce na lůžku z cibule. Křídla zasuneme pod kuře, přelijeme olivovým olejem a zbylou citronovou šťávou.

Hrnec s připraveným kuřetem vložíme péct do trouby vyhřáté na 240 °C, pečeme celkem 1 hodinu a 15 minut. Kdyby během pečení kuře rychle hnědlo, přikryjeme kuře fólií. Když se kuře peče, očistíme menší brambory, ponecháme je v celku a omyjeme listový salát. Asi 20 minut před dopečením kuřete, přidáme očištěné brambory a dopečeme.

Upečené kuře vybereme z trouby, kuře přikryjeme alobalem a necháme 30 minut odpočívat. Poté slijeme vypečenou šťávu a spolu se zeleninou propasírujeme ručně přes husté sítko do hrnečku. Ochutíme solí a čerstvě mletým černým pepřem a prošleháme ručním šlehačem. Touto šťávou podléváme potom jednotlivé porce upečeného kuřete.

Pečené francouzské kuře podle Julie Child servírujeme na servírovací míse v celku na listech salátu spolu s upečenými brambory a dílky citronu. Kuře porcujeme přímo na servírovací míse. Každému naložíme na talíř porci a šťávu podáváme zvlášť v omáčníku.

Jde o vynikající recept slavné paní Julie Child, manželky amerického velvyslance ve Francii, která fantasticky vařila a je uznávanou osobností francouzské kuchyně. Dnes by měla 104 roků. Její recepty jsou sice náročné na čas i suroviny, přesto se však vaří po celém světě.

Tento recept není tak velmi náročný jako ostatní. Kuře je krásně provoněné česnekem, citronem a bylinkami. Maso je jemné, měkké jako máslo, úžasně chutné a na povrchu je do křupava vypečená kůžička. Chuť jemného masa zvýrazníme přelitím šťávou z výpeku. Kdo vyzkouší tento recept Julie Child, určitě nebude litovat.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pečené francouzské kuře podle Julie Child

    Celkový počet komentářů: 3
    • Libchen
      Libchen

      Komentář k receptu Pečené francouzské kuře podle Julie Child

      Ahoj Ota, to mi je opravdu moc líto. :-(
      je známo, že každá trouba peče totiž jinak, každý si to musí hlídat sám!!!
      poradím snad jen to, že když víš jak peče Tvoje trouba, zníž uvedenou teplotu, sleduj v pruběhu pečení častěji a když spozoruješ, že příliš hnedně, přikry alobalem, podlij vývarem, pak dopeč bez alobalu. véřím, že seto takhle povede i Tobě ke Tvé spokojenosti, jako se povedlo mne. vid moje fotky :-)
      Povedlo se Julii Child i mnoha jiným :-)

      24.04.2017 05:57:03

    • Ota
      Ota

      Nedoporucuji

      Kure jsem delal dle postupu. Po 50 minutach ibule spalen a o stave nemuze byt rec. Vse krome kurete v zachode.

      23.04.2017 11:26:22

      • Libchen
        Libchen

        Re: Nedoporucuji

        přidávam malý dodatek ke svému komentáři:
        nenašla jsem Tě mezi užívateli, z toho usuzuji, že jsi kuře vúbec nedělal, šlo Ti jen o přidání negativního komentáře.
        varuji všechny před nickem " Ota " !!! Nevšímejte si ho :-)))

        24.04.2017 06:05:26



    Nalezeno receptů: 3

    Přidat příspěvek k receptu Pečené francouzské kuře podle Julie Child

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.