Do hrnce dáme studenou vodu, kořenovou zeleninu, celý pepř, nové koření, bobkový list a kousek slaniny. Uvedeme do varu a necháme asi 15 minut vařit. Pro milovníky divočiny lze přidat jalovec. Přidáme trochu octa a sůl. Směs necháme vychladnout.
Maso očistíme a odblaníme. Protáhneme slaninou. Čím je protažení jemnější, tím lépe. Nejlepší je špikovací jehla. Necháme v chladu odležet jeden den.
Maso vyjmeme z nálevu, dáme na rendlík a obložíme čerstvou kořenovou zeleninou, podlijeme a dusíme po pokličkou doměkka v troubě při teplotě cca 150 °C. Ke konci sejmeme poklici a necháme maso získat barvu. Maso vyjmeme a nakrájíme na porce.
Do výpeku nalijeme studenou vodu, přiklopíme a přivedeme na 10 minut do varu. Seškrábneme výpek na stěnách rendlíku a provaříme. Do smetany vmícháme hladkou mouku, zahustíme a provaříme. Omáčku je možno propasírovat nebo rozmixovat. Dochutíme solí a octem. Počítejme s tím, že bude svíčková podávána s brusinkovým terčem se smetanou, který je velmi sladký. Omáčka by měla být nakyslá pro kontrast chutí. Je možno také po odstavení vmíchat kysanou smetanu.
Jako přílohu k pečené svíčkové na smetaně podáváme houskový knedlík. Je lepší tvrdší, připravený ze sáčku podle návodu na obalu, do kterého vmícháme usušené houskové kostky. Kupovaný není vhodný, nejlepší je karlovarský.