reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pečená perlička s citronem a šalotkovou omáčkou

Recept na netradiční oběd vhodný nejen pro slavnostní příležitosti.


  • 4,7

    14×

    4,7 14
  • 2 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

náplň

omáčka

podle chuti



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 560 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 827 hodnocení

Víno, které se zrodí díky slámě

19. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 602 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 670 hodnocení

Dokonalé kynuté těsto: Tipy a triky nejen k výběru surovin

18. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Hraběnčiny řezy krok za krokem

18. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 673 hodnocení

Vydatná italská polévka Minestrone krok za krokem

17. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 541 hodnocení

Jablečný ocet - to nejlepší z přírody

17. 10. 2019

Postup přípravy

Perličku podle potřeby očistíme - zbavíme případného peří. Omyjeme ji, osušíme a důkladně opepříme a osolíme zvenčí i zevnitř. Citron a řapíkatý celer omyjeme a rozpůlíme. Česnek oloupeme. Půlku citronu, řapíkatý celer, rozmarýn a česnek nacpeme do břišní dutiny perličky. Perličku uzavřeme nebo zpevníme gumičkou.

Rozehřejeme troubu na 190 °C (pekla jsem pečení s horkovzduchem). Perličku dáme do pekáče, vymačkáme na ni šťávu ze zbylé půlky citronu a pekáč zakryjeme alobalem. Vložíme do předehřáté trouby a dáme na 30 minut péct. Zatím si oloupeme šalotky, očistíme brambory a opereme rozmarýn. Šalotky a brambory rozpůlíme. Po 30 minutách odstraníme alobal, lehce podlijeme, přidáme rozpůlené brambory, osolíme je, opepříme a společně pečeme dalších zhruba 30 minut.

V kastrůlku rozehřejeme většinu másla. Vsypeme rozpůlené šalotky, zakryjeme poklicí a na mírném ohni je za občasného míchání restujeme asi 15 - 20 minut. Podle potřeby lehce podléváme vývarem. Pak přidáme balzamikový ocet, javorový sirup a zvolna dále dusíme, až získáme karamelizovanou cibulku. Zhruba ještě 15 minut. Pokud chceme šalotky pevnější, dobu zkrátíme.

Na zbylém másle opražíme trochu mouky. Zalijeme zbylým vývarem a omáčku vaříme do zhoustnutí. Během vaření přidáme do omáčky na chvilku rozmarýn. Hustou omáčku vlijeme do karamelových šalotek, lehce osolíme a odstavíme.

Upečenou plněnou perličku vyjmeme, zakryjeme necháme ji asi 5 minut odpočinout. Brambory dáme ještě na chvíli do trouby, pokud je třeba. Odpočinutou perličku naporcujeme, náplň klidně vyhodíme.

Na nahřáté talíře rozdělíme porce pečené perličky, obložíme ji pečenými brambory a přidáme šalotkovou omáčku. Ihned podáváme. Podle chuti můžeme doplnit brokolicí.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Pečená perlička s citronem a šalotkovou omáčkou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.