Pravé hřiby (sušené dubáky) namočíme na 30 minut do teplé vody a potom pokrájíme na malé kousky. Pokud nemáme dubáky, můžeme použít klidně i jiné houby, nebo čerstvé houby, které pokrájíme na kousky, podusíme na másle a necháme úplně vychladnout.
Mleté hovězí maso dáme do mísy, osolíme, okořeníme čerstvě mletým černým pepřem a mletou uzenou paprikou, přidáme očištěný prolisovaný česnek, vejce, pokrájené dubáky, promícháme a zahustíme strouhankou na tvárnou hmotu, kterou necháme odpočívat v chladničce, než připravíme ostatní.
Čerstvou petrželovou nať omyjeme a posekáme nadrobno. Brambory oloupeme a pokrájíme na menší kusy a dáme do studené vody. Čerstvé zelené papriky odstopkujeme, zbavíme jádřince, žilek a semínek, omyjeme a necháme odtéct od vody. Poté vybereme masovo-houbovou směs a touto směsí naplníme připravené papriky.
Pokud nám zbude masová náplň, vytvarujeme z ní kuličky a vložíme s naplněnými paprikami do pekáče. Papriky v pekáči obložíme scezenými bramborami, které nesolíme a nekořeníme, protože se uvolní dost soli a koření z paprik během pečení.
Naplněné papriky přelijeme olejem, pekáč vložíme péct do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut.
Pečené papriky plněné mletým masem, houbami a uzenou paprikou vybereme z pekáče a ještě horké naložíme na talíř i s upečenými bramborami, které posypeme petrželovou natí. Jde o velmi chutné jídlo, voňavé po dubácích, česneku a uzené paprice, které je poměrně rychle hotové v jednom pekáči.