reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pečená krůta s míchanou nádivkou

Pečená krůta s nádivkou z jablek, meruněk a okurek.


  • 3,0

    190×

    3 190
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty


Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 603 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 857 hodnocení

Recept na bounty kuličky krok za krokem

15. 12. 2019

Bábovka

4,7 1 617 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 697 hodnocení

Pečeme na Vánoce: Vánoční štola a oblíbené recepty

15. 12. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 129 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 178 hodnocení

Jak na to: Rychlá příprava minutek

15. 12. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 575 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 695 hodnocení

BLOG Rychlé Fit recepty: Mini medovníčky podle Blanky

14. 12. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 275 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 568 hodnocení

Videorecept: Připravte si výborné tatrankové cukroví podle vítězky soutěže Cukrář roku!

14. 12. 2019

Postup přípravy

Krůtu připravíme k pečení, pořádně ji osolíme a alespoň 2 hodiny ji necháme při pokojové teplotě. Je to důležité. Když má v prsním svalu jehlový indikátor, který vyskočí při propečení, je to výhoda, ale i bez něj si pomůžeme sami.

Jablka neloupeme, pouze zbavíme jadřinců a stonků a nakrájíme na tenčí měsíčky. Meruňky po omytí jenom rozpůlíme, vyjmeme pecky a přidáme k jablkům. Okurky omyjeme a nakrájíme na 0,5 cm kolečka. Přidáme je k ostatnímu a promícháme bez přísad je necháme asi 20 minut proležet při pokojové teplotě.

Bujonové kostky rozpustíme 700ml vody a provaříme.

Bříško krůty naplníme směsí zeleniny, zašijeme nebo sepneme jehlicemi. Připravenou krůtu vložíme do pekáče (litinový, glazurovaný, teflonový...), podlijeme vývarem z bujonu a zakryjeme víkem. Pekáč vložíme do trouby a troubu pustíme (troubu nepředehříváme). V horkovzdušné pečeme při 160°C. Nachystáme si timer nebo budík na hodinu.

Po hodině krůtu odklopíme přelijeme výpekem, znovu zakryjeme a pečeme další hodinu. Pokud je v krůtě indikátor propečení, máme vystaráno. Pak už jen odkryjeme a necháme na krůtě vypéct kůrku. Jestli indikátor nemáme, píchneme jehlou(ne na šití) do prsou a stehen. Když není vyteklá šťáva krvavá, je krůta hotova. Pak ji odklopíme a také vypečeme kůrčičku.

Příloha záleží na chuti. Upečenou krůtu tradičně porcuje paní domu podle požadavků strávníků.

Krůta je potvora. Američané kupují ty největší, ale není to šťastné řešení. Vyzkoušejte, vyberte svou velikost. Pokud můžu poradit, na rozdíl od Američanů,kteří si ji dávají ke Dni díkuvzdání, já ji preferuji na Silvestra. Vyzkoušejte a napište.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Pečená krůta s míchanou nádivkou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.