Pečená jehněčí kýta po židovsku

2 h 40 min | hlavní chod | 8 porcí | židovská kuchyně | recept zobrazen: 453x
Tradiční recept, který každoročně připravujeme na Velikonoce, patří mezi klenoty židovské kuchyně.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Připravíme si koření na jehněčí kýtu, víno a olej. V hmoždíři nahrubo rozdrtíme jalovec a celý černý pepř. Česnek a cibuli očistíme a pokrájíme na hrubé klíny. Jehněčí kýtu odblaníme, omyjeme a osušíme. Povrchové blány a šlachy na jehněčí kýtě nařežeme, osolíme, potřeme olejem a dijonskou hořčicí.

Kýtu obalíme v nahrubo rozdrceném jalovci a černém pepři, přidáme bobkové listy, česnek a klínky cibule. Takto připravené jehněčí stehno přikryjeme alobalem a odložíme v této suché marinádě na týden do chladničky.

Jehněčí kýtu po týdnu vybereme z chladničky a zprudka opečeme na pánvi na rozpáleném oleji z každé strany, přitom stehenní kost máme obalenou v alobalu. Opečenou jehněčí kýtu vrátíme do pekáče, podlijeme vínem a vodou. Pekáč přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby na 4 hodiny při 90 °C.

V průběhu pečení jehněčí kýtu přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme trochou horké vody. Sušené dubové hřiby namočíme do teplé vody. Pokud máme čerstvé hřiby, můžeme použít. Připravíme rozmarýn a obereme lístky tymiánu. Po uplynutí doby pečení odstraníme z pekáče alobal, teplotu zvýšíme na 220 °C a pečeme ještě 15 minut, aby se vytvořila křupavá kůrčička.

Kýtu vybereme na desku, aby si odpočinula, přikryjeme alobalem a udržujeme v teple, dokud nemáme hotovou přílohu. Potom kýtu pokrájíme na plátky silné cca 1 cm. Výpek z pekáče nalijeme do pánve, orestujeme na něm dubáky a hrášek a přidáme lístky tymiánu .

Do jiného pekáče dáme rozmarýn, sůl, granulovaný česnek a část výpeku z masa, přidáme brambory pokrájené na kolečka silná asi 3 - 5 mm a promícháme je, aby se dobře obalily kořením a výpekem. Pečeme ještě asi 20 minut v troubě při 220 °C.

Pečenou jehněčí kýtu po židovsku servírujeme horkou. Na talíř dáme hřibovo-hráškovou směs, na směs položíme 2 plátky upečeného jehněčího stehna, obložíme brambory, pečenými na uzené paprice s rozmarýnem a granulovaným česnekem. Můžeme podávat.

autor receptu:

Pečená jehněčí kýta po židovsku

Počet přidaných receptů: 413

Ingredience

na porcí
Vaše cena 4190 běžně 6350 Kč sleva 34 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Pečená jehněčí kýta po židovsku byl 22.04.2017 na 4. místě v žebříčku nejlepších receptů.

2,2
slabší recept
31 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Pečená jehněčí kýta po židovsku

Recept se nachází v 12 kuchařkách
Libchen
Dobré recepty 289 receptů
Zorňafa
1. aa-1 827 receptů
zjirousek
Maso skopové, jehněčí 147 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pečená jehněčí kýta po židovsku

Přidat příspěvek k receptu Pečená jehněčí kýta po židovsku
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Jak správně vybírat letní obuv?

    Jak správně vybírat letní obuv?

    Léto máme všichni rádi, ale naše nohy mohou v parnu trpět. Zvlášť, když jim nedopřejeme vzdušnou obuv a necháme je potit se v uzavřené a neprodyšné obuvi. Trápí nás nejen odřené paty, malíčky a utlačované palce, zpocené a horoucí nohy, ale od nohou pak trpí i celé tělo dyskomfortem a naše celková tělesná i duševní pohoda klesá.

  • Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Jedeme na vodu aneb základy pro každého vodáka

    Chcete letos zažít adrenalin na vodě? Nebo se jen lehce nechat unášet po klidné hladině malé říčky? Než někde zavoláte klasické vodácké "ahoooj", věnujte pečlivou pozornost přípravě. Její základní parametry spočívají právě v tom, kam vlastně chcete jet.




přidat nový recept