reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

4. místo v TOP 10

Fotografie receptu: Pečená jehněčí kýta po židovsku

Pečená jehněčí kýta po židovsku

Tradiční recept, který každoročně připravujeme na Velikonoce, patří mezi klenoty židovské kuchyně.


  • 2,3

    31×

    2,2 31
  • 2 h 40 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

podle chuti

příloha



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 562 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 829 hodnocení

10+1 otázek: Jak můžeme ovlivnit stravování našich dětí?

24. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 604 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 674 hodnocení

Recept na boloňské špagety krok za krokem

23. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Halloweenské recepty: Jednoduché, rychlé a zdravé

23. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 567 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 674 hodnocení

Videorecept: Úžasně jednoduchý ovocný drobenkáč

22. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 270 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 544 hodnocení

Lněná semínka: Výživový poklad a superpotravina v našem jídelníčku

21. 10. 2019

Postup přípravy

Připravíme si koření na jehněčí kýtu, víno a olej. V hmoždíři nahrubo rozdrtíme jalovec a celý černý pepř. Česnek a cibuli očistíme a pokrájíme na hrubé klíny. Jehněčí kýtu odblaníme, omyjeme a osušíme. Povrchové blány a šlachy na jehněčí kýtě nařežeme, osolíme, potřeme olejem a dijonskou hořčicí.

Kýtu obalíme v nahrubo rozdrceném jalovci a černém pepři, přidáme bobkové listy, česnek a klínky cibule. Takto připravené jehněčí stehno přikryjeme alobalem a odložíme v této suché marinádě na týden do chladničky.

Jehněčí kýtu po týdnu vybereme z chladničky a zprudka opečeme na pánvi na rozpáleném oleji z každé strany, přitom stehenní kost máme obalenou v alobalu. Opečenou jehněčí kýtu vrátíme do pekáče, podlijeme vínem a vodou. Pekáč přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby na 4 hodiny při 90 °C.

V průběhu pečení jehněčí kýtu přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme trochou horké vody. Sušené dubové hřiby namočíme do teplé vody. Pokud máme čerstvé hřiby, můžeme použít. Připravíme rozmarýn a obereme lístky tymiánu. Po uplynutí doby pečení odstraníme z pekáče alobal, teplotu zvýšíme na 220 °C a pečeme ještě 15 minut, aby se vytvořila křupavá kůrčička.

Kýtu vybereme na desku, aby si odpočinula, přikryjeme alobalem a udržujeme v teple, dokud nemáme hotovou přílohu. Potom kýtu pokrájíme na plátky silné cca 1 cm. Výpek z pekáče nalijeme do pánve, orestujeme na něm dubáky a hrášek a přidáme lístky tymiánu .

Do jiného pekáče dáme rozmarýn, sůl, granulovaný česnek a část výpeku z masa, přidáme brambory pokrájené na kolečka silná asi 3 - 5 mm a promícháme je, aby se dobře obalily kořením a výpekem. Pečeme ještě asi 20 minut v troubě při 220 °C.

Pečenou jehněčí kýtu po židovsku servírujeme horkou. Na talíř dáme hřibovo-hráškovou směs, na směs položíme 2 plátky upečeného jehněčího stehna, obložíme brambory, pečenými na uzené paprice s rozmarýnem a granulovaným česnekem. Můžeme podávat.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Pečená jehněčí kýta po židovsku

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.