Pečená jehněčí kýta po židovsku

2 h 40 min | hlavní chod | 8 porcí | židovská kuchyně | recept zobrazen: 351x
Tradiční recept, který každoročně připravujeme na Velikonoce, patří mezi klenoty židovské kuchyně.
Okomentuj recept jako první


Postup přípravy receptu

Připravíme si koření na jehněčí kýtu, víno a olej. V hmoždíři nahrubo rozdrtíme jalovec a celý černý pepř. Česnek a cibuli očistíme a pokrájíme na hrubé klíny. Jehněčí kýtu odblaníme, omyjeme a osušíme. Povrchové blány a šlachy na jehněčí kýtě nařežeme, osolíme, potřeme olejem a dijonskou hořčicí.

Kýtu obalíme v nahrubo rozdrceném jalovci a černém pepři, přidáme bobkové listy, česnek a klínky cibule. Takto připravené jehněčí stehno přikryjeme alobalem a odložíme v této suché marinádě na týden do chladničky.

Jehněčí kýtu po týdnu vybereme z chladničky a zprudka opečeme na pánvi na rozpáleném oleji z každé strany, přitom stehenní kost máme obalenou v alobalu. Opečenou jehněčí kýtu vrátíme do pekáče, podlijeme vínem a vodou. Pekáč přikryjeme alobalem a vložíme péct do trouby na 4 hodiny při 90 °C.

V průběhu pečení jehněčí kýtu přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme trochou horké vody. Sušené dubové hřiby namočíme do teplé vody. Pokud máme čerstvé hřiby, můžeme použít. Připravíme rozmarýn a obereme lístky tymiánu. Po uplynutí doby pečení odstraníme z pekáče alobal, teplotu zvýšíme na 220 °C a pečeme ještě 15 minut, aby se vytvořila křupavá kůrčička.

Kýtu vybereme na desku, aby si odpočinula, přikryjeme alobalem a udržujeme v teple, dokud nemáme hotovou přílohu. Potom kýtu pokrájíme na plátky silné cca 1 cm. Výpek z pekáče nalijeme do pánve, orestujeme na něm dubáky a hrášek a přidáme lístky tymiánu .

Do jiného pekáče dáme rozmarýn, sůl, granulovaný česnek a část výpeku z masa, přidáme brambory pokrájené na kolečka silná asi 3 - 5 mm a promícháme je, aby se dobře obalily kořením a výpekem. Pečeme ještě asi 20 minut v troubě při 220 °C.

Pečenou jehněčí kýtu po židovsku servírujeme horkou. Na talíř dáme hřibovo-hráškovou směs, na směs položíme 2 plátky upečeného jehněčího stehna, obložíme brambory, pečenými na uzené paprice s rozmarýnem a granulovaným česnekem. Můžeme podávat.

autor receptu:

Pečená jehněčí kýta po židovsku

Počet přidaných receptů: 375

Ingredience

na porcí
Vaše cena 2799 běžně 4660 Kč sleva 40 %
Amplion.cz
DALŠÍ SLEVY

Recept Pečená jehněčí kýta po židovsku byl 22.04.2017 na 4. místě v žebříčku nejlepších receptů.

2,4
slabší recept
27 hlasujících

Kuchařky obsahující recept Pečená jehněčí kýta po židovsku

Recept se nachází v 12 kuchařkách
Libchen
Dobré recepty 251 receptů
Zorňafa
1. aa-1 528 receptů
zjirousek
Maso skopové, jehněčí 147 receptů


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pečená jehněčí kýta po židovsku

Přidat příspěvek k receptu Pečená jehněčí kýta po židovsku
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Hospicové hnutí ve světě a u nás

    Hospicové hnutí ve světě a u nás

    V jednom z minulých článků jsme vás seznámili s tím, co je to vlastně hospic, čím se zabývá, co poskytuje a komu. Dnes se podrobněji zaměříme na ty, kteří stáli u vzniku hospicového hnutí u nás i v zahraničí a jeho celosvětovému významu.

  • Avitaminóza - nedostatek vitamínů a jeho projevy

    Avitaminóza - nedostatek vitamínů a jeho projevy

    Avitaminóza je chorobný stav, který nastane kvůli absolutnímu nedostatku určitého vitamínu v lidském organismu. Většinou je to z důvodu hladovění a týká se to ve velké míře hlavně rozvojových zemí. V naší republice se nesetkáváme často s přímou avitaminózou, spíše jen s její lehčí formou, která nese název hypovitaminóza.




přidat nový recept