Z kolínka odstraníme přebytečný tuk, který je nositelem charakteristické jehněčí chuti, přibližně 2 cm kosti v horní části kolínka naříznutím a seškrábnutím maso odhalíme. Při dušení pak maso krásně sklouzne až ke kloubu, kost bude hrdě dominovat celému talíři a vzbuzovat ještě více chuti.
Upravená jehněčí kolínka osolíme, opečeme na olivovém oleji a uložíme na teplém místě. Do výpeku pak přidáme kousek másla, 2 na kolečka nakrájené mrkve, 1 malou petržel, 1 cibuli, 1 menší pórek (světlou část), 4 přepůlené stroužky česneku, 2 větvičky rozmarýnu, 3 bobkové listy, 10 kuliček pepře a vše restujeme dozlatova. Přidáme 2 lžíce medu, necháme lehce zkaramelizovat a následně přihodíme půl plechovky italských rajčat, která vařečkou rozmělníme. Dolijeme červeným vínem. Ke kvalitnímu masu samozřejmě patří kvalitní víno! Vše redukujeme do hustší, až téměř marmeládové, konzistence. Žádný spěch, z vína musí zůstat jen chuť a barva.
Do takto připraveného základu vložíme jehněčí kolínka, zalijeme 0,75 - 1 l kuřecího vývaru, přiklopíme poklicí a pomalu dusíme v předehřáté troubě na 150 °C cca 4 hodiny. Jehněčí chce čas a klid.
Jakmile jsou kolínka krásně měkká, opatrně je vyndáme, přikryjeme alobalem a uložíme na teplé místo. Vydušenou šťávu varem zredukujeme na 1/2 objemu, přecedíme (zeleninu nepasírujeme, jen vymačkáme), případný tuk z povrchu sebereme a můžeme podávat.
Jako přílohu k pečeným jehněčím kolínkům doporučuji bramborovou kaši, ale s měkkým chlebem je to také lahůdka.