reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pečená dančí kýta v omáčce s bazalkou

Trošku pracnější příprava z dančí či jelení kýty, ale výsledek stojí za to.


  • 4,6

    29×

    4,5 29
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

podle chuti

podle potřeby



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 528 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 802 hodnocení

Recept na cheesecake s borůvkami krok za krokem

22. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 650 hodnocení

Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat

21. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 159 hodnocení

Zeleninové saláty: Sáhněte po správných surovinách a dochuťte je na jedničku

21. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 555 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 666 hodnocení

12 nejoblíbenějších receptů z dýně

20. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 526 hodnocení

Jak na to: Výroba sušeného ovoce

20. 8. 2019

Postup přípravy

Maso umyjeme a osušíme, ze soli, pepře a části podrcených bobkových listů připravíme směs koření, kterou potřeme maso. V malém hrnci necháme rozpustit máslo. Jakmile zmizí pěna, nalijeme polovinu másla do ohnivzdorné misky. Dáme do ní maso, přelijeme je zbytkem másla a vložíme do předehřáté trouby na 225 °C. Po asi 5 - 6 minutách pokryjeme maso plátky slaniny a teplotu snížíme na 200 °C. Maso pečeme zhruba 75 minut.

Během pečení dančí maso občas obrátíme. Má-li maso zůstat šťavnaté, dbáme na to, aby bylo vždy přikryté plátky slaniny. Pokud by tuk příliš ztmavnul, přidáme trochu másla. Asi 10 - 15 minut před koncem pečení přidáme česnek a zbytek podrcených bobkových listů.

Mezitím uvedeme k varu bujon a víno, vyvaříme asi na polovinu původního objemu. Upečené maso vyjmeme a zabalíme do alobalu a necháme nejméně 15 minut odpočívat. Tuk a zbytky po pečení přelijeme do hrnce. Přidáme směs vína a bujonu a krátce povaříme. Scedíme sítkem a znova zavaříme. Zahustíme trochou hladké mouky, přidáme šlehačku a vmícháme bazalku, podle chuti osolíme a opepříme. K omáčce z bazalky můžeme přidat i trochu rybízové marmelády pro dochucení.

Omáčku podáváme v zahřáté misce, pečené dančí maso podáváme vcelku, teprve u stolu je nakrájíme na potřebné kousky.

Pokud chceme maso zmrazit, pečeme je o 10 - 15 minut déle. Omáčku s bazalkou můžeme zmrazit také, ale bez šlehačky. Tu přidáme až po rozmrazení.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pečená dančí kýta v omáčce s bazalkou

    Celkový počet komentářů: 5
    • Blažena Křemenová
      Blažena Křemenová

      Musím autorovi moc poděkovat. Dnes mi dle tohoto receptu snoubenec připravil k večeři daňčí kýtu, a přes to, že si děláme lahůdky často, tohle bylo naprosto vyjímečné.
      Recept určitě zkuste, já už se těším až si to zítra zase ohřejeme.
      A shodli jsme se, že nejlepší příloha je kulatozrnná rýže.
      Marmeládu jsme nedávali, příjemným osvěžením (ale zcela postradatelným) byly brusinky.
      Bláža

      20.10.2013 22:00:13

    • JirkaH
      JirkaH

      Výborný recept

      Recept vynikající. Udělal jsem trochu změnu a kýtu prošpikoval valašským špekem a celou obalil plátky královské slaniny. Dal jsem poloviční množství másla. Jalovec jsem přidal při začátku pečení (v receptu je jeho použití opomenuto). Bazalky jsem dal deset lístků (nevím, kolik je lžička čerstvé). Stejně nebyla příliš výrazná, jen to lehce provoněla, což bylo OK. Rybízovou marmeládu jsem nedal. Bál jsem se, abych už tak výbornou chuť nepokazil. Víno Cabernet - Tenimendi di Cangrande (Veneto). Dobré víno je klíčové pro výslednou chuť.

      10.03.2013 14:48:08

    • Hanuš
      Hanuš

      Skvělý recept, který je možná označen jako složitý kvůli délce přípravy, ale já na něm nic tak extra komplikovaného nevidím.
      Co bych vytkl - mezi ingrediencemi je jalovec, ale v receptu nikde uveden není. Všiml jsem si toho až na konci, takže jsem ho přihodil až s česnekem, což bylo myslím málo.
      - není napsáno zda se maso peče v zakryté či odkryté misce, já jsem ho zakryl a vše bylo OK
      - místo lžičky čerstvé bazalky jsem dal lžíci, ale i tak nebyla moc výrazná. Nemyslí, že by to bylo na škodu, ale název omáčka s bazalkou mi připadá "nefér" vůči dalším intenzivnějším ingrediencím, zejména vínu
      - není doporučena příloha, udělal jsem karlovarský knedlík a bylo to OK

      Celkově, ale výborné moc jsme si pochutnali.

      23.09.2012 16:17:22


    • Any
      Any

      Recept byl naprosto výborný!!! Na konci jsem dala jen špetku sušený bazalky, čerstvou jsem bohužel neměla. Ani rybízovou marmeládu, což bych řekla, že byla škoda. Omáčka ale neměla chybu i tak. Dala jsem do ní své oblíbené víno (na tom hodně záleží, jaké víno vyberete, žádné levné, to co normálně pijete). Autorovi musím moc poděkovat za skvělej recept :D. Je to sice náročnější, celý recept mi trval 2 hodiny i s přípravou ale opravdu STOJÍ ZA TO!!!!!!!!!

      15.10.2011 23:09:10

    • jitule123
      jitule123

      Opravdu výborné!! Celá rodina si pochutnala. Jitka F.

      10.03.2010 13:05:09


    Nalezeno receptů: 5

    Přidat příspěvek k receptu Pečená dančí kýta v omáčce s bazalkou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.