reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pařížský dort s měkkou čokoládovou polevou

Sváteční recept na lahodný čokoládový dort s pařížským krémem a čokoládovou polevou. Bude to opravdu hutná kalorická bomba!


  • 4,1

    4,1 9
  • 45 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

krém

poleva

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 530 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,6 804 hodnocení

Videorecept: Nadýchané lívance se sirupem

26. 8. 2019

Bábovka

4,7 1 583 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 651 hodnocení

Jak vyzrát na skvrny 1.díl

26. 8. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 127 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 160 hodnocení

Recept na jablkovou bábovku s ořechy krok za krokem

25. 8. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 556 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 667 hodnocení

Milujete chuť sušených rajčat? Připravte si domácí a levnější variantu

24. 8. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,5 266 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 527 hodnocení

Provoní celou kuchyň! Francouzský hruškový koláč s polevou krok za krokem

23. 8. 2019

Postup přípravy

Den předem připravíme pařížský krém. Do hrnce nalijeme smetany ke šlehání a nalámeme čokoládu. Ohříváme, mícháme a rozpouštíme čokoládu. Přivedeme pomalu k varu a vaříme asi 1 minutu za stálého míchání.

Vychladlý krém dáme ještě pořádně vychladit do lednice (klidně až do druhého dne). Až půjdeme dort plnit krémem, vyšleháme krém ručním šlehačem na nejvyšší stupeň přímo v hrnci, a to hned po vyndání z lednice. Krém musí být dobře vychlazený. Pařížský krém je vyšlehaný, jakmile drží hezky tvar, ale nečekejte, že bude jako nadýchaná šlehačka. Na objemu nabude tak o 2 - 3 cm nad původní hladinu šlehaček.

Den předem (nebo až ráno) upečeme dortový korpus. Suroviny na korpus jsou pro dortovou formu o průměru 22 cm. Nejprve vyšleháme celá vejce a cukr. Šleháme 10 minut do pěny a potom přišleháme dvě lžíce oleje. Na závěr zlehka zamícháme směs kakaa, polohrubé mouky a prášku do pečiva.

Hotové těsto nalijeme do tukem vymazané a moukou vysypané zavírací formy o průměru 22 cm a dáme péct na 20 minut na horkovzduch do trouby vyhřáté na 180 °C. Než budeme dort plnit, musí korpus vychladnout. Korpus můžeme péct i ve formě, do které na dno přivřeme pečicí papír, formu jinak nevymazáváme a nevysypáváme. Po upečení a vychladnutí pak boky objedeme nožem a oddělíme od formy.

Čokolády na vaření nalámeme do plechového hrnku, který dáme ohřívat ve vodní lázni na mírném plameni. K čokoládě hned na začátku přidáme 6 lžic vody a za průběžného míchání čokoládu rozpouštíme. Na závěr přidáme kousek másla (asi 1 polévkovou lžíci). Jakmile je čokoláda rozpuštěná, přidáme ještě 3 lžíce 30% šlehačky. Zamícháme a jakmile je poleva hladká, plamen vypneme, vyndáme z vodní lázně a necháme chladnout.

Dort poléváme čokoládovou polévkou, když poleva zchladne na teplotu kolem 30 °C, tedy je vychladlá, ale ne zcela na pokojovou teplotu. Čokoládová poleva bude mít tu správnou konzistenci na rozvážné roztírání polevy po dortu i na bocích. Na roztírání použijeme dlouhý nůž, je možné použít i paletku.

Pařížský dort s měkkou čokoládovou polevou servírujeme na sváteční stůl jako luxusní moučník.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Pařížský dort s měkkou čokoládovou polevou

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.