reklama
hledat uživatel
       

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz, pomozte nám ho otestovat.

Vylepšili jsme pro Vás Vaření.cz

Kdykoliv se budete moci vrátit zpět na starší verzi tlačítkem v pravém horním rohu.

Přidat vlastní recept

Pařížský dort Pohádka

Recept na luxusní čokoládový dort, který byl mnoha pokusy přiveden k dokonalosti.


  • 4,6

    124×

    4,6 124
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

krém

na potření

podle potřeby

těsto



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 822 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 1 044 hodnocení

Chutě babího léta od pondělí do pátku

26. 10. 2020

Bábovka

4,7 1 763 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 856 hodnocení

KVÍZ: Vyznáte se v houbách? Prověřte si znalosti v našem testu

26. 10. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 143 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 221 hodnocení

Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem

26. 10. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,3 617 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 803 hodnocení

Čokoláda jako hlavní surovina: Dezerty a moučníky pro čokoholiky

25. 10. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 295 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,4 703 hodnocení

Videorecept: Tradiční podzimní dýňová polévka podle šéfkuchaře

25. 10. 2020

Postup přípravy

Na kakaový korpus je potřeba forma o průměru 26 cm. Troubu předehřejeme na 150 °C. Na dno formy vystřihneme kolečko z pečicího papíru a boky potřeme olejem. Žloutky oddělíme od bílků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuha, poté přidáme cukr a šleháme alespoň 5 minut. Potom do bílků opatrně zašleháme žloutky a olej. Šleháme jen na nejnižší stupeň, aby sníh nespadl. Nakonec přidáme prosátou mouku a kakao a vařečkou opatrně zamícháme.

Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme do stran a dáme do trouby. Doba pečení bývá u každé trouby různá. Jestli je těsto správně upečené, zkoušíme nejlépe špejlí, píchneme do těsta a pokud je špejle po vytažení suchá, je korpus upečený akorát. Po upečení sundáme kruh formy a korpus necháme vychladnout. Pokud nám vršek korpusu příliš vyběhl, po vychladnutí ho nožem seřízneme do roviny.

Smetanu nalijeme do hrnce, přidáme cukr a prosáté kakao. Metličkou řádně promícháme, poté hrnec postavíme na plotýnku a za stálého míchání přivedeme smetanu k varu. Jakmile začne lehce bublat, ihned odstavíme z plotny, přidáme na kousky nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Po vychladnutí šlehačku uložíme do lednice a necháme do druhého dne odpočinout. Potom už stačí jen vyšlehat, aby byla šlehačka pevnější, můžeme přidat ztužovač.

Vychladlý korpus otočíme dnem vzhůru a sloupneme pečicí papír. Poté korpus potřeme rumem a ve vysoké vrstvě na něj natřeme připravenou šlehačku. Dáme si záležet, aby šlehačka byla na všech stranách stejně vysoká, šlehačkou potřeme i boky korpusu.

Další postup už záleží na každém z vás, můžete celý dort polít čokoládovou polevou a podle fantazie dozdobit. Případně se inspirovat jedním z mých pokusů (viz. úvodní fotografie), boky dortu oblepit trubičkami a vršek dortu posypat čokoládovými hoblinkami. Hotový pařížský dort necháme v chladničce odpočinout do druhého dne.

Pařížský dort Pohádka servírujeme jako sváteční moučník k různým příležitostem. Dort lze samozřejmě udělat i klasicky prokrojený, v tomto případě na korpus o průměru 26 cm uděláme těsto z 8 vajec.

Tip autorky receptu: Na pařížský krém jsou veškeré suroviny nakoupeny v prodejně Lidl - smetana ke šlehání v krabičce, kvalitní kakao a čokoláda Ecuador se 70 % kakaa. Po mnoha pokusech se mi tyto suroviny osvědčily nejvíce a jinde už na tento dort nenakupuji, opravdu jsou v tom velké rozdíly.





Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pařížský dort Pohádka

    Celkový počet komentářů: 24
    • Barbora
      Barbora

      Komentář k receptu Pařížský dort Pohádka

      Super recept! Trošku jsem si to upravila, krém jsem dělala z 600 ml Smetany, 100 g čokolády, 30 g cukru a 20 g kakaa a i tak mi přišlo, že mám hodně krému � Ale dort jsem rozřízla na půlku, kam jsem krém dala taky � Ozdobeno čerstvými jahodami a polito čokoládou, mňam! Děkuji za recept ��

      04.04.2020 12:54:05

    • Růženka
      Růženka

      Těsta bylo velmi málo příšťe 5x více ��jinak chutove dobre

      02.02.2020 17:33:43

      • Veru
        Veru

        Re: Paris cake

        Ty poměry mám mnohokrát vyzkoušené a vždy je korpus dostatečně vysoký. Pokud vám nevyskočil, nebude to množstvím těsta ale nějakou chybou v postupu

        05.02.2020 19:31:08


    • Lucie
      Lucie

      Trvanlivost

      Dobry den, nejdrive chci podekovat za recept! Je uzasny. Ale chtela bych se zeptat jestli mate nekdo zkusenost jak dlouho dort vydrzi dobry. Znamy chteji dort na vikend na oslavu, ale ja ve stredu v noci odjizdim, tak jestli od stredy vecer vydrzi do soboty? Tj.3 dny? Maslovy mi vydrzi i tyden dobry. Tady neni nic syroveho, tak by podle me taky mohl vydrzet...

      30.12.2019 18:21:18

    • Eliška
      Eliška

      pařížský dort pohádka

      Naprosto ideální recept,dělala jsem ze 2dávek a je krásný,děkuji.

      20.09.2019 08:53:26

    • Adela
      Adela

      Komentář k receptu Pařížský dort Pohádka

      Naprosta fantazie:)

      04.08.2019 19:45:25

    • Vladimír
      Vladimír

      Děkuji za super recept. Dělal jsem již dvakrát. Jednou na dětskou párty (dort skvělý- děti to bohužel neocenily :D ) podruhé do práce... " chlapy " říkali, že se můžu ženit :)

      30.11.2018 11:20:51

    • Renata Čermáková
      Renata Čermáková

      Komentář k receptu Pařížský dort Pohádka

      Dobry den.chtela jsem se zeptat.kdyz chci dort vyssi tak pisete dat 8 vajec.a kolik mouky?nechat tak jak pisete?Moc dekuji za odpoved.☺

      04.10.2017 12:56:04

      • Verca1989
        Verca1989

        Re: Komentář k receptu Pařížský dort Pohádka

        Udržuji tento poměr: na 1 vejce vždy 30g krupicového cukru, 25g hladké mouky, 6g kakaa a 1 lžíci oleje. Takže na 8 vajec vše krát 8, 8 vajec, 240g cukru, 200g mouky, cca 50g kakaa a 8 lžic oleje :)

        05.10.2017 08:54:42

      • Mirek
        Mirek

        Re: Komentář k receptu Pařížský dort Pohádka

        Samozřejmě musíte vynasobit všechny suroviny

        06.03.2018 17:11:12


    Nalezeno receptů: 24
    |< << 123 >> >|

    Přidat příspěvek k receptu Pařížský dort Pohádka

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.