reklama
hledat uživatel
       
Přidat vlastní recept

Pane siciliano - Sicilský chléb

Jde o tradiční italský recept na lehký chléb, jaký se peče na Sicílii, má zvláštní tvar ležaté osmičky, je velmi chutný, nadýchaný, pórovitý, jemný a vláčný uvnitř a křupavý na povrchu.


  • 2,5

    19×

    2,4 19
  • 2 hod

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience

na ozdobu

na potření



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 698 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 930 hodnocení

Droždí: Jak na to, aby se kynuté moučníky povedly na výbornou?

31. 3. 2020

Bábovka

4,7 1 669 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 748 hodnocení

Vařte levně a ze zbytků - ulevíte peněžence i planetě, navíc si skvěle pochutnáte

30. 3. 2020

Krémová brokolicová polévka 1

4,2 138 hodnocení

Segedínský guláš

3,3 2 190 hodnocení

Tip na neděli: Úžasný karamelový koláč s tvarohem

29. 3. 2020

Luxusní koprová omáčka

4,2 587 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 736 hodnocení

Jak využít karanténu: Upečte si rychlé domácí rohlíky podle Markéty

28. 3. 2020

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 280 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 620 hodnocení

Tímto obědem potěšíte celou rodinu: Výborné boloňské špagety krok za krokem

27. 3. 2020

Postup přípravy

Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme sůl a společně promícháme. Přidáme sušené mléko a opět promícháme. V hrnečku smícháme plnotučné mléko a sladkou smetanou, přidáme med a na mírném ohni zahříváme, až se med rozpustí.

Do vlažné medovo-mléčné směsi rozdrobíme čerstvé droždí a necháme vykynout kvásek - asi 15 minut. V moučné směsi uděláme jamku, do které dáme předtěsto, které zamícháme už v předvečer a ráno ho necháme po vyndání z chladničky ohřát při pokojové teplotě 2 hodiny. Přidáme jogurt, použila jsem náš bílý zvolenský, ale můžeme použit místo něho stejné množství kefíru anebo podmáslí také ohřátého na pokojovou teplotu.

Recept na předtěsto na pečení chleba vkládám zde. Přidáme vykynutý kvásek a olej, já jsem použila slunečnicový olej. Kdo by chtěl, může použít hroznový olej, jako je v originálním italském receptu. Také lepek u nás bohužel nelze koupit, ale kdo jezdí do Maďarska, tam ho lze běžně koupit v obchodech, já jsem lepek neměla, proto ho v těstě nemám.

Všechno rukama důkladně spolu zpracováváme na hladké a pružné těsto, dokud se nezačnou tvořit puchýřky. Těsto se zpracovává trošku těžce - asi 15 minut, je trochu lepivé. Povrch těsta posypeme moukou a přikryté čistou utěrkou ho necháme v teple vykynout do dvojnásobného objemu 1,5 hodiny.

Těsto se dá zpracovat i v pekárně v pořadí vykynutý kvásek, jogurt, předtěsto, sušené mléko, lepek, olej, mouka a sůl. Vykynuté těsto vyklopíme na jemně pomoučněnou desku, znovu ho důkladně propracujeme a pořádně natahujeme rukama. Z těsta vytvarujeme válec a bez dalšího kynutí s ním ihned pracujeme dále. Těsto trošku lepí, je pružné a dobře se s ním pracuje.

Těsto rozdělíme na 8 přibližně stejných dílů. Dlaněmi uválíme z každého dílu asi 50 cm dlouhý váleček. Oba konce válečku uchopíme rukama a stáčíme postupně k sobě v protisměru. Vznikne tvar ležaté osmičky. Připravené osmičky rozložíme na plech vystlaný teflonovou fólií dále od sebe, protože ještě nakynou.

V hrnečku rozšleháme 1 vejce s 2 lžícemi mléka, osmičky těsta dvakrát potřeme. Pokud se použije jen samotné vejce, při pečení se lehce připálí. Povrch posypeme světlými sezamovými semínky, pro lepší efekt můžeme kombinovat i s černými sezamovými semínky.

Sicilský chléb vložíme do trouby vyhřáté na 50 °C na 10 minut, aby ještě nakynul. Potom zvýšíme teplotu trouby na 190 °C a pečeme 15 minut se zapnutím pečení na ventilátor, až dostaneme na povrchu pěknou zlato-hnědou barvu. Sicilský chléb necháme vychladnout na mřížce.

Postup je sice trošku pracný a časově náročný, ale není složitý, jen jsem ho podrobně rozepsala. Při rozlomení je chléb lehoučký, nadýchaný, krásně pórovitý s velkými oky. Těsto je lepší zpracovávat ručně, protože se do něj vžene více vzduchu a je mnohem kypřejší, než když se zpracuje v pekárně. Je to neskutečně chutný chléb, vynikající chuti a ta námaha se vyplatí.

Pane siciliano se dělá na Sicílii. Příprava je trošku pracná, ale výsledek je famózní. Používá se jako příloha k masům na šťávě, různým ragú, polévkám, samostatně s máslem anebo jen tak.

V našich podmínkách je sicilský chléb výborný ke gulášům, perkeltům, různým pomazánkám, jako příloha k salátům a různě upravené zelenině. Je to mimořádně chutný chléb, vřele ho doporučuji vyzkoušet.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Přidat příspěvek k receptu Pane siciliano - Sicilský chléb

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.