Pampeliškový med

2 h 30 min | | česká kuchyně | vegetariánský recept | recept zobrazen: 667695x
Jednoduchý recept na pampeliškový med. Celé vaření trvá 2 dny.
Komentáře receptu 146
Uvařil jsem to (Recept vařilo 45 lidí)


Postup přípravy receptu

Květy čistě opereme pod tekoucí vodou a vložíme do 4 litrového hrnce. Zalijeme je vodou. Citrony pořádně omyjeme, nakrájíme na kolečka, zbavíme je pecek a přidáme je do hrnce s pampeliškami.

Vše dáme vařit. Od bodu varu vaříme asi 15 minut. Pak necháme směs vylouhovat do dalšího dne.

Druhý den směs přecedíme přes plátno do čistého většího hrnce. Do získané pampeliškové šťávy přidáme cukr a za častého míchání směs vaříme 1,5 hodiny, než se med začne táhnout.

Hotový med nalijeme do čistých sklenic a uzavřeme víčkem.

autor receptu:

Pampeliškový med

Počet přidaných receptů: 12

Ingredience

3,9
dobrý recept
814 hlasujících
  • Recept Pampeliškový med - Prvovýrobek pampeliškového medu a skutečně se mi prý povedl....
  • Recept Pampeliškový med - Výsledek! :)
  • Recept Pampeliškový med - Med z jedné dávky květů.
  • Recept Pampeliškový med - Náš první pokus o pampeliškový med.
  • Recept Pampeliškový med - Druhý den - var s cukrem.
  • Recept Pampeliškový med - První den - svaření pampelišek s citrony.


Mohlo by vás zajímat

Komentáře k receptu Pampeliškový med

Celkový počet komentářů: 146
  • Komentář k receptu Pampeliškový med Míša 25.04.2017 18:28:44

    Pomoooc zhoustl mi moc. Mam to jako hmotu na karamelky. Co jsem udelala špatně? ?? �� A co ted s tim? �

  • Med z pampelišky Alena 15.10.2016 07:01:53

    Našla jsem ve svých zásobách skleničku medu z roku 2000.
    Byl tuhý a tmavý ale chuťově výborný. Vůbec nezcukernatěl.

  • Komentář k receptu Pampeliškový med Lucie Rudzka 13.05.2016 19:13:12

    Zdravim chci se zeptat na kolik sklenic to vyjde když to budu delat podle receptu děkuji

  • pampeliškový med rena 10.05.2016 19:44:26

    Výborný a jednoduchý recept na úžasný med!

  • bacha na vaření cicero 10.05.2016 16:31:58

    Krátká doba vaření, pokud nezhoustnul. Med vařím už 16 let, u nás doma je velká spotřeba na chleba, do pečení i po lžičkách do ovocného čaje, takový čaj nádherně voní... Takže jsem si zvyknul na dvojitou dávku. Zhruba 800 květů pampelišek (lépe tisíc), nebojte se, dá se to nasbírat najednou po dvaceti do hrsti tak za půl hodiny. 5 citronů (nejlépe nejdřív vymačkat do vody šťávu a pak přidat nakrájenou kůru), 4 litry vody (ale čistý pampeliškový louh, takže potřebujete 5 litrů na předchozí vaření pampelišek, protože ony Vám skoro litr vody vypijí) a 4 kg cukru. Vše povaříte podle receptu a následně ve směsi 4 litrů čisté pampeliškové šťávy rozpustíte 4 kg cukru (chce to fakt velký hrnec). Uvedete k varu na mírném plamenu a odpařujete přesně (!!) 3 hodiny a 15 minut. Poté slijete vše do malých zavařovacích sklenic a uzavřete víčkem. Med se nekazí a především - má správnou polotuhou konzistenci. Je ještě dost tekutý na namazání na chleba, ale není to už sirup. Opravdu ideální. Hrál jsem si s tím dlouhá léta, než jsem vyladil ten čas na odpařování:-) Ale co, baví mě to...

  • Komentář k receptu Pampeliškový med cicero 10.05.2016 16:31:13

    Krátká doba vaření, pokud nezhoustnul. Med vařím už 16 let, u nás doma je velká spotřeba na chleba, do pečení i po lžičkách do ovocného čaje, takový čaj nádherně voní... Takže jsem si zvyknul na dvojitou dávku. Zhruba 800 květů pampelišek (lépe tisíc), nebojte se, dá se to nasbírat najednou po dvaceti do hrsti tak za půl hodiny. 5 citronů (nejlépe nejdřív vymačkat do vody šťávu a pak přidat nakrájenou kůru), 4 litry vody (ale čistý pampeliškový louh, takže potřebujete 5 litrů na předchozí vaření pampelišek, protože ony Vám skoro litr vody vypijí) a 4 kg cukru. Vše povaříte podle receptu a následně ve směsi 4 litrů čisté pampeliškové šťávy rozpustíte 4 kg cukru (chce to fakt velký hrnec). Uvedete k varu na mírném plamenu a odpařujete přesně (!!) 3 hodiny a 15 minut. Poté slijete vše do malých zavařovacích sklenic a uzavřete víčkem. Med se nekazí a především - má správnou polotuhou konzistenci. Je ještě dost tekutý na namazání na chleba, ale není to už sirup. Opravdu ideální. Hrál jsem si s tím dlouhá léta, než jsem vyladil ten čas na odpařování:-) Ale co, baví mě to...

  • Komentář k receptu Pampeliškový med Adamka 19.04.2016 20:08:39

    Ani mne med nezhoustl. Co je spatne?

    • Re: Komentář k receptu Pampeliškový med Cicero 10.05.2016 16:30:06

      Krátká doba vaření, pokud nezhoustnul. Med vařím už 16 let, u nás doma je velká spotřeba na chleba, do pečení i po lžičkách do ovocného čaje, takový čaj nádherně voní... Takže jsem si zvyknul na dvojitou dávku. Zhruba 800 květů pampelišek (lépe tisíc), nebojte se, dá se to nasbírat najednou po dvaceti do hrsti tak za půl hodiny. 5 citronů (nejlépe nejdřív vymačkat do vody šťávu a pak přidat nakrájenou kůru), 4 litry vody (ale čistý pampeliškový louh, takže potřebujete 5 litrů na předchozí vaření pampelišek, protože ony Vám skoro litr vody vypijí) a 4 kg cukru. Vše povaříte podle receptu a následně ve směsi 4 litrů čisté pampeliškové šťávy rozpustíte 4 kg cukru (chce to fakt velký hrnec). Uvedete k varu na mírném plamenu a odpařujete přesně (!!) 3 hodiny a 15 minut. Poté slijete vše do malých zavařovacích sklenic a uzavřete víčkem. Med se nekazí a především - má správnou polotuhou konzistenci. Je ještě dost tekutý na namazání na chleba, ale není to už sirup. Opravdu ideální. Hrál jsem si s tím dlouhá léta, než jsem vyladil ten čas na odpařování:-) Ale co, baví mě to...

    • Re: Komentář k receptu Pampeliškový med Cicero 10.05.2016 16:27:06

      Krátká doba vaření, pokud nezhoustnul. Med vařím už 16 let, u nás doma je velká spotřeba na chleba, do pečení i po lžičkách do ovocného čaje, takový čaj nádherně voní... Takže jsem si zvyknul na dvojitou dávku. Zhruba 800 květů pampelišek (lépe tisíc), nebojte se, dá se to nasbírat najednou po dvaceti do hrsti tak za půl hodiny. 5 citronů (nejlépe nejdřív vymačkat do vody šťávu a pak přidat nakrájenou kůru), 4 litry vody (ale čistý pampeliškový louh, takže potřebujete 5 litrů na předchozí vaření pampelišek, protože ony Vám skoro litr vody vypijí) a 4 kg cukru. Vše povaříte podle receptu a následně ve směsi 4 litrů čisté pampeliškové šťávy rozpustíte 4 kg cukru (chce to fakt velký hrnec). Uvedete k varu na mírném plamenu a odpařujete přesně (!!) 3 hodiny a 15 minut. Poté slijete vše do malých zavařovacích sklenic a uzavřete víčkem. Med se nekazí a především - má správnou polotuhou konzistenci. Je ještě dost tekutý na namazání na chleba, ale není to už sirup. Opravdu ideální. Hrál jsem si s tím dlouhá léta, než jsem vyladil ten čas na odpařování:-) Ale co, baví mě to...

  • Improvizace Ladislav 09.05.2016 08:55:47

    Do pampelišek jsem nastrouhal kořen zázvoru (výborný při kašli). Med získal tmavou barvu jako lesní medy a specifickou vůni.

Nalezeno receptů: 146
Přidat příspěvek k receptu Pampeliškový med
* Povinné pole


Kde to žije
Zapojte se do diskuzí pod recepty. Napište svůj názor.

Píšeme jinde

  • Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Chcete se vyhnout rýmě a nachlazení? Pěstujte si rýmovník!

    Rána už jsou mnohdy pěkně studená a někteří z nás, především pak děti, se už v těchto dnech zase potýkají s rýmou. Rýma dokáže být hodně nepříjemná, komu by se nelíbilo mít od ní aspoň jeden rok pokoj? Možná víme, jak na to. Už jste slyšeli o léčivé rostlince lidově zvané rýmovník? Ta se prý dokáže s rýmou pěkně vypořádat a vám od ní pomoci. Pojďme se tedy seznámit!

  • Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

    Dýně - posílí imunitu v boji proti infekcím

    Rádi si v těchto dnech zdobíte zahrádku, terasu nebo balkon pestrobarevnými a různě velikými dýněmi? A jak by také ne, je přece jejich čas a jako podzimní dekorace jsou nepřekonatelné. Už také víme, že dýně je nadmíru zdravá zelenina a pomůže nám dokonce i s hubnutím.




přidat nový recept