reklama
hledat uživatel
       

Palačinky

Recept na jednoduché palačinky, které si můžete dát s marmeládou, tvarohem nebo masem.


  • 4,5

    3 261×

    4,4 3261
  • 20 min

  • 644×

Podobné recepty

Načíst další recepty

Postup přípravy

1. Hladkou mouku rozmixujeme se špetkou soli, mlékem a dvěma vejci tak, aby vznikla správná hustá směs vhodná pro palačinky (ani řídká, ani moc hustá).

2. Na pánev s rozpáleným olejem vlijeme přibližně jednu malou naběračku směsi. Palačinku smažíme z obou dvou stran dozlatova.

3. Na hotové palačinky naneseme libovolné množství čehokoliv, co nám chutná. Vhodné jsou marmelády, tvaroh, pudink nebo masová či zeleninová náplň.

Poznámka autora receptu: Jednu porci počítám na 2 palačinky. Recepty vystačí přibližně na 8-10 palačinek v závislosti na velikosti pánve a tloušťce palačinek.

Zobrazit přes 110 dalších receptů pro palačinky!

reklama

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept Přidejte vlastní poznámku Přidejte komentář

Líbí se mi

Dejte nám vědět,
proč se vám recept nelíbil.

×

Komentáře k receptu Palačinky

Celkový počet komentářů: 982
  • Kocour Mikeš
    Kocour Mikeš

    Znovu a lépe

    Nejlepší palačinky svého života jsem se naučil od paní Nady v Podstraně u Splitu, dokonalé kuchařky. V její přípravě jsou tři odlišnosti od uvedeného receptu, který dělají rozdíl mezi obyčejnou palačinkou a úžasnou palačinkou:
    1) Mouku naloží do mléka nejméně 2 hodiny před smažením a vajíčko vešlehá až těsně, než začne smažit
    2) Do těsta přidává špetku skořice a na kilo mouky dvě vrchovaté lžíce cukru. Je to daleko chutnější, když děláte palačinky na sladko.
    3) Vedle dvou železných pánví (žádný teflon) má na třetím hořáku horký olej v rendlíčku a před nalitím těsta jím pánev vždycky pomašluje.
    Výsledkem naležení lepku v mléce jsou palačinky pružné jako z gumy, tenoučké, luxusní. Maže buď nutellou, nebo višňovým rozvarem se zakysanou smetanou, ale hodí se i každá marmoška nebo ovocná klevela či žahour.

    22.02.2014 12:40:35

    • alibaba47
      alibaba47

      Re: Znovu a lépe

      Vypadá to velice dobře, ovšem to je recept pro celý regiment, trošku mi tam nesedí ta skořice - nevím,možná,že je to OK!

      22.02.2014 13:21:10

    • Soňa
      Soňa

      Re: Znovu a lépe

      Na kilo mouky dáte kolik mléka a kolik vajec? Zajímalo by mne, na kolik porcí je tento váš recept... Maminka vždy na smažení používala rozteklé máslo, které na pánvičku potírala mašlovačkou. Než začala smažit, také nechávala těsto odstát. Ale tak dlouho asi ne.

      22.02.2014 13:51:44

  • kolemjdoucí
    kolemjdoucí

    Komentář k receptu Palačinky

    Je to normální recept na palačinky, akorát já dávám půl hladké a půl polohrubé mouky, a jenom půl hrnku mléka a zbytek vodu.

    Palačinky jsou jinak hlavně o umu a praxi a ne o receptu, takže jde spíš o to vytvořit si zkušenost a dostat to do ruky - hustota těsta spíš řidší, ale ne úplně řídké, aby se to dobře rozlévalo po pánvi a palačinky byly správně tenké a dobře se propékaly, ale zároveň aby těsto nedělalo velké bubliny při pečení nebo příliš nepěnilo při nalévání na pánev, to značí příliš vody. Trochu ale pění vždy a je to tak správně, zejména pokud je hodně rozpálený olej. Olej dávám jednodruhový řepkový, ten dobře snáší vysoké teploty a nepřepaluje se, což je důležitější než to, jaké obsahuje nebo neobsahuje tuky. Oleje tak akorát, aby se palačinka nepřipékala nasucho na pánev (tomu nepomůže ani teflon, takže olej je potřeba vždy), ale aby nebyly ve výsledku palačinky příliš mastné. Obracím ve vzduchu (zvolit vhodnou pánev), nejjistější způsob jak ji neroztrhat, na obracení obracečkou musí být trochu silnější (hustší těsto).

    Jak říkám, je to hlavně o zkušenosti a cviku, takže nebát se a trénovat. Žádnej učenej z nebe nikdy nespadl, ani mě se to zezačátku nedařilo ;-) Takže vydržet, kdo není úplný terdlo, tak po pár nezdařených pokusech už pozná co je špatně a co je třeba udělat jinak.

    22.02.2014 09:02:45

  • bajer
    bajer

    Komentář k receptu Palačinky

    Hnusne

    14.02.2014 17:38:34

  • Nikča
    Nikča

    Výborný recept

    Moc děkuji za tento recept, palačinky se moc provedly! :)

    07.02.2014 10:13:22

  • marketa
    marketa

    sou dobre moc :)

    04.02.2014 18:02:29

  • Fikina
    Fikina

    Komentář k receptu Palačinky

    Podobný recept dělám léta.Jen mléka dávám 500ml a 2lžíce cukru jinak je to stejné.Výborné palačinky.Smažím na klasickém oleji.

    01.02.2014 16:31:44

    • Evina
      Evina

      Re: Komentář k receptu Palačinky

      Souhlas, léta dělám stejné na půl litru mléka a jsou báječné :-).

      Dominika by měla víc trénovat místo prskání. A Klaune bacha, ta vypadá, že je schopná ten olej fakt použít :-).

      03.02.2014 19:00:20

    • Evina
      Evina

      Re: Komentář k receptu Palačinky

      Souhlas, léta dělám stejné jen na půl litru mléka a jsou báječné :-).

      A Klaun opravdu pobavil:-). Dominiko, věnuj víc času tréninku místo prskání, vaření musíš dostat do ruky, na poprvé máloco vyjde :-).

      03.02.2014 19:03:41

Přidat příspěvek k receptu Palačinky

Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.