reklama
hledat uživatel
       

Pagáčky

Jsou to vlastně malé placičky ze škvarků. A jak dobré! Ověřený recept na chuťovku k vínu, po které se jen zapráší.


  • 4,8

    29×

    4,8 29
  • 1 h 30 min

Podobné recepty

Načíst další recepty

Ingredience



Nejlepší recepty a články

Palačinky

4,5 3 559 hodnocení

Klasické kuře na paprice

4,5 825 hodnocení

Domácí věnečky krok za krokem

16. 10. 2019

Bábovka

4,7 1 600 hodnocení

Bramboráky

4,3 46 669 hodnocení

Tip na zdravou a rychlou večeři: Italské rizoto s rajčaty

15. 10. 2019

Krémová brokolicová polévka 1

4,3 128 hodnocení

Segedínský guláš

3,2 2 170 hodnocení

Přivoňte a ochutnejte: Požitkářský čaj Rooibos

15. 10. 2019

Luxusní koprová omáčka

4,3 566 hodnocení

Smažené karbanátky

4,5 672 hodnocení

Jedlé kaštany: Podzimní pochoutka v receptech

14. 10. 2019

Hustá květáková polévka s vejci a brambory

4,6 269 hodnocení

Zeleninové rizoto s kuřecím masem

4,3 539 hodnocení

Víkendové pečení s ořechy: 6 koláčů, které musíme zkusit!

13. 10. 2019

Postup přípravy

Promísíme mouku s rozsekanými škvarky, přidáme žloutky, kysanou smetanu, bílé víno, přidáme vykynuté droždí v mléce a vše zaděláme. Vypracujeme těsto, které necháme asi 20 minut kynout.

Po nakynutí rozválíme na plát. Plát složíme jako ubrousek a necháme dalších 15 minut odpočinout. Po uplynutí 15 minut ještě jednou přeložíme, necháme 5 minut odpočinout. Pak jej vyválíme asi na 3/4 cm, kulatým tvořítkem vypícháme kolečka a dáme je na nevymaštěný plech nakynout. Povrch pagáčkků mřížkovitě ozdobíme nožem a potřeme rozšlehaným žloutkem.

Pagáčky pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 15 - 20 minut. 

Pagáčky jsou skvělé teplé i studené, nejlépe chutnají k vínu a pivu jako slané pohoštění.

Poznámka k receptu

Chcete skutečně poznámku smazat?
Ano Ne
×

autor

Uvařil/a jsem recept
  • Přidat poznámku
  • Líbí se mi

    Dejte nám vědět,
    proč se vám recept nelíbil.

    ×
    Sdílet Připnout

    Komentáře k receptu Pagáčky

    Celkový počet komentářů: 8
    • eda
      eda

      Ještě lepší jsou z listového těsta, škvarky se zaválí jak se těsto přehýbá. Na vrch sýr a kmín.

      24.11.2011 17:02:02

    • Gernatka
      Gernatka

      Pagáčky mám hotové,a teď si jdu nalít víno. Jsou dobré,děkuji. Teď budu kvůli nim muset škvařit škvarky.Trochu víc jsem je osolila a pokmínovala.

      15.04.2010 12:06:42

    • 2905
      2905

      pagáčky jsou vždy výborné :) Dělám kynuté s kefírem místo smetany a mléka.
      Nekynuté z vařených brambor, kolik brambor, tolik škvarků a škrob dle potřeby.
      S vínem vyzkouším, jsem zvědavá jak chuť doladí, díky za nápad :)

      13.04.2010 09:18:08


    • zhkamarad
      zhkamarad

      Tyto pagáčky dělám už 45let jsou výborné jsou dobré k pivu nebo vínu každému
      doporučuji.

      12.04.2010 15:03:51

    • Eviště
      Eviště

      Výborné k vínu!

      11.04.2010 23:10:44

    • kleopatra
      kleopatra

      Dobrý večer. Moc děkuji za odpověď a určitě je hned o víkendu vyzkouším. Potom písnu výsledek.

      12.11.2008 19:58:11

    • lucifer
      lucifer

      Nevím sice jak je dělala vaša stařenka ale naša je dělá takto. 200g vepř.sádla,370g hl.mouky,1dcl.mléka,20g droždí,2 vejce,1dcl vody,lžička cukru,pepř,sůl. POSTUP:sádlo nakrájíme na kostky a vyškvaříme.Světlé škvarky scedíme přesekáme na jemno a se sádlem necháme vychladnout.Sádlo a škvarky smícháme s 100g hl mouky rozválíme složíme a znovu dáme do vychladit.Z vlažného mléka lžičky cukru a droždí připravíme kvásek.Do zbylé mouky přidáme jaedno vejce,sůl,mletý pepř,kvásek, vodu a vše promícháme na tažné těsto. Vykynuté těsto rozválíme do čtverce do středu dáme ztuhlý čtverec sádla s moukou přkryjeme cípy čtverce,dobře zabalíme(jako psaníčko)rozválíme na obdélníktřikrát přeložíme a dáme vychladit do lednice.Takto postupujeme ještě dvakrát.Nakonec těsto rozválíme na plát asi 15mm tlustý a kulatým tvořítkem z něj vykrájíme kolečka ozdobíme jej mřížkováním potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vykynout.Pečeme na plechu v troubě do růžova. Přeji dobrou chuť

      12.11.2008 11:26:32

    • kleopatra
      kleopatra

      Hledám recept na pagáčky. Moje stařenka píkávala pagáčky buď klasicky nebo z brambor. Ale nikdy tam nepřidávala kvasnice, natož víno, jak je to dnes v receptech běžné. Ale s kvasnicema je to normální slaný koláč, který je na druhý den tvrdý, jak staré buchty. Kdežto tady byl vtip v tom, že ony vlastně byly na druhý den ještě lepší!! Jenže já se bohužel už nestačila zeptat, jak je peče. Vždycky říkávala: trochu mouky, trochu škvarků,trochu sádla, trochu brambor - pokud to dělala ty bramborové a smetanu. Jinak děvčico nic. Nic na tom néni. No jo, ale co je to to trochu??!! Od té doby marně sháním odpověď i recept. Poradí někdo? Děkuji.

      08.11.2008 15:35:15


    Nalezeno receptů: 8

    Přidat příspěvek k receptu Pagáčky

    Kliknutím na tlačítko Přidej příspěvek berete na vědomí, že dochází ke sbírání a zpracování osobních údajů. Více informací o zásadách ochrany osobních údajů najdete ZDE.